Orange Yumo review: smartphone cu ecran IPS de 5 inchi, autonomie excelentă, conectivitate 4 G și preț de doar 249 de euro

Scris de | 3 februarie, 2014
Orange Yumo review: smartphone cu ecran IPS de 5 inchi, autonomie excelentă, conectivitate 4 G și preț de doar 249 de euro

Au mai rămas două luni până când cei trei mari operatori vor avea lansarea comercială pentru conectivitatea 4G. Începând cu aprilie 2014, Orange, Vodafone și Cosmote vor avea deblocate frecvențele în bandă largă pentru utilizarea conectivității 4G/LTE, iar noua tehnologie va permite depășirea unor noi bariere și atingerea unor viteze de download de până la 100 Mbps.

În acest context, Orange a adus în portofoliu un smartphone sub brand propriu cu conectivitate 4G, dotări medii și un preț excelent, de doar 249 de euro fără semnarea unui abonament. Cu semnarea unui contract pe o durată de 2 ani de zile terminalul poate fi achiziționat la un preț și mai bun, iar cu Pantera 23 devine gratis la semnarea unui abonament sau la prelungire.

Orange are în ofertă numeroase terminale cu 4G de la branduri consacrate (Samsung, Apple, LG, Sony etc), dar Orange Yumo reprezintă cea mai ieftină soluție din portofoliu.Orange Yumo, terminalul pe care Orange ni-l aduce în prim plan, este un model rebranduit al lui Huawei Ascend G740, fiind disponibil momentan doar în București și în magazinul online www.orange.ro, urmând ca odată cu extinderea acoperirii 4G să apară și pe stocurile altor magazine din țară.

Design, ecran

Privit din față, liniile de design ale lui Yumo îl aseamănă destul de mult cu Optimus G, un model al sud-coreenilor de la LG lansat anul trecut. Panoul frontal este dominat de un ecran de 5 inchi sub care se găsesc 3 butoane capacitive, în timp ce deasupra ecranului se află speakerul, camera pentru convorbirile prin Skype și LED-ul pentru notifcări.

Orange-Yumo-5

Odată întors, smartphone-ul dezvăluie primul minus. Capacul din spate este realizat dintr-un plastic lucios de culoare albastră care adună amprente și scârțâie la o apăsare mai fermă. Capacul poate fi înlăturat și dezvăluie o baterie care poate fi înlocuită la nevoie, iar ascunse sub ea se află sloturile pentru SIM și cardul microSD. Camera principală a lui Yumo este centrată în partea de sus, ieșită puțin în relief și predispusă la zgârieturi accidentale, difuzorul este amplasat în partea de jos, în apropierea elementului de branding Orange.

Orange-Yumo-4

Pe dreapta sunt butoanele pentru controlul volumului si cel pentru blocarea/deblocarea ecranului, pe muchia superioară este jack-ul de 3.5 mm pentru căști, iar pe cea superioară avem portul USB și microfonul pentru anularea zgomotului de fond.

Orange-Yumo-2

Un element important în utilizarea de zi cu zi a unui smartphone este reprezentat de ecran, iar în acest sens Orange Yumo a plusat perfect. Orange (sau Huawei) a optat inteligent pentru un panou cu tehnologie IPS, cu rezoluție HD 1280 x 720 pixeli și o densitate a pixelilor de 294 ppi. Afișajul este extrem de luminos, unghiurile de vizualizare sunt largi și culorile sunt vii. Se fac speculații pe seama rezoluției, cum că pentru un ecran de 5 inchi este mai potrivită o rezoluție Full HD (1920 x 1080 pixeli), dar considerăm că soluția implementată pe Yumo este perfectă în această gamă de preț, iar un ecran Full HD ar fi afectat prețul și autonomia, excelentă pe acest terminal în aceste condiții și pe care o vom analiza mai amplu în secțiunea dedicată.

