REVIEW Huawei Watch ultimate: Un smartwatch premium din toate punctele de vedere

REVIEW Huawei Watch ultimate: Un smartwatch premium din toate punctele de vedere

Scris de | 26 aprilie, 2023

Odată cu lansarea lui Watch Ultimate, Huawei setează noi standarde în ce privește ceasurile inteligente. Noul model, care are un preț de listă de aproape 4000-4500 de lei în funcție de brățara aleasă, aduce noi materiale în ce privește construcția de ceasuri smart și se concentrează pe unele funcții interesante, pe care le-au abordat și alți producători până acum, dar producător chinez a plusat pe alocuri și a făcut lucrurile mai interesante.

Huawei Watch Ultimate este un ceas elegant de dimensiuni mari, disponibil în două variante de culoare pentru cadranul care înconjoară ecranul, negru și albastru, este realizat dintr-un aliaj de titanium denumit Liquid metal și se laudă cu o autonomie excelentă, similară cu ce am mai întâlnit până acum la ceasurile producătorului chinez. Pe partea de activități, pe lângă multiplele sporturi pe care le poate suporta, ceasul vine și cu Divind, dar aduce și un mod pentru drumețiile sau maratoane, denumit Expedition.

Ceasul a fost lansat oficial în lume la începutul lunii aprilie, iar noi am testat ceasul mai bine de o lună. Venită de la un utilizator de Apple Watch Ultra, pot spune liniștit că este un ceas care pe partea de activități concurează bine cu noul ceasul durabil al celor de la Apple, iar pe partea de activități sportive concurează liniștit cu Garmin Epix 2. Eu le-am pus și cap la cap într-o scurtă expediție montană ca sa văd cum se comportă, iar rezultatele nu arată rău deloc.

Cel mai frumos smarwatch

Am un Apple Watch Ultra pe mână de aproape 6 luni și n-am cum să nu remarc că Watch Ultimat de la Huawei este mai frumos, arată mai bine, este mai ceas decât computerul celor de la Apple. Am testat varianta cu cadran albastru pentru că mi se pare mai elegant, iar în combinație cu brățara metalică devine un ceas ușor de asortat la o ținută mai business sau elegantă, ușor de purtat în toate mediile astea sofisticate, fie că vorbim de asortarea la costum sau doar la o cămașa.

Nu m-a deranjat brățara metalică nici când eram în ținute mai sport, chiar dacă în pachet ai opțiunea unei curele din silicon. Nu este un silicon simplu, ci avem și aici un material inovator pentru ceasurile inteligente, denumit HNBR (Hydrogenated Nitrile Butadiene Rubber), și acesta provenit de la unele ceasuri de lux clasice și pe care Huawei îl adoptă ca să evidențieze încă un element de elită pentru acest ceas scump. Este un cauciuc sintetic dintr-un material polimetric elastic, care are proprietăți bune de rezistență la temperaturi ridicate, la uzură sau la rupere. Tot din HNBR este și brățara din pachet dedicată scuba diving-ului.

Ecranul este un AMOLED care arată foarte bine, cu o rezoluție 466 x 466 pixeli, redă culorile excelent și are o luminozitate mare, de până la 1000 nits, iar asta se observă mai ales în lumina directă a soarelui. Huawei a integrat și Always on Display, chiar dacă în aceste condiții se mai reduce autonomia. Atenție doar că este bine ascuns prin meniuri, undeva în zona fețelor de ceas și nu a Display-ului, așa cum mi se părea normal să fie.

Watch Ultimate este realizat din Liquid metal, un aliaj de titaniu amorf, ce are o structură cristalină dezordonată, în contrast cu majoritatea metalelor, care au o structură cristalină ordonată. Liquid metal are o combinație unică de proprietăți, cum ar fi duritatatea mai mare, rezistența la coroziune, dar și o densitate redusă, toate aceste elemente îl fac ideal în realizarea unor ceasuri de lux, fiind folosind și de branduri cu o istorie a luxului în spate, precum Panerai sau IWC.

În cutie se găsește ceasul cu brățară metalică, zale metalice suplimentare, o curea din silicon HNBR, o curea din silicon mai mare care se poate purta peste echipamentul de protecție în sporturile subacvatice sau în cele de iarnă, încărcătorul magnetic și câteva manuale de instrucțiuni.

Este realizat cu o atenție la detalii incredibilă. Brățările se schimbă cu ajutorul unui sistem de tragere foarte intuitiv, dar am remarcat că telescopul brățării pică pe un cant mic care ajută la ghidare. Ceva ce n-am mai întâlnit, dar un element de apreciat, mai ales dacă mă gândesc câte brățări m-am chinuit să schimb pe unele smartwatch-uri în trecut.

