NVIDIA se retrage din achiziţia ARM, la presiunea autorităţilor antitrust

Scris de | 8 februarie, 2022
NVIDIA se retrage din achiziţia ARM, la presiunea autorităţilor antitrust

NVIDIA anunţa în toamna lui 2020 una dintre cele mai importante achiziţii din tech, preluarea firmei britanice ARM. Ea era cumpărată de la Softbank şi ridica multe sprâncene în taberele producătorilor de procesoare ARM, care folosesc designuri de cipuri ARM. După multă presiune şi investigaţii antitrust NVIDIA se vede nevoită să se retragă din tranzacţie.

Informaţia vine de la Financial Times, care a dezvăluit că gigantul se va retrage din iniţiativa pornită în 2020. Încă din ianuarie au apărut zvonuri în această direcţie, iar ele se concretizează acum. Dorinţa reprezentanţilor industriei este ca ARM să rămână neutră, altfel ar acorda un avantaj nedrept companiei care o deţine. Toate procesoarele de la Qualcomm, MediaTek, Huawei, Apple, Samsung, TSMC folosesc tehnologie ARM.

Aceste companii erau îngrijorate că vor trebui să plătească mai mult pentru brevete şi licenţe pe care le consideră vitale. Asta deşi NVIDIA a subliniat că nu va fi cazul de aşa ceva. Există şi un plan B pentru SoftBank, firma japoneză care deţine ARM şi anunţa că vrea să listeze la bursa ARM spre final de an 2022. A existat şi un proces pe tema achiziţiei, pornit de către Comisia Federală din SUA.

Autorităţile britanice şi din UE au făcut de asemenea contestaţii. Şi Qualcomm s-a lovit de o opoziţie la fel de dură în 2016, când a vrut să cumpere NXP Semiconductors pentru 44 miliarde de dolari. După 2 ani a renunţat, exact ca NVIDIA. Nici China nu susţinea preluarea ARM de către NVIDIA, ameninţând să blocheze procesul. O achiziţie ARM ar fi făcut NVIDIA un rival şi mai de temut pentru Intel şi AMD.

Etichete: , , , , ,

Sursa: Ubergizmo