REVIEW ASUS ROG Zephyrus M16 (2022), varianta îmbunătățită a unui laptop deja peste medie

Scris de | 30 iunie, 2022
REVIEW ASUS ROG Zephyrus M16 (2022), varianta îmbunătățită a unui laptop deja peste medie
ROG Zephyrus M16 (2022)

Atunci când a ajuns pe masa noastră de teste prima dată, anul trecut, ASUS ROG Zephyrus M16 ne-a impresionat prin dimensiunile sale compacte și prin performanța componentelor de sub capotă. Deși nu i-am făcut eu review, ci Iulian, mi-a plăcut destul de mult, la prima vedere, considerându-l unul dintre acele laptopuri de gaming pe care le-aș cumpăra fără să stau deloc pe gânduri, mai ales datorită designului.

Astfel că am fost destul de entuziasmat când mi-a picat pe mână varianta îmbunătățită a acestuia, cea 2022, care vine cu specificații și mai bune, provenind de la componente de top care sunt cumva „îngrămădite” în același șasiu compact. Și mai interesant este faptul că răcirea funcționează chiar mai bine decât mă așteptam, datorită noilor tehnologii integrate de ASUS, despre care am vorbit pe larg și aici (REVIEW ASUS ROG ZEPHYRUS M16), însă despre asta discutăm ceva mai încolo.

Design

Cum spuneam, punctul forte al acestui laptop mi se pare designul compact, care face din ROG Zephyrus M16 o unealtă de editare sau de joacă care poate fi luată după tine oriunde, destul de ușor și cam în orice ghiozdan. Dacă ești familiar cu unele device-uri de gaming lansate în anii trecuți, vei înțelege exact de ce un laptop capabil de o asemenea performanță și care să vină cu un șasiu atât de compact e un lucru deloc de neglijat.

ROG Zephyrus M16 (2022)

Față de modelul de anul trecut, noul M16 vine cu o dimensiune și o greutate cu 5% mai reduse, iar faptul că reușește să dispună de un display de 16 inci montat pe un șasiu de 15 inci nu poate decât să mă bucure. În plus, avem parte și de clasicul design „Matrix”, însă, din păcate, nu și de varianta animată, pe unitatea noastră de test. Dar da, cuvântul „sleek” poate defini cel bine designul lui M16 2022.

ROG Zephyrus M16 (2022)

Și ar mai fi un lucru de adăugat aici. Îmi place tare mult dispunerea tastaturii și a trackpad-ului, fontul ales pentru taste, dar și iluminarea RGB plus cele patru butoane cu funcții speciale, după cum urmează: control volum sus și jos, mute și un shortcut către aplicația Armoury Crate, punctul principal de control al setărilor acestui laptop, de la schema RGB a tastaturii, până la reglaje fine ale performanței.

Display

După cum spuneam și mai sus, ASUS ROG Zephyrus M16 vine echipat cu un display de 16 inci, nu chiar cea mai populară alegere de pe piață, însă una care îți oferă mai mult din punct de vedere vizual, mai ales dacă alegi să folosești acest laptop pentru editare foto sau video. Deci avem aici un panou IPS setat la rezoluție 4K, cu 165Hz rată de reîmprospătare, însă punctul focal la acest capitol este raportul ecran/șasiu, unul de 94%.

ROG Zephyrus M16 (2022)

Avem, desigur, și validare Pantone și o acoperire de 100% a spectrului de culori DCI-P3. Asta se traduce direct prin faptul că ASUS s-a gândit și la profesioniștii din industria creativă, nu numai la gameri, atunci când a dezvoltat acest laptop. Și tot pentru un plus de productivitate, ecranul lui Zephyrus M16 are un aspect 16:10.

ROG Zephyrus M16 (2022)

Desigur, nimic de comentat aici, ca și experiență în ceea ce privește gamingul. Ecranul laptopului este absolut perfect pentru un titlu RPG, cu o lume „eye-candy”, precum Witcher 3, de exemplu, sau dacă vrei ceva mai nou, de la același studio, Cyberpunk 2077. Însă cu siguranță te vei putea bucura și de titluri eSports competitive pe M16, însă dacă asta e tot ce îți dorești de la un laptop de gaming poate ar fi mai bine să alegi un device cu o rată de refresh ceva mai mare, poate de 240Hz.

