Recent, am realizat un lucru: fiecare persoană pe care o cunosc deține un gadget cu numele Samsung pe el. Fie că e vorba de un telefon, un televizor, o tabletă, ceas, mașină de spălat, aspirator, baterie externă, cuptor cu microunde, și lista poate continua mult, există un gadget Samsung în casa fiecărei persoane pe care o cunosc. Eu însumi am un telefon Samsung Galaxy Note 20 Ultra și nu sunt singur, ținând cont că producătorul sud-coreean are cea mai mare cotă de piață pe acest segment în România.
Deci să spun că Samsung e, într-o oarecare formă, prezent în marea majoritate a caselor din România, nu mi se pare o exagerare, iar o parte din aceste prezențe se rezumă la un televizor fabricat de sud-coreeni.
Televizorul este fără îndoială o piesă centrală a sufrageriei în continuare, deși mulți spun că nu se mai uită la el, referindu-se însă mai mult la televiziune în sine, cea clasică, pe care o cunoaștem cu toții și care a trebuit să treacă prin multe schimbări din cauza streaming-ului.
Ideea e însă că Netflix, HBO Max, Amazon Prime Video (și în curând Disney+) au înlocuit televiziunea clasică, însă conținutul pe care îl oferă se vede cel mai bine tot pe același ecran. Pentru că da, dacă vrei să te bucuri cu adevărat de un film nou care ajunge pe serviciile de streaming sau de un serial a cărui producție costă 60 de milioane de dolari pe episod, ca noul Lord of the Rings de la Amazon, tot un ecran mare, al unui televizor, va fi soluția cea mai bună.
Televizoarele Samsung și drumul lor către poziția de lider de piață
Înainte să trecem însă la partea de review a uriașului QLED QN95B de 65 de inci pe care l-am testat, aș vrea să facem o scurtă vizită prin ceea ce a însemnat și înseamnă Samsung ca producător de televizoare.
Samsung produce televizoare de mai bine de 50 de ani, iar primul lansat oficial a fost în 1970, un televizor alb-negru care a fost vândut inițial numai în Coreea. Au urmat alte modele, iar până în anul 1976, Samsung ajungea la peste 1 milion de televizoare alb-negru produse. Ecranul lor era mic, iar șasiul era fabricat din lemn.
Tot în 1976 Samsung lansa primul său televizor color, și în interiorul companiei începea să se dezvolte o dorință ca numele Samsung să se regăsească pe întreg mapamondul, în casele oamenilor. Astfel, compania începea să livreze în Asia și America de Sud televizoarele sale alb-negru, iar piața europeană și cea din America de Nord primeau noile televizoare color.
Anii 80 au adus cu ei o creștere graduală pentru Samsung în acest segment, televizoarele devenind din ce în ce mai bune, cu ecrane mai mari și mai atrăgătoare, iar compania lua decizia de a crea, în 1987, propriul său laborator de cercetare și dezvoltare a televizoarelor.
Căderea Uniunii Sovietice deschidea la începutul anilor 90 piața est-europeană, iar Samsung profita la maximum de noii cumpărători din scenă, începând să livreze o mulțime de televizoare în regiune. Lemnul a fost înlocuit de plastic și televizoarele au început să fie mai ieftine și mai accesibile tuturor.
În 1993, Samsung făcea un nou pas important în lumea televizoarelor, cu Bio TV, primul televizor care folosea unde infraroșii în locul celor electronice. Trei ani mai târziu, era vremea lui Plus One, primul televizor care aplica formatul de 12,8:9 în perioada în care 4 pe 3 era formatul rege, pentru ca în 1998 Samsung să dezvolte primul său televizor cu ecran plat. Mă rog, un mic asterisc aici, pentru că ecranul era în continuare convex, însă curbura sa era mult redusă, iar din punct de vedere vizual, părea să fie plat.
A urmat epoca de aur a LCD-ului, și abia de aici Samsung a început să își arate mușchii în ceea ce privește sectorul TV-urilor. Sud-coreenii au fost un element cheie în popularizarea LCD-urilor pe care le puteai pune pe perete, cu ajutorul unui suport. În această perioadă, Samsung lansa un televizor LCD cu o diagonală de 46 de inci, care era cea mai mare din industrie, iar producătorii începeau să ia din ce în ce mai serios ideea unor televizoare mai mari.