Performante, autonomie

Yumo se încadrează fără probleme în gama smartphone-urilor de mijloc. 4G-ul, deși probabil una dintre cele mai importante caracteristici cu care este echipat, poate reprezenta un bonus pentru un asemenea smartphone. Orange Yumo este motorizat de un procesor dual-core, Snapdragon 400 de la Qualcomm, la o frecvență de 1.2 GHz, în timp ce grafica este asigurată de o soluție Adrena 305. 1 GB de memorie RAM completează specificațiile care îl vor propulsa în aplicații, jocuri și în toate activitățile. Dispune de o spațiu intern de stocare de numai 8 GB (5.64 GB utilizabili), dar o parte dintre aplicații și imaginile pot fi mutate pe card-ul SD. Cardul microSD (neiclus în pachet) poate extinde spațiul de stocare cu până până la 32 de GB.

Orange-Yumo-7

Terminalul a rulat cu succes jocuri precum The Amazing Spiderman, Real Racing 3, Modern Combat 4 sau Asphalt 8, iar asta înseamnă că și jocuri cu grafică 3D mai puțin sofisticată vor merge fără cusur. Nicio problemă nici cu filmele la caltitate Full HD sau browsing-ul îndelungat.

În testele de benchmark obține 5110 puncte în Quadrant, 14.013 în Antutu, 6949 în CF-Bench, 2158 puncte în testul HTML5 din Vellamo și 534 în cel Metal, iar în Epic Citadel ajunge la 54.8 fps-uri.

Pentru autonomie, Orange Yumo dispune de o baterie de 2.400 mAh care s-a descurcat în practică mai bine decât ne-am fi așteptat. Cu o utilizare normală se ajunge fără probleme la 2 zile de utilizare, într-o utilizare mai intensă rezistă o zi. În cadrul testului nostru video am reușit să vedem 4 filme a câte 2 ore fiecare, rezultând o autonomie pentru video de aproximtiv 8 ore.

Conectivitate 4G

Am testat conectivitatea 4G în mai multe zone din București în care am ajuns pe durata testării. Am atins o viteză maximă de 35,10 Mbps la Piața Universității, dar sunt sigur că se pot atinge viteze și mai bune de atât, în funcție de cât de încărcată este rețeaua și câtă bandă este disponibilă într-o celulă în zona respectivă. Odată cu luna aprilie se va trece la utilizarea frecvenței de 2.600 MHz și lucrurile se vor îmbunătăți. Mai jos un tabel cu vitezele atinse în diferite zone din București:

Zonă Download Upload Ping Server
Delea Veche 24,73 Mbps 8,82 Mbps 48 ms Bucuresti
Universitate 35,10 Mbps 10,03 Mbps 81 ms Brasov
Calea Victoriei 29.82 Mbps 10,62 Mbps 58 ms Brasov
Hala Traian 31,06 Mbps 10,42 Mbps 32 ms Bucuresti
Piata Unirii 31,09 Mbps 10,78 Mbps 64 ms Brasov
Aparatorii Patriei 29,77 Mbps 11,55 Mbps 34 ms Bucuresti
Centrul Vechi 33,60 Mbps 11,43 Mbps 27 ms Bucuresti
Piata Muncii 11,66 Mbps 9,29 Mbps 32 ms Bucuresti
Dimitrie Leonida 12,25 Mbps 7,08 Mbps 34 ms Bucuresti
Parc IOR 23,28 Mbps 10,31 Mbps 62 ms Brasov
Militari – Gorjului 33,25 Mbps 11,72 Mbps 79 ms Targu Mures

 

În ceea ce privește recepția semnalului, trebuie menționat că nu am întâmpinat probleme, indiferent de conectivitatea utilizată (3G/4G), iar calitatea convorbirii a fost în termeni normali.

Cameră

Yumo, deși un smartphone care face parte din gama de mijloc a smartphone-urilor, se descurcă foarte bine în anumite condiții, dar are parte și de minusuri importante la fotografiere și la filmare. Problemele la fotografiere apar în condiții slabe de lumină, în timp ce focalizarea nu este întotdeauna nici cea mai exactă și nici cea mai rapidă.

