REVIEW Motorola moto g200 5G: Specificații de flagship la 2000 de lei

REVIEW Motorola moto g200 5G: Specificații de flagship la 2000 de lei

Scris de | 11 februarie, 2022

În ultimele două review-uri am vorbit de smartphone-uri care au fost lansate în acest an, însă ofereau un sentiment clar de 2021: Samsung Galaxy S21 FE și Huawei P50 Pro, acesta din urmă ajungând în țara noastră la aproape 6 luni distanță de la lansarea sa oficială din China. De data aceasta însă, avem ca subiect ultimul telefon din 2021 care a ajuns în redacția noastră: Motorola moto g200 5G.

Review-ul acesta vine după o lună de utilizare a device-ului, prilej pentru care țin să le mulțumesc celor de la Motorola că au fost atât de răbdători cu mine și mi-au lăsat g200 5G atât de mult timp. Am avut timp să îl examinez aproape zilnic, am petrecut zile bune în care m-am jucat pe el și iată că a venit și timpul să îți spun care sunt punctele sale forte și cele negative.

Design

Înainte de toate, o scurtă recapitulare a lucrurilor pe care le găsești în cutie, lucruri clasice deja pentru orice device Motorola: un brick de încărcare (33W) și cablul aferent, alături de o husă de protecție din silicon, pentru primele zile de utilizare ale device-ului. Motorola ne-a obișnuit deja cu un astfel de pachet, care vine de obicei și pe cele mai ieftine device-uri ale sale, astfel că nu e o surpriză că găsim asta și pe g200 5G.  

În termeni de design, telefonul adoptă un spate pe care nu l-am mai întâlnit până acum pe niciun alt device: un fel de „scară” în zona ansamblului de cameră, care este ușor ridicat față de restul spatelui, cu două crestături abrupte în zona superioară și cea inferioară. E un element destul de subtil, dar foarte interesant în opinia mea, și care reușește să îl facă pe g200 5G să iasă în evidență, lucru destul de greu întâlnit în zona dispozitivelor midrange.

Tot pe spate poți observa logo-ul Motorola, în zona centrală, precum și numele companiei în partea de jos. Sunt două variante de culoare, Stellar Blue, cea care a ajuns și la noi, și Glacier Green, și în ceea ce o privește pe prima, este foarte simplă și elegantă, un bleumarin închis ce capătă nuanțe deschise în lumină și care arată foarte bine. De asemenea, îmi place faptul că spatele este mat, astfel că nu va atrage foarte multe amprente (deși atrage foarte multe scame, așa cum se vede în fotografii), precum o mare parte din telefoanele din zona midrange, care optează pentru un spate glossy.

Construcția este una din plastic (spatele și cadrul), cu sticlă pe față, iar telefonul are o greutate de 202 grame. Combinată cu grosimea de 8,9mm și dimensiunea mare a ecranului (6,8 inci), îl face destul de masiv și vei avea nevoie de un buzunar serios pentru a-l lua după tine. Nu există certificare IP, însă Motorola spune că telefonul are acel „water-repellent design”, ceea ce înseamnă că va respinge lichidele (cel puțin în teorie).

Ecran

Spuneam că ecranul lui moto g200 5G este unul mare, măsurând o diagonală de 6,8 inci. Marginile sunt destul de mari și ele, mai ales în zona inferioară, însă faptul că ecranul este atât de mare face ca ele să nu îți atragă atenția. Panoul este însă un LCD, nu un OLED, ceea ce înseamnă că vei putea avea o experiență mai bună de vizionare pe alte device-uri rivale. Nici cea de pe g200 5G nu lasă mult de dorit, panoul fiind totuși destul de luminos pentru utilizare în lumină destul de puternică, însă cu siguranță vei vedea o acuratețe a culorilor mai bună pe alte terminale. Ai însă și certificare HDR10 pentru aplicațiile care suportă acest tip de conținut.

Capitolul la care strălucește însă ecranul acestui telefon este cel al vitezei. Avem o rată de refresh de 144Hz, echivalentul unui telefon de gaming, iar moto g200 5G este cu adevărat rapid, atât în navigarea prin meniu și aplicații, cât și în jocuri. Marvel Future Revolution și jocul de schi/snowboarding Grand Mountain Adventure se simt extraordinar de fluid, la fel ca saltul de la o aplicație la alta.

Rezoluția este Full HD (1080 x 2460 de pixeli), cu o densitate a pixelilor de 395ppi (pixels per inch). Aici nu prea ai ce să-i reproșezi, rezoluția Full HD e deja standardul pe majoritatea telefoanelor, mai ales în zona de midrange.

Performanță

Moto g200 5G este primul telefon care a ajuns pe mâna noastră având un Snapdragon 888+ la interior, cu opt nuclee, căruia i se alătura și un GPU Adreno 660, iar performanța device-ului spune destule despre puterea pe care o are acest procesor de la Qualcomm. Bineînțeles că în jocurile pe care le-am menționat mai sus nu există probleme, iar combinația cu rata de refresh de 144Hz fac din acest device unul perfect pentru gaming-ul pe mobil.

Performanța excelentă se transcrie și în benchmark-ul Geekbench 5, unde moto g200 5G a obținut 1058 de puncte în testul single-core, și 3200 în cel multi-core, fiind cu mult înaintea unor terminale precum Samsung Galaxy S21 Ultra.

