REVIEW MSI GE66 Raider, bestie cu display de 240Hz

Scris de | 28 februarie, 2021
REVIEW MSI GE66 Raider, bestie cu display de 240Hz

Ce se întâmplă atunci când ai într-un singur pachet compact cele mai bune specificații pentru gaming dar și un display care rivalizează îndeaproape cu cele mai performante monitoare de gaming la nivel mondial? MSI GE66 Raider este unul dintre cele mai bune laptop-uri de gaming de pe piață la ora actuală și se poate lăuda cu performanțe care lasă în urmă sisteme desktop foarte interesante.

Am avut ocazia să testăm unul dintre vârfurile de gamă ale MSI pentru anul 2020 și totodată unul dintre cele mai populare modele ale companiei taiwaneze, GE66 Raider. Acesta este un device onest, are nu are prea multe elemente definitorii. Atunci când îl privești pentru prima dată nu iese cu nimic în evidență, însă când apeși pe butonul ON/OFF situația capătă alte dimensiuni.

Design

GE66 Raider este un laptop care prezintă un design destul de clasic, ușor atipic pentru un astfel de device care este destinat gamerilor. Deși majoritatea producătorilor se întrec în artificii de construcție sau elemente colorate așezate pe șasiu, MSI a ales un proiect robust, care aduce mai degrabă cu un laptop de business. Însă, cum menționam și mai sus, această impresie se schimbă pe măsură ce începi să interacționezi cu gadgetul.

De îndată ce am ridicat capacul, o bandă de lumină RGB amplasată pe muchia din fața șasiului, sub tastatură, s-a aprins pentru a mă anunța că totuși am de a face cu un device care este destinat mai mult timpului liber. Împreună cu tastatura, care luminează și ea RGB, GE66 Raider are grijă să păstreze totuși senzația de laptop de gaming.

Modelul cu care m-am jucat vine cu un șasiu de culoare gri, foarte simplu și elegant, după cum spuneam, device-ul poate fi mascat ușor într-unul convențional. Nu știu cât ar fi pe placul tuturor acest aspect, însă eu m-am bucurat să îl regăsesc aici, la fel ca în cazul altor producători care scot pe piață modele foarte puternice, dar care au un design clasic. Ca o comparație, GE66 Raider este ca o mașină care arată aproape banal dar care ascunde sub capotă un motor V12.

Tastatura & Touchpad

Unul dintre aspectele care mă interesează foarte mult atunci când judec un laptop, indiferent de tipul sau scopul acestuia, este calitatea tastaturii. Având o slujbă care îmi cere să scriu mult pe diferite tastaturi, de laptop sau nu, pot spune că GE66 Raider stă foarte bine la acest capitol.

Tastatura Chiclet iluminată RGB per-key este foarte ușor de utilizat și are o dispunere clasică, fără să fie nevoie de vreun compromis de spațiu, așa cum am văzut pe alte modele de la alți producători. Aceasta oferă o senzație plăcută la atingere și poate fi iluminată în diverse scheme sau jocuri, controlabile din aplicația nativă a laptop-ului.

În ceea ce privește touchpad-ul, acesta nu este neapărat unul de dimensiuni ofertante, însă îți poți face treaba cu el fără să stai constant să te gândești la faptul că ar fi trebuit să alegi un model care să ofere mai mult din acest punct de vedere. Precizia este și ea foarte bună, însă este important de menționat că nici un jucător nu va judeca un astfel de device după calitatea touchpad-ului, fiind tot timpul recomandat să folosești un mouse separat de gaming, împreună cu un mousepad din aceeași categorie.

Display

Aici ajungem la poate cel mai impresionant feature a lui GE66 Raider și anume display-ul. Laptopul dispune de un panou IPS Full-HD de 15.6 inci la rezoluție 1080p, însă nu aceste specificații ies în evidență. Timp de multă vreme, gamerii au trebuit să aleagă între o rezoluție mai mare sau o rată de refresh mai mare. Deși pare că acesta e cazul și aici, rezoluția mai mică nu se face simțită prea tare atunci când vorbim de un refresh rate de 240 Hz.