La nivel de construcție, remarcam așa cum am spus mai devreme că este cel mai atent construit ceas inteligent pe care l-am testat. Ecranul este din safir, corpul din Liquid Metal, iar spatele din ceramică. Avem 3 butoane de comandă, un buton de tip Crown care te trimite de oriunde înapoi la meniul principal, un buton care deschide centrul de comandă pentru activități, iar butonul de pe stângă este destinat modului Expedition.

Funcții preluate de la alte modele Huawei

La nivel software, ceasul este similar cu alte modele GT mai ieftine sau mai scumpe de la Huawei. Monitorizează excelent majoritatea activitățlior fitness, știe să monitorizeze somnul (și o face bine), are și senzori pentru puls, SPO2, temperatură și tot ce te-ai aștepta de la ceas din acest punct de vedere.

Ceasul poate măsura frecvența cardiacă în mod continuu, poate face un ECG, măsoară nivelul SPO2, nivelul de stres sau temperatura corpului, iar toți acești senzori integrați pot detecta bătăile neregulate ale inimii sau te pot avertiza despre o posibilă afecțiune cardiacă. În ce privește sleep tracking-ul, așa cum ne-a obișnuit deja, Huawei are o acuratețe foarte bună și are chiar indicații privind scorul somnului sau sugestii privind îmbunătățirea acestuia pe baza unor date precum zonele de somn (light, deep, REM etc) sau orele de culcare.

Pe partea de activități avem în schimb două funcții noi interesante. Prima a fost greu să o testăm, dar Huawei o promovează intens, chiar dacă mie mi se pare extrem de nișată. Este vorba despre un mod de scufundări, practic acum poți vedea pe ceas ceea ce cei care fac diving văd pe un computer dedicat, iar de multe ori acel computer este de dimensiuni destul de mari. Rezistă până la 100 de metri adâncime și îți indică și la ce praguri să faci decompresie și pentru cât timp.

Al doilea element interesant și pe care l-am văzut făcut și de comptetiție este modul Expedition, un mod gândit pentru cei care fac drumeții montane. Odată ce pornești acest mod, gândit să conserve cât mai multă autonomie, dar și să te ajute în activitate. Modul se activează prin apăsarea butonului dedicat de pe stânga, iar aici găsim o interfață complet nouă, iar ecranul poate fi portocaliu în modul de Noapte, o culoare mai ușoară pentru ochi.

Ecranul principal în modul Expediton are distanța, viteza medie, ora curentă și marcajele. Un lucru interesant în ceasurile destinate expedițiilor montane sunt marcajele, care vă pot ajuta să reveniți pe aceeași rută. GPS-ul va marca coordonatele și apoi te vor ghida la întoarcere spre aceleași puncte.  Dacă glisezi vei găsi și alte informații importante, precum altitudinea, ritmul cardiac, distanța totală, busola sau monitorizarea SPO2.

Menționez că modul Expedition n-a sosit preinstalat pe ceas, ci a venit ulterior cu un update care l-a integrat, astfel că în deplasarea montană în care am comparat ceasul cu Apple watch ultra și Garmin Epix 2 nu a putut fi folosit. L-am folosit fugitiv într-o escapadă urbană doar ca să văd cum funcționează.

Ceasurile Huawei s-au lăudat mereu cu o autonomie excelentă, acele 14 zile promise sunt incredibile în fața competitorilor, iar Ultimate nu avea cum să fie mai prejos. Cu o capacite de 510 mAh, bateria ceasului ar trebui să dureze de la 8 zile într-o utilizare mai activă și până la 14 zile într-o utilizare normală, moderată. Eu zic că 10 zile este o durată pe care am obținut-o într-o utilizare medie, cu AOD activ, notificări, monitorizare de somn, stres, SPO2.

Într-o drumeție montană de 7 kilometri, dar fără Expedition mod activat, ceasul a scăzut undeva la 7 procente, cu GPS activ undeva la 3 ore și jumătate.

Ceasul are în cutie un încărcător wireless și se ating de la 0 la 100% în aproximativ o oră. Funcționează încărcarea wireelss și pe alte stații de încărcare Qi, ba chiar și pe telefoanele cu încărcare reversibilă. În pachet nu este inclus un brick de priză.

Are și minusuri, nu doar plusuri

Este un ceas scump, asta ar fi primul lucru rău de spus. Apoi, trebuie să menționăm că este mai mult un ceas bărbătesc datorită dimensiunilor, n-are eSIM și nu știe să facă plăți cu ceasul. Și cumva sunt legate una de alta. Dacă ceasul nu funcționează independent de telefon, nici de plăți cu ceasul n-ai nevoie dacă oricum ai telefonul la tine.