Stocarea este și ea ultra-rapidă (UFS 3.1), iar combinația de RAM + stocare este de 8GB + 128GB. Există și o variantă cu 256GB de stocare, pentru cei care vor și mai mult spațiu, însă cea de 128GB ar trebuie să fie suficientă pentru majoritatea utilizatorilor. Ai și conectivitate 5G, ceea ce înseamnă că vei putea să descarci mult mai ușor serialele și filmele preferate de pe Netflix/HBO GO sau orice alt serviciu de streaming.

Camere

Moto g200 5G vine cu unul dintre cei mai buni senzori principali pe care îi poți găsi pe un device midrange, camera de 108MP cu f/1.9 și tehnologie PDAF (Pixel Dual Auto Focus). Claritatea este excelentă (mai ales în modul special de 108MP), și reprezentarea culorilor, deși foarte puțin întunecată, este extrem de apropiată de ceea ce vede ochiul tău. Singurele probleme apar atunci când te confrunți cu o mulțime de elemente mici, precum spre exemplu frunzele unui copac văzut de la distanță. Și în umbre se descurcă bine, reușind să surprindă o cantitate considerabilă de detalii.

Ultrawide-ul are 13MP și f/2.2, cu un unghi de 119 grade și, spre surprinderea mea, nu e deloc rău. Ba dimpotrivă, pot să spun chiar că îmi place cum au ieșit puținele fotografii pe care le-am surprins cu această cameră, care are și ea acea clasică deformare pe care o găsești pe ultrawide, însă redusă doar la marginea imaginii, și destul de mică. Calitatea imaginii este bună, culorile sunt puțin mai închise decât pe principală, dar per total imaginile nu arată deloc rău.

Există și un senzor de adâncime, de 2MP, cu f/2.4, care funcționează ca un ajutor pentru principală în diferite scenarii. Mărturisesc că mi se pare destul de refreshing să văd un terminal cu doar 2 senzori utilizabili practic, practic cei pe care îi utilizezi cel mai des. Sigur, unii ar putea numi asta o experiență prea redusă, însă personal cred că moto g200 5G îți oferă fix ce ai nevoie la capitolul ansamblului de cameră.

Frontala are 16MP și o diafragmă f/2.2. Este suficient de bună pentru selfie-uri, însă trebuie să iei în calcul faptul că nu poate filma decât la calitate de 1080p cu 30fps, deci probabil că nu vei fi mulțumit de rezultatele sale video. Principala stă mai bine la acest capitol, realizând filmări la rezoluție 4K cu 30fps. 

Sunet și autonomie

Una dintre principalele mele probleme cu dispozitivele midrange este că majoritatea dintre ele nu prea acordă atenție sunetului, și nici aici nu pot să zic că a fost tocmai o prioritate. Avem un loudspeaker, un singur difuzor așadar, în partea de jos, care se aude destul de tare, dar tinde să „spargă” la volum foarte ridicat. Este suficient de bun cât să nu te deranjeze, dar ți-aș recomanda să folosești căști dacă vrei să asculți podcast-uri sau melodii de pe Spotify / YouTube.

În fine, autonomia. Moto g200 5G vine cu o baterie de 5000mAh, care se poate încărca rapid pe 33W, în puțin sub o oră, în experiența mea. Partea bună este că telefonul te va ține fără mari probleme la o zi întreagă de utilizare, având o optimizare destul de bună, și chiar și cu vreo oră și jumătate, chiar două ore de joc. 

La acestea se adaugă și posibilitatea de a te juca pe un ecran mai mare printr-un cablu HDMI, telefonul beneficiind de tehnologia Ready For, pe care am mai testat-o și pe dispozitivele din gama Edge. Îmi place, mi se pare o inițiativă foarte bună și simplă de a spori productivitatea, și mă bucur că este disponibilă și pe un telefon midrange.

Concluzia connect

Motorola moto g200 5G este un telefon care nu duce lipsă de concurență. Spațiul midrange, mai ales în zona de preț de 2000 de lei, pe care o acoperă acest device, este unul extrem de competitiv, însă producătorul a reușit să facă acest telefon să se distingă cumva de concurență, printr-un design complet nou, un ecran ultra-rapid, foarte bun pentru gaming și un procesor mai bun decât al multor flagship-uri din 2021, Snapdragon 888+ care asigură o performanță extraordinară.

Bineînțeles, vine și cu minusurile sale, însă cei care vor un telefon la un preț pe care îl putem considera relativ accesibil, se vor bucura cu siguranță dacă aleg moto g200 5G, care excelează la mult mai multe capitole decât te-ai aștepta să o facă orice midranger.

Plusuri

  • Procesorul Snapdragon 888+ oferă probabil cea mai bună performanță pe care o poți întâlni pe un midrange la acest moment.
  • Camera de 108MP.
  • Viteza de 144Hz a ecranului, care îl face perfect pentru mobile gaming și chiar și gaming prin streaming.
  • Prețul.

Minusuri

  • Sunetul nu este stereo, venind doar dintr-un singur difuzor, poziționat în partea de jos.
  • Diferențele de culoare dintre camera principală și cea ultrawide.

Etichete: , , , , ,