Performanță

Și aici intervin alte diferențe față de modelul de anul trecut. În primul rând, modelul 2022 a lui Zephyrus M16 vine echipat și cu procesorul vârf de gamă de la Intel, și anume i9 12900H. Desigur, există mai multe variante de echipare, atât în ceea ce privește CPU-ul, dar și în ceea ce privește placa video, însă noi am avut norocul de a testa un device care se laudă nu numai cu „creierul” cel mai cel de la Intel, dar și cu un GPU Nvidia GeForce RTX 3070 Ti. Și asta nu e tot. Varianta maximă de echipare aduce în șasiul lui M16 2022 un RTX 3080 Ti.

ROG Zephyrus M16 (2022)

Și nu cred că mai are rost să precizez cam la ce nivel se ridică acest combo în gaming. Am încercat Cyberpunk 2077 cu grafica „maxed out”, în 2K, din toate punctele de vedere, iar laptopul s-a comportat excelent. Nu numai că am avut constant peste 70-80 de FPS-uri, desigur și cu Nvidia DLSS pe performance mode, dar în titluri eSports precum CS:GO, M16 a depășit constant 300 de cadre pe secundă, ceea ce e normal pentru aceste specificații.

ROG Zephyrus M16 (2022)

Și am zis că atingem și subiectul răcirii. Începând cu acest an, ASUS a început să ia și mai în serios acest aspect, iar rezultatele se văd. După ce au implementat tehnologia Vapor Chamber pe majoritatea laptopurilor sale mai „high-end”, compania a ales să folosească și cea mai nouă soluție de pastă termoconductoare, și anume cea cu metal lichid. Și asta nu e tot. Și designul ventilatoarelor a fost modificat, acestea ajungând acum să aibă 84 de pale. Rezultatele sunt vizibile mai ales atunci când aruncăm un ochi pe temperaturi și vedem că acestea sunt cu 6 grade mai jos față de modelele care nu folosesc „Internal Blast Cooling”, așa cum vedem pe acest M16.

Baterie

În ceea ce privește bateria lui ASUS ROG Zephyrus M16, ea este mai ofertantă decât cele pe care le regăsim pe modelele concurenței. Știm cu toții că laptopurile de gaming nu au fost niciodată faimoase pentru durata unui ciclu de încărcare, și nici M16 nu face rabat de la această tradiție. Însă acesta stă ceva mai bine la acest capitol față de alte device-uri de gaming de pe același segment de preț.

ROG Zephyrus M16 (2022)

Însă nu asta trebuie să avem în vedere la un laptop de joacă. Evident că în 90% din timp îl vei folosi conectat la priză atunci când vei vrea să mai „împuști” câteva ore în Far Cry 5, de exemplu, însă în task-uri normale, precum web browsing sau vizionat de filme la rezoluție Full HD, acumulatorul îți poate oferi câteva ore bune de folosire. În testele noastre am reușit să scoatem constant peste 5 ore în astfel de activități care nu încarcă chiar atât de mult bateria.

Concluzia connect

ASUS ROG Zephyrus M16 (2022) este un laptop de gaming cu adevărat reușit, care se remarcă mai ales prin design și prin dimensiunile sale compacte. Este un pas înainte față de modelul din 2021, acesta beneficiind de componente aduse la standardele din 2022, pe scurt, e același laptop de anul trecut cu ceva în plus. Iar asta observăm cel mai bine și la tehnologiile noi de răcire care au fost implementate pe el.

În segmentul de preț de aproximativ 10.000 de lei, pentru această configurație cu 32 GB de memorie RAM și 2TB spațiu de stocare (adică top-end), M16 este cu siguranță una dintre cele mai bune alegeri pe care le poți face în acest moment.

Etichete: , , , , , , , ,