INTERVIU Mark Notton, Samsung: „Aș încuraja utilizatorii de Note să arunce o privire la gama de pliabile”

INTERVIU Mark Notton, Samsung: „Aș încuraja utilizatorii de Note să arunce o privire la gama de pliabile”

Scris de | 17 august, 2021

În urmă cu aproximativ o săptămână, am avut ocazia nu doar să punem mâna pe cele mai noi telefoane pliabile de la Samsung, proaspăt lansate și etalate de producător, dar și să vorbim cu Mark Notton, Senior Director în cadrul diviziei de IM Category Management de la Samsung Electronics. Mark ne-a povestit despre noile telefoane, motivele din spatele unor decizii luate pentru acestea (precum introducerea unei camere sub display-ul lui Fold 3 sau opțiunile variate de culori oferite de Flip 3), dar am atins și unul dintre subiectele cele mai interesante pentru un număr mare de fani Samsung: ce se întâmplă cu gama Note.

connect: Care sunt așteptările pentru noua serie de telefoane pliabile? Pot acestea să aibă vânzări similare cu cele ale seriei Note?

Mark Notton: Noile noastre telefoane pliabile au primit îmbunătățiri considerabile, au fost „rafinate”. Ne aflăm la a treia generație a acestor device-uri, astfel că înțelegem mai multe despre felul în care utilizatorii folosesc aceste produse, ceea ce le place la ele, ce își doresc în plus și ce a lipsit de pe variantele anterioare de telefoane pliabile. Ne-am putut concentra pe a pune cap la cap ultimele bucăți ale puzzle-ului și a aduce cea mai bună experiență pe un astfel de device. Din punct de vedere al software-ului și al dezvoltării produsului, ne aflăm acum într-o poziție mai puternică decât oricând.

Dacă adaugi la asta și faptul că am dezvoltat soluțiile noastre de producție, avem acum abilitatea de a crea aceste telefoane la o scară mult mai largă, iar combinația dintre cele două face ca, în cea de-a doua jumătate a anului, aceste produse să devină, în opinia noastră, dispozitive „mainstream”. 

Lansarea aceasta este la fel de mare ca cea a unui Note, cu siguranță. Z Fold 3 și Z Flip 3 sunt pregătite pentru „prime time”, suntem extrem de entuziasmați cu privire la toate îmbunătățirile pe care le-am adus pentru ele și credem că utilizatorii noștri le vor iubi.

connect: Odată cu noutățile de pe S Pen și S Pen Pro, este oarecum natural să ne întrebăm dacă seria Note mai are un viitor. Așadar, sunt șanse să mai vedem vreodată un Galaxy Note?

Mark Notton: Pentru această lansare, am ales să ne concentrăm pe pliabile, însă asta nu înseamnă că nu va exista un Note anul viitor. Sincer, nu ne-am hotărât încă în legătură cu lineup-ul pentru 2022, tot timpul îi ascultăm pe utilizatori pentru a ne asigura că le oferim ce își doresc. Ce pot însă spune pentru utilizatorii noștri de Note, care cumpără această gamă pentru performanțele sale, pentru că oferă cea mai bună experiență hardware și cele mai bune funcții, este că, sincer, cred că vor iubi pliabilele. Pentru că acestea sunt adevăratele dispozitive de ultimă generație disponibile și nu există nimic altceva care să fie mai bun decât ele. 

Unul dintre motivele pentru care am ținut să integrăm utilizarea S Pen-ului este deoarece acesta este un element cheie al acestei idei, de a crea cel mai bun device posibil. Asta nu înseamnă că Note-ul nu se va mai întoarce niciodată, dar aș încuraja utilizatorii de Note, care doresc cele mai bune dispozitive, să arunce o privire la gama de pliabile, deoarece credem că vor fi pe placul lor.

connect: Am putea spune că un telefon pliabil este un dispozitiv mai bun în termeni de productivitate decât un Note, grație display-ului mai mare? 