Apple Watch Ultra are eSIM și este o funcționalitate pe care o folosesc destul de des la plimbări sau mai recent la alergări. Garmin are Garmin Pay, care funcționează extrem de bine. Huawei e posibil să aducă un sistem de plăți pe ceasuri, prin intermediul Curve, un soi de Revolut folosit pentru plăți de ecosistemul Harmony OS.

Altfel, ceasul are conectivitate prin Bluetooth la telefon, iar apelurile pot fi preluate pe ceas, acesta are și difuzor și microfon, cre funcționează în parametrii foarte buni.

O altă zonă sensibilă este sincronizarea, aspect unde am întâlnit uneori probleme la sincronizarea antrenamentelor sau a durat un timp mai îndelungat până ce antrenamentul ajungea în aplicația Huawei Health de pe telefon. De altfel, ceasul funcționează cu iOS, Android și Harmony OS, iar probabil cea mai bună integrare este în ecosistemul Huawei. Uneori am mai sesizat unele discordanțe între datele de somn din anumite zone din aplicație (, dar este posibil să fie și de la software-ul preliminar instalat pentru testarea înainte de a avea produsul pe piață și vom reveni cu update al materialului.

Competiția vine de la Apple și Garmin

Pus cap la cap cu Apple Watch Ultra și Garmin Epix 2, ceasul de lux al celor de la Huawei are multe zone unde excelează sau este similar, dar sunt și unele lucruri cu minus, pe care le-am punctat anterior.

Apple Watch este competitorul direct pe care-l vizează producătorul chinez, unde de altfel se și luptă pentru fotoliul de lider de la o lună la altă pentru cotă de piață. Dar față de Apple, ceasul Huawei arată mult mai bine și are o autonomie înzecit mai bună. Pierde teren față de cei care vor să rămână în ecosistem.

Garmin Epix 2 este de fapt competiția, un ceas mai capabil atât pe partea de activități, cât și pe partea de autonomie.

Față de ceasul Apple, Huawei Watch Ultimate este clar mai arătos și mult mai demn de purtat la un costum sau o cămașă, în timp ce Epix 2, care are și el corp din titaniu (brățară din silicon) este un ceas demn de sportivi, dar greu de asortat la o ținută mai business. Din punct de vedere construcție, câștigă iarăși Huawei, datorită realizării din metal liquid, deși n-aș putea să spun că celelalte două ceasuri nu sunt și ele foarte rezistente.

Puse cap la cap într-o expediție montană, Apple Watch Ultra a capitulat după aproximativ 30 de minute de urcare pentru că se oprea la fiecare pit stop și n-am sesizat acest lucru îmbrăcat în haine de zăpadă (inclusiv mănuși), în timp ce Garmin Epix 2 a fost eroul care a ținut piept și față de care voiam să văd de fapt cum se comportă Watch Ultimate.

Pe scurt, timpii sunt similari, distanța este similară, ba chiar și heart rate-ul măsurat este în parametrii aproximativi, iar asta spune multe. Unde punctează mai bine Garmin și probabil metrica pentru care este apreciat cel mai bine este timpul de recuperare, o măsuratoare pe care acum este capabil să o facă și Huawei, dar numai dacă stai nemișcat timp de 2 minute pentru a măsura cât de mult scade pulsul, ce SPO2 ai și cât de obosit ești. Câștigă experiența Garmin aici, dar Huawei nu a fost deloc departe.

Monitorizarea altor activități sportive a fost oarecum similară, aici puncte bune pentru Huawei pentru că se apropie de un ceas destinat sportivilor, Garmin – care are experiența multor maratoniști.

Concluzia connect

Huawei Watch Ultimate are un preț de pornire de 3500 de lei pentru varianta Expedition Black (cu brățară din silicon și cadran negru) și ajunge la 4000 de lei în varianta Voyage Blue (cu brățară metalică, brățară din silicon). La data redactării acestui material oferta include cadou o perche de căști Huawei Freebuds Pro 2 (preț de listă de 749 lei).

Watch Ultimate este un ceas excelent din multe puncte de vedere, cu un aspect extrem de plăcut și bun de portat la toate ocaziile, cu o multitudine de funcții și activități sporitve și o autonomie excelentă. Dacă ești în universul Huawei sau Android, îl recomand cu încredere, probabil cei pasionați de iOS vor opta pentru un Apple Watch Ultra.

Advert 61

Etichete: , , , , , ,