Trecând peste aceste aspecte, cea mai mare problemă este focalizarea în timpul filmării. Camera face un auto focus continuu, rezultatul putând fi văzut în clipul de mai jos. Nu sunt singurul care a întâmpinat problema, cumpărătorii deja discută despre asta pe forumuri.. Soluția pare a fi utilizarea unei aplicații terțe pentru cameră.

Aplicația pentru cameră dispune de o intefața modificată față de cea stock din Android. La activarea camerei se poate comuta rapid pe flmare, schimba camera (main/front) sau activa/dezactiva flash-ul, iar prin apăsarea săgeții din partea dreapta se ajunge la majoritatea setărilor disponibile. Aici se pot ajusta mare majoritatea a setărilor obișnuite, se poate seta un mod de fotografiere (Singur, Panoramă, HDR, Rapid) sau niște efecte de imagine (Negativ, Solarizare, Poster, Apă, Mono).

Filmarea se poate realiza la o rezoluție maxima Full HD (1080p), dar se poate filma și la alte rezoluții (HD, VGA, MMS), se poate selecta calitatea filmării și balansul de alb.

Interfata

Orange Yumo rulează Android 4.1.2 cu o interfață modificată de Orange. În general, s-au operat niște modificări care au colorat intefața în portocaliu, dar au fost implementate și o serie de funcții personalizate doar pentru terminalele Orange. În funcție de cunoștințele voastre în materie de Android se poate alege între două moduri de configurare a ecranului de start și al aplicațiilor: un mod cu ecrna de start ușor (cu un singur ecran de start și toate aplicațiile disponibile într-o listă) și un ecran de start Standard (cu toate caracteristicile și flexibilitatea Android, inclusiv obiecte widget și mai multe ecrane de start).

Sunt disponibile mai multe aplicații realizate de Orange, între care: Orange Cloud, Dailymotion, Fotbal Info, Orange Film, Orange Travel, OrangeTVGo, sau Deezer, dar și de aplicații terțe menite să ajute utilizatorul: manager de fișiere, manager de energie, reportofon, lanternă etc.

Bara de notificări este similară cu cea clasică din Android 4.1. La tragerea de sus în jos se deschide bara de notificări, unde vedem cele mai recente notificări sau activa/dezactiva o serie de setări rapide: Wi-Fi, GPS, Date celulare etc sau putem intra în setările generale.

Orange-Yumo-3

Remarcăm, la fel ca și în cazul lui Orange Hiro și al tuturor smartphone-urilor sub brandul Orange, aplicația Gesturi. Prin desenarea unui simbol (cerc, pătrat, literă, orice alt semn dorim) putem deschide o aplicație. O serie de gesturi sunt deja implementate și putem oricând include alte gesturi care să realizeze o anumită acțiuni.

Concluzie

Orange Yumo este disponibil în magazinele Orange din București și pe www.orange.ro pentru 249 de euro (1.122 lei la data redactării acestui articol), dar la optarea pentru abonament sau prelungire de abonament prețurile devin și mai avantajoase. Produsul Orange beneficiază de caracteristici care îl plasează în topul listei al terminalelor care oferă un raport calitate-preț excelent. Conectivitatea 4G poate reprezenta un bonus pentru un terminal cu o autonomie excelentă, un ecran superb și un procesor capabil să susțină mare parte a jocurilor pe care le avem astăzi în Google Play

Plusuri

  • Autonomie excelentă
  • Ecran IPS cu rezoluție HD
  • Procesor Qualcomm Snapdragon 400
  • Conectivitatea 4G/LTE
  • Posibilitatea atașarii unui card microSD

Minusuri

  • Spate care adună amprente și scârțâie la apasare
  • Probleme cu focalizarea
  • Android 4.1.2

Etichete: , , , , , ,