Anul 2006 a fost primul în care Samsung s-a aflat pe prima poziție în topul producătorilor de televizoare la nivel global, și o mare parte din acest rezultat i se atribuie lui Samsung Bordeaux, care a primit un nume la fel de sofisticat ca aspectul său (pentru acele vremuri, bineînțeles). Design-ul lui Bordeaux era inspirat din forma unui pahar de vin, iar roșul sângeriu, specific vinului din regiune, putea fi observat la următoarele generații ale televizorului. Primul Bordeaux TV a avut un succes uriaș, fiind vândut în peste 1 milion de exemplare în primele 6 luni de la lansare, și marcând o schimbare de paradigmă în cererile consumatorilor, care își doreau televizoare mai mari, dar și mai ușoare.
În 2008 aveam să cunoaștem și primul televizor inteligent, sau smart TV, al celor de la Samsung. Pavv Bordeaux TV 750 venea cu un ecran full HD și o memorie „uriașă”, de 1GB, pentru stocare. Nu doar atât, dar prin conectarea unui cablu Ethernet la TV sau prin folosirea unui adaptor USB, puteai avea acces la internet și puteai citi cele mai noi știri și informații despre bursă de pe site-ul Naver, din Coreea de Sud, sau chiar să te uiți la videoclipuri pe YouTube. Din nefericire, Pavv Bordeaux TV 750 avea să fie disponibil doar în Coreea.
Nu a trecut însă mult până la startul popularizării Smart TV-ului, iar 2011 venea cu SMART TV D8000 (foto jos), primul televizor Samsung care se lansa la nivel global și îngloba mare parte din funcțiile smart tv-urilor pe care le cunoaștem și în ziua de azi. Avea un Smart Hub, de unde puteai accesa diferite aplicații și puteai chiar să modifici elemente ale interfeței, o funcție de Smart Search care îți permitea să cauți printre fișiere nu doar pe TV, ci și pe alte device-uri conectate, precum PC-uri sau telefoane mobile. În plus, aveai și streaming, sub forma VOD (Video on Demand), Samsung având la acea vreme un parteneriat cu Dreamworks și Hulu pentru a oferi producătorului acces la anumite filme și seriale.
Un an mai târziu, Samsung introducea pe Smart TV ES8000 controlul vocal, care îți permitea să pornești sau oprești televizorul și să schimbi canale, precum și Motion Control, care te lăsa să faci gesturi simple tot pentru a schimba canale sau pentru a folosi browser-ul integrat.
A urmat o serie de premiere pentru Samsung, care în 2013 anunța primul televizor OLED curbat din lume și cel mai mare televizor Ultra HD de la acea vreme, cu o diagonală imensă, de 85 de inci.
În 2014, Samsung introducea primul său televizor curbat Ultra HD, cu funcții precum Soccer Mode, care înregistra automat momentele importante dintr-un meci de fotbal, sau Multi Link Screen, prin care puteai să cauți pe internet informații despre filmul sau serialul pe care îl vedeai în același timp, într-o fereastră separată (deși nu știu de ce ai fi folosit televizorul pentru asta, dar în fine).
Și ajungem în sfârșit la 2018, când Samsung inaugura televizoarele QLED, gamă pe care o reprezintă și subiectul review-ului nostru. Nu o să mai intru acum în explicații despre ce înseamnă QLED, pentru că am avea nevoie de prea multe pagini, însă ce e important de menționat aici este că această tehnologie este menită să îmbunătățească culorile și contrastul.
Samsung QLED 65QN95B – Sunet Dolby Atmos pe un ecran uriaș
Înainte de toate, recomand puțină răbdare și măcar un prieten la instalarea unui model atât de mare precum acesta, care are o diagonală de 65 de inci. O să mai ai nevoie și de o șurubelniță ca să strângi câteva șuruburi, dar în cam 10-15 minute ar trebui să fii gata cu tot procesul de instalare și să îi dai drumul. Suportul este din metal, și e suficient de greu ca să fii sigur că televizorul nu va fi dărâmat de o pisică sau un alt animal de companie, iar pe spate vei vedea cele 6 difuzoare care permit acum și sunet Dolby Atmos. Mai multe despre asta imediat.
Tot în spate se observă hub-ul de conectivitate, pe care îl poți masca, și pe care îți recomand să îl pui la sfârșit de tot, când tv-ul e pe poziția lui finală. Samsung include pe acest model nu mai puțin de 4 HDMI-uri, 3 porturi USB-A, un port USB-C pe care poți folosi o cameră pentru videoconferințe, o ieșire pe Ethernet și una optică pentru soundbar-uri mai vechi. În cutie vei găsi și două tipuri de cabluri de conectare între televizor și hub-ul de conectivitate, unul mai lung și unul mai scurt, în funcție de unde vrei să ții acel hub.