Mark Notton: Cu siguranță. Una din provocările cu care ne-am confruntat a fost aceea de a determina cum putem să continuăm să aducem un display mare într-un device care să poată intra totuși în buzunar, iar odată ce ajungi în apropiere de 7 inci te afli deja la limita unui lucru care mai poate fi considerat „pocket-size”. Așa că a trebuit să luăm în considerare îndoirea sticlei, ceea ce am și făcut, iar asta ne-a oferit posibilitatea de a introduce dispozitive cu ecrane de peste 7 inci, dar care pot intra în continuare în buzunar. În plus, asta îți oferă multe oportunități noi de a experimenta videoclipurile, gaming-ul, aplicațiile de productivitate, cele de videoconferință – de exemplu, în ceea ce-l privește pe Fold 3, îl poți plia pe jumătate și poți avea o tastatură în partea de jos și ecranul în cea de sus, ca un mini-laptop.

samsung galaxy z fold 3

connect: Cât de dificil a fost să integrați o cameră sub ecranul principal, de 7,6 inci, al lui Z Fold 3?

Mark Notton: (zâmbind) A fost foarte dificil, Samsung se ocupă numai cu rezolvarea problemelor dificile. Este dificil pentru că trebuie să găsești echilibrul perfect între a lăsa suficientă lumină să treacă prin acea parte a ecranului și ascunderea zonei respective. Credem că am reușit să găsim acel echilibru, deși poți vedea locul în care se află camera, practic trebuie să ai acel spațiu pentru a păstra o calitate a selfie-ului suficient de bună. Ai putea să ascunzi complet camera, însă vei pierde considerabil din calitate, astfel că trebuie să alegi tot timpul la care din aceste elemente vrei să renunți. Abia așteptăm ca oamenii să încerce această cameră și să ne ofere feedback cu privire la ea.

connect: Unul dintre principalele puncte de interes ale noii serii de pliabile este rezistența IPX8 la apă. Cum ați reușit să obțineți acest rating și să integrați rezistența la apă într-un telefon cu atât de multe mecanisme în mișcare?

Mark Notton: A fost o provocare foarte mare, rezistența generală a dispozitivului a fost unul dintre aspectele la care am primit cel mai bun feedback la ultimul Fold, în comparație cu generația anterioară, însă ne-am gândit că ar fi grozav dacă am putea să integrăm și rezistență la apă cumva. Am putut astfel să dezvoltăm balamaua și mai mult și să oferim protecție împotriva apei. Lucrul dificil este că, dacă ai o balama pe un dispozitiv, ai nevoie și de aer, pentru ca acea balama să se deschidă, astfel că trebuie să faci ca apa să nu intre în dispozitiv. Avem inclusiv ceva ce se numește waterproof nanocoating (n.r.: un strat de acoperire rezistent la apă), pe lângă o mulțime de sigilii diferite. Ne-a luat ceva să ajungem în acest punct, deoarece nu poți face compromisuri în ceea ce privește subțirimea telefonului, posibilitățile sale de utilizare, asupra faptului că balamaua trebuie să fie în continuare într-un anumit fel și să rămână fixă. Am petrecut însă ultimul an încercând să găsim o soluție și ne bucurăm foarte mult că am reușit asta.

connect: Crezi că următoarea provocare este să faceți telefoanele pliabile să fie și rezistente la praf?

Mark Notton: Da, probabil că asta ar fi evoluția naturală în materie de provocări. Am lucrat deja la protecție împotriva prafului pe versiunea anterioară, cu un sistem de mici perii, care aveau rolul de a înlătura orice fel de praf intra înăuntrul mecanismelor, și ne-am gândit foarte mult la acest aspect, doar că rezistența la apă era un factor extrem de important, pe care am ales să ne concentrăm de data asta.

connect: Ce a motivat decizia de a face ecranul secundar al lui Galaxy Z Flip 3 mai mare? 

Mark Notton: Am reușit să găsim o cale, ținând cont de layout-ul hardware-ului, de a introduce un ecran mai mare înăuntrul telefonului, fără să facem un compromis în ceea ce privește dimensiunile sale. Iar ceea ce știm e că oamenii, în general, preferă ecranele mai mari, mai ales în cazul de față, unde vorbim de o diferență între un ecran de 1,1 inci și unul de 1,9 inci. Asta înseamnă că ecranul secundar devine mult mai funcțional, te poți uita mai bine la notificări, ai un ecran mai mare pentru a vedea selfie-urile pe care le faci și multe altele. Practic, aveam posibilitatea să facem lucrul acesta, nu adăuga costuri foarte mari și nici nu cauza probleme în termeni de specificații, astfel că am făcut-o.

connect: A existat și o motivație din punct de vedere al design-ului? Pentru că noul Z Flip 3 are un spate mult mai arătos decât varianta anterioară, mai bine echilibrat și cu o tranziție naturală, organică, între ecran și restul spatelui.