Această cifră este cu atât mai importantă cu cât ne dăm seama că nu există chiar atât de multe monitoare desktop care să se mândrească cu așa ceva. Ba mai mult, standardul în domeniu la ora actuală să învârte undeva pe la 120 Hz. 144 Hz este poate cea mai populară alegere printre gamerii pe PC, însă 240 Hz înseamnă cu adevărat ceva deosebit.

Experiența în titluri de e-sports precum CS:GO nu prea are termen de comparație cu cea pe un display ceva mai convențional, precum monitorul meu de 144Hz. Diferența este clar vizibilă, iar cursivitatea m-a lăsat pe alocuri cu gura căscată. 240Hz înseamnă mai mult timp pentru a lua deciziile cheie atunci când joci competitiv, iar fiecare astfel de avantaj contează.

Pe scurt, dacă ești pasionat de e-sports, un ecran cu rată de refresh de 240Hz poate însemna diferența între victorie și înfrângere. Ok, pe acest panou un joc AAA nu va fi la fel de spectaculos vizual ca pe un monitor 4K, însă avantajele câștigate pe cealaltă parte mi se par demne de luat în seamă.

RAM & Stocare

La acest capitol, GE66 Raider stă foarte bine, la fel ca la mai toate celelalte. Având în vedere că vorbim despre un laptop care se situează într-o zonă de preț destul de ridicată, de aproape 4000 de euro, device-ul nu avea cum să nu livreze o performanță de top și în privința stocării și a memoriei RAM.

Laptopul MSI vine echipat din fabrică cu 32 de GB de memorie RAM, dublu față de standardul actual de 16 GB, capacitate ce poate fi suplimentată ulterior până la 64 de GB, ceea ce ar trebui să fie mai mult decât suficient pentru oricare dintre cele două categorii de utilizatori cărora li se adresează acest laptop: gamerii și creatorii de conținut.

În ceea ce privește spațiul de stocare, GE66 Raider dispune de 1 TB pe un SSD M.2 (NVMe PCIe Gen3), capacitate care poate fi și ea suplimentată ulterior într-un mod destul de facil. Laptopul are două astfel de slot-uri rapide M.2, al doilea funcționând ca un Combo Slot (NVMe PCIe Gen3 / SATA) la care poate fi legat încă un SSD în funcție de alegerea fiecărui utilizator.

CPU – Intel i9 10980HK

Procesorul cu care vine echipat GE66 Raider este un Intel de generație a 10-a, în speță i9 10980HK. Despre acest procesor am vorbit și într-un alt review al unui laptop de la alt producător din acest număr al revistei și nu poate decât să mă bucure că l-am găsit integrat și în această configurație de la MSI. Este și va rămâne pentru ceva vreme unul dintre procesoarele mobile de top la nivel mondial.

Deși în 2021 vorbim deja de generația a 11-a de procesoare de la Intel, această iterație precedentă a lui GE66 Raider s-a descurcat cu brio în orice task l-am folosit. Cel mai probabil, în acest an vom vorbi despre noua versiune a device-ului în cauză, cu Intel Gen 11 și Nvidia seria 30, însă nu este de lepădat nici această variantă care s-a vândut ca pâinea caldă în anul care tocmai s-a încheiat.

Indiferent de titlul pe care l-am jucat, GE66 Raider cu Intel i9 (echiparea de top) nu s-a supraîncins, ventilatoarele funcționând în regim normal, deși vorbim aici de un șasiu ceva mai compact, iar performanța a fost pe măsura așteptărilor de la un laptop care face parte din acest segment de preț.