Telecomanda este mică, simplă și se poate încărca prin USB-C, sau de la lumină – nu doar a soarelui, ci și de la cea a unui bec. Controlul este destul de intuitiv, ai și butoane rapide pentru Netflix, Prime Video și Disney+ (pe acesta din urmă îl vei putea folosi cu succes din 14 iunie).
Imaginea lui QN95B este foarte bună, cu o acuratețe a culorilor excelentă, mai ales în filmmaker mode, pe care l-am și utilizat cel mai mult. Verdele crud al ierbii sau diferitele nuanțe din paleta unui pictor se văd superb și va fi o plăcere să te uiți la un film sau un serial în fiecare seară pe un astfel de televizor. Contrastul este și el foarte bun, ajutat de tehnologia Quantum Matrix și de Quantum HDR 2000, și atât zonele întunecate, cât și cele foarte bine luminate, arată excelent.
Poți inclusiv să calibrezi culorile, luminozitatea, contrastul și diferite alte funcții ale televizorului direct din telefon, printr-o funcție numită Smart Calibration. E mai rapid și mai plăcut decât prin telecomandă, doar că ai nevoie de un telefon Samsung din seria Note ,sau de un pliabil Samsung, sau de un iPhone, pentru a putea folosi această funcție.
Marginile sunt mici și dispar complet atunci când te uiți la televizor. E un design pe care Samsung îl numește Infinity One, iar laterala este și ea foarte subțire. Bineînțeles, ca pe mai toate ecranele din ziua de azi, poți beneficia și de un mod EyeComfort, care reduce luminozitatea și culorile după ce apune soarele, pentru a nu îți solicita la fel de mult ochii.
Printre funcții se mai numără și Anti Reflection care, așa cum probabil bănuiești deja, are rolul de a reduce reflexiile luminii atunci când te uiți la tv pe timp de zi, și care funcționează foarte bine, chiar și în lumină directă.
Sunetul este, așa cum spuneam anterior, Dolby Atmos, televizorul având 6 difuzoare care proiectează sunetul atât în sus, în jos, cât și în laterale, oferind senzația de surround. E puternic, clar și umple camera destul de bine, chiar și la volum destul de scăzut. Bineînțeles, te vei putea bucura de sunetul Dolby Atmos mai ales pe filmele și serialele de pe platformele de streaming care suportă această tehnologie, și care nu sunt tocmai puține. QN95B se folosește și de Object Tracking Sound, o tehnologie care urmărește acțiunea și oferă acel sentiment că te afli cumva în interiorul ei – spre exemplu, dacă un personaj trage cu arma din partea dreaptă a ecranului, sunetul se va auzi tot de-acolo.
La interior se află un procesor Neuronal Quantum 4K, despre care Samsung spune că utilizează datele generate din 20 de rețele neuronale, pentru a îmbunătăți detaliile și conținutul 4K. Tot prin acesta se realizează o creștere a contrastului în prim plan, mărind astfel senzația de profunzime, un lucru pe care îl vei observa mai ales în producții precum documentarele despre natură.
Și pentru că un astfel de televizor merge foarte bine la pachet cu o consolă din noua generație, am conectat rapid un PS5 la el, pentru că poate oferi o experiență de joc de până la 144Hz, în 4K. Bine, asta pentru un PC sau laptop, dar și pe PS5 te poți bucura de capacitățile sale maxime. Nu lipsește de aici AMD FreeSync Premium Pro, tehnologie care are rolul de a scădea stutter-ul sau tear-ul. Evident, ai și un game mode care se activează automat atunci când televizorul detectează input-ul unei console sau al unui PC. Experiența noastră de joc pe QN95B a fost fără cusur, foarte smooth și plăcută, atât în titluri de racing, precum Gran Turismo 7, cât și în tradiționalul FIFA sau exclusivul Returnal.
În fine, câteva cuvinte și despre Smart Hub, locul de unde vei controla televizorul și diferitele aplicații din interiorul său. Este intuitiv, simplu de navigat prin el și îți oferă acces rapid la mai toate aplicațiile de care ai nevoie, inclusiv Google Duo, pentru cazul în care vrei să participi la videoconferințe folosind televizorul. La fel ca în cazul televizoarelor recente Samsung, poți controla toate celelalte gadget-uri ale producătorului sud-coreean pe care le ai prin casă, precum mașini de spălat sau aspiratoare robot, direct din SmartThings, cu telecomanda sau cu vocea.
Ok, și acum ajungem la partea dificilă, aia care te lovește fix unde doare: prețul. Varianta pe care am avut-o noi în teste, de 65 de inci, costă 13599 de lei. Partea bună este că, până pe 30 iunie, vine la pachet cu un soundbar, însă cu siguranță rămâne o investiție costisitoare și la care te vei gândi probabil puțin înainte să o faci.