Mark Notton: Din perspectiva design-ului, într-adevăr, îți oferă acea oportunitate de a avea două zone distincte și oferă un contrast de culoare. Tehnic vorbind, am putut să facem lucrul acesta (n.r.: mărirea ecranului secundar), iar dacă asta îți oferă și opțiuni noi de design, cu atât mai bine. Unele din culorile noi pe care le avem, arată foarte bine și ies imediat în evidență, iar lucrul acesta l-am remarcat și la cumpărătorii Z Flip-ului, anume faptul că vor ceva unic, diferit. Poate că nu au nevoie de acel ecran uriaș și absolut toate funcțiile pe care le putem oferi, însă își doresc ceva ce le permite să își exprime stilul personal, și asta am luat în calcul când am realizat design-ul acestui produs. Bineînețeles, și faptul că prețul său este acum unul mai scăzut va ajuta, și încercăm să tăiem costurile cât mai mult cu putință, pentru că știm că, pe măsură ce acestea scad, tot mai mulți oameni vor avea ocazia de a cumpăra și de a se bucura de un astfel de telefon. Credem că va fi un telefon foarte popular.

samsung galaxy z flip 3

connect: De ce există atât de multe variante de culoare pentru Galaxy Z Flip 3?

Mark Notton: Ei bine, în ceea ce privește Flip-ul, oamenii își doresc să își exprime individualitatea cu el, și le oferă oportunitatea de a alege o culoare care să iasă în evidență. Este destul de dificil pentru noi, fiindcă trebuie să avem linii de asamblare diferite pentru culori diferite, însă este important și să oferim ceea ce își doresc consumatorii.

connect: Cât de importantă este crearea noului sistem de operare Wear OS în colaborare cu Google și cât de importantă este relația cu această companie pentru Samsung?

Mark Notton: Este extrem de importantă pentru ambele părți și cred că este un parteneriat perfect în ceea ce privește ce ne dorim să facem cu dispozitivele wearable. Am avut succes cu seria noastră de smarwatch-uri în mai multe segmente de preț, timp de mulți ani, iar consumatorii noștri iubesc deja interfața de utilizare, bezel-ul rotativ, elementele de design și autonomia, etc. În ceea ce îi privește pe cei de la Google, ei nu au aceeași experiență ca noi, nu au trecut prin toate aceste procese de pe urma cărora înveți, cum a fost cazul nostru, pentru că noi am lucrat mult la diferite aspecte precum optimizarea bateriei. Google a ajutat foarte mult însă pe partea software-ului, și a făcut totul mult mai ușor pentru dezvoltatori, care pot acum realiza aplicații pentru o singură platformă de Android. Asta ne ajută și pe noi, pentru că și consumatorii sunt mai familiarizați cu utilizarea unei singure platforme și îi ajută pe unii dintre aceștia care sunt poate mai rezervați cu privire la prezența mai multor sisteme de operare diferite pe mai multe tipuri de smartwatch-uri.

Ceea ce pot să le spun utilizatorilor care sunt la acest moment fericiți cu experiența de utilizare de pe smartwatch-urile Samsung mai vechi este că nu au motive de îngrijorare, nu avem o platformă complet nouă, în care totul s-a schimbat. Datorită interfeței OneUI pe care o avem aplicată peste sistemul de operare, experiența este foarte asemănătoare cu cea veche, dar mult mai bună.

connect: Cum funcționează noul senzor de detectare a grăsimii corporale, introdus pe seria Galaxy Watch 4?

Mark Notton: Ceasul are mai mulți senzori, în cazul de față, pentru măsurarea grăsimii corporale, sunt doi senzori dedesubt, în timp ce butoanele sunt și ele senzori diferiți. Ceea ce face este ca, atunci când atingi cu degetele (degetul mijlociu și degetul inelar) cele două butoane, să trimită un curent printr-unul din degete, care traversează tot corpul și se întoarce prin celălalt deget. Astfel, analizează ceea ce întâlnește pe drumul său – masa musculară, grăsimea, cantitatea de apă – și apoi îți permite să vezi cum te descurci, ce progrese faci, de exemplu dacă încerci să slăbești sau să pui masă musculară. Nu este un senzor medical, însă îți oferă o opțiune mai ușoară decât aceea de a cumpăra un cântar separat sau de a merge la sală pentru a măsura totul profesional, pentru că rezultatele sunt foarte apropiate de cele obținute în aceste moduri. Este practic o metodă în plus de a veghea asupra sănătății corpului, care se află constant la mâna ta.

Etichete: , , , , , ,