GPU – Nvidia GeForce RTX 2080 SUPER Max-Q

Ca și în cazul menționat anterior, GE66 Raider vine echipat cu același combo CPU+GPU, iar asta, iarăși, nu face nimic decât să ne bucure. Acest cuplaj, care este cel mai important în angrenajul unui sistem de gaming, indiferent dacă vorbim despre un laptop sau un PC, aduce rezultatele scontate chiar și atunci când este folosit într-un load care ar pune probleme și celor mai capabile configurații.

Vorbim, totuși, de una dintre implementările celei mai performante plăci video din 2020, iar acest lucru se simte. Varianta în cauză, cea Max-Q este soluția cu care Nvidia a venit pentru a asigura o performanță și o răcire de top pe plăcile video de dimensiuni mai mici pe care le dezvoltă pentru laptop-uri. Astfel, compania promite performanțe foarte apropiate de modelele de dimensiuni complete, pe care le regăsim pe sisteme desktop.

Am testat placa video în Assassin’s Creed Valhalla de această dată, iar rezultatele au fost mai mult decât muțumitoare. Cu setările date pe „Ultra”, jocul a reușit o medie între 40-50 de FPS-uri, iar atunci când am încercat și un titlu cu Ray-Tracing, în speță Watch Dogs Legion, frame-urile au început să scadă odată ce am făcut click pe RTX ON. Însă acest lucru este de înțeles, având în vedere că procesorul grafic a fost mult mai solicitat.

Conectivitate

La capitolul conectivitate, MSI GE66 Raider stă foarte bine, porturile principale și totodată cele mai importante, de care cei mai mulți utilizatori au nevoie pentru setup-ul de acasă sau de la birou sunt localizate pe partea din spate a șasiului. Acesta este un lucru foarte bun atunci când vorbim despre wire management și de spațiu în plus pe birou, care poate fi ocupat cu alte lucruri. Așadar, aici regăsim portul HDMI 2.0, mufa de conexiune la internet RJ45, un port USB 3.2 Type-C de generație a doua dar și cel de încărcare de la priză, a cărui amplasare a reprezentat o surpriză foarte plăcută pentru mine. În completarea acestora, avem și un port Mini Display 1.4, pentru extra conectivitate la display-uri suplimentare.

Pe cele două laterale ale laptop-ului regăsim alte porturi importante pentru utilizarea de zi cu zi, după cum urmează. În partea stângă avem un jack audio combo, un alt port USB 3.2 Type-C de generație a doua dar și un clasic USB 3.2 Type-A, și acesta tot de generație a doua. Pe partea dreaptă a șasiului regăsim încă două porturi USB-A dar și un cititor de carduri SD, ceea nu poate decât să îi bucure pe creatorii de conținut.

Bateria lui GE66 Raider este și ea una ofertantă, de 99. Wh, iar durata unui ciclu de încărcare durează surprinzător de mult atunci când laptopul este folosit în condiții normale, de browsing sau streaming, aproape două ore și jumătate. Ei bine, atunci când trecem la jocuri situația se schimbă, device-ul fiind capabil de aproximativ o oră de utilizare în load maxim.

Concluzia connect

MSI GE66 Raider este un laptop de top pentru anul 2020 și nu numai. Acesta vine într-o configurație care nu mai are nevoie de prezentări adiționale, dispunând de cele mai bune componente la fiecare dintre categorii. Cea mai bună placă video a anului trecut, cuplată cu unul dintre cele mai bune procesoare de laptop al lui 2020 dau rezultatele așteptate de gamerii împătimiți, însă și prețul este unul pe măsură.

Display-ul lui MSI GE66 Raider este de departe cel mai important argument, acela care diferențiază acest gadget de restul din clasa sa. Deși rezoluția panoului este ceva mai mică, performanța în titlurile e-sports, acolo unde este nevoie de un timp foarte bun de reacție, este ieșită din comun. Per total, GE66 Raider este un laptop de gaming care nu ia ochii cu designul exterior dar care promite să livreze tot ceea ce gamerii avizi caută pe acest segment.

Etichete: , ,