Realme C53 – Bun ca telefon secundar? (REVIEW)

Realme C53 – Bun ca telefon secundar? (REVIEW)

Scris de | 24 iulie, 2023

Au trecut doar câteva luni de când am vorbit ultima oară despre un telefon din seria C de la Realme, vinovatul de atunci fiind Realme C55, review pe care îl poți citi aici, sau vedea aici, în funcție de preferințele tale. E o vară prielnică pentru telefoanele midrange, drept dovadă am vorbit despre ele o lună întreagă, însă iată că și cele low end primesc atenție, iar Realme a dovedit deja cu C55 că se pricepe să facă un telefon ieftin și care să mulțumească. Așadar, e cazul să vedem dacă istoria se repetă atât de repede și Realme C53 pășește pe urmele predecesorului său. Side note aici, mi se pare extrem de confuz să lansezi întâi telefonul cu numărul mai mare, și după cel cu numărul mai mic.

Design și ce găsești în cutie

Înăuntrul cutiei ai tot ce îți trebuie atunci când cumperi un nou telefon, adică brick-ul de încărcare, cablul aferent, precum și o husă de silicon cu care să protejezi puțin mai mult spatele și ansamblul telefonului. Sunt doar două variante de culoare disponibile, Champion Gold și Mighty Black – auriu și negru -, iar la noi în teste a ajuns prima dintre ele. 

Spatele seamănă cu cel al lui C55, având din nou un finisaj mat, cu o culoare care se schimbă în funcție de felul în care cade lumina pe suprafața sa, astfel că telefonul poate părea uneori galben, alteori bej și tot așa. Îmi aduc aminte că despre Realme C55, colegul meu Claudiu, spunea că seamănă cu un iPhone – ei bine, acela avea doar două camere, și la fel stă situația și aici, doar că pe Realme C53, chinezii au introdus și un al treilea „modul” vizual, unde se află…blițul. Nu vreau să fiu rău, dar îmi aduce aminte de mema cu „avem x acasă”, unde x aici bănuiesc că știi la ce se referă.

Lăsând însă acest aspect deoparte, nu pot să spun decât că Realme C53 arată bine, mai ales pentru un device ieftin. Spatele și marginile sunt din plastic, e destul de ușor, pe la 182 de grame și are margini drepte, astfel că stă foarte bine în mână. În plus, e și subțire, având doar 7,5mm în grosime.

Ecran

Realme C53 vine cu un ecran mare, de 6,74 inchi, care este un IPS LCD ce poate atinge 90Hz ca rată de refresh. E deci suficient de rapid pentru un telefon de 800 de lei, și nu ar trebui să ți se pară că rămâne în urmă atunci când vrei să navighezi prin meniuri. Și în jocuri va ajuta acea viteză a ecranului, însă despre acest capitol vom vorbi imediat, când ajungem la performanță.

Până atunci însă, câteva lucruri despre ecran, pe care îl pot numi acceptabil. Din nou, vorbim de un telefon de 800 de lei (sau, mă rog, 799, pentru cine e speriat de cifra 8 din față), deci nu te poți aștepta să găsești un OLED – mai ales că uneori nu îl găsești nici pe telefoane aproape duble ca preț. Realme C53 este genul de telefon pe care îl iei pentru cineva care nu prea e familiar cu smartphone-urile sau pe care îl iei pentru tine, dacă ai nevoie de un al doilea telefon – și mă gândesc aici spre exemplu la cei care folosesc un al doilea telefon exclusiv pentru Waze, în mașină. E suficient de bun însă și ca să vezi clipuri pe YouTube sau un serial pe Netflix, deși nu te aștepta la cea mai bună calitate a culorilor.

Luminozitatea urcă până la 560 de niți, astfel că nu o să ai o vizibilitate perfectă în lumina directă a soarelui, dar la interior va fi mai mult decât suficient. Marginile sunt destul de mari, dar te poți obișnui cu ele fără probleme, iar rezoluția este FullHD (1080 x 2400 de pixeli). 

Performanță și software

La interiorul lui Realme C53 se află un procesor Unisoc Tiger T612, realizat pe 12nm, cu 8 nuclee și ajutat de un GPU Mali-G57. Evident, nu vorbim aici de un powerhouse în ceea ce privește jocurile, însă e un telefon competent pentru câteva dintre cele mai populare titluri de mobil, lucruri precum Candy Crush, Subway Surfers sau Roblox, genul de jocuri de care sunt foarte atrași cei mici sau cei mai mari. Nu o să rulezi titluri care au cerințe mai ridicate, precum Call of Duty, în cele mai bune condiții, dar și pentru acestea ar trebui să fie suficient cât să fie măcar „jucabile”.

Am rulat și cele două teste sintetice pe care obișnuim să le folosim, Geekbench 6 și PC Mark, iar rezultatele au fost de 419 puncte în single-core, respectiv 1482 de puncte în multi-core, în cazul primului, respectiv 8067 de puncte, în cazul celui de-al doilea.

Realme C53 vine cu 6GB de memorie RAM și o stocare de 128GB. Atât, asta este singura variantă disponibilă, însă cei de la realme oferă și un slot dedicat, unde poți adăuga un card de memorie, dacă simți nevoia de a avea mai mult spațiu de stocare. 

Telefonul rulează Android 13 și are interfața specifică Realme, cu iconițele mari și aceleași probleme pe care le-am întâlnit și atunci când am scris review-ul lui Realme 11 Pro Plus – mă refer aici la bloatware și acel meniu cu sugestii de aplicații pe care îl poți elimina atunci când setezi telefonul dacă debifezi o opțiune, sau ulterior, din zona App drawer settings. Per total îmi place însă, nu pot să mă plâng foarte tare, e destul de intuitiv și simplu de utilizat. Senzorul de amprentă este plasat pe laterală, pe butonul de power, lucru obișnuit pentru majoritatea telefoanelor low-end, și merge fără probleme, deși setup-ul pentru el a durat vreo 2 minute. 

Pe Realme C53 mai găsim și Mini Capsule, acea funcție pe care compania chineză a adus-o practic pe Android, după ce am văzut-o la o altă companie, situată pe undeva prin Cupertino. E destul de limitată aici, pentru că oferă doar 3 tipuri de notificări, care indică statusul bateriei, un reminder atunci când ai consumat mai mult de 90% din limita de date zilnică, sau câți pași și ce distanță ai făcut într-o zi. Dacă nu îți place, o poți dezactiva din meniul de notificări, aflat în setări.

Sunet și baterie

Sunetul vine dintr-un singur difuzor, plasat în partea de jos, și nu e deloc strălucit. Partea bună este însă că tot în partea de jos vei observa prezența a ceea ce noi, în lumea smartphone-urilor, numim dinozaur – un jack de căști, perfect pentru a-ți conecta perechea favorită de căști cu fir la telefon. E o opțiune pe care o mai găsim din nefericire doar pe telefoanele low-end și pe device-urile Sony, dar care mi se pare tot timpul binevenită. 

În ceea ce privește bateria, avem 5000mAh, care se încarcă pe 33W, cu brick-ul și cablul din cutie. Cifre excelente pentru un telefon atât de ieftin, din care cred că cei care îl vor folosi ca daily driver vor scoate 2-3 zile de utilizare fără mari probleme.

Camera

Realme a introdus pe spatele lui C53 doi senzori – cum am spus, în cel de-al treilea „ochi” se află de fapt blițul. Și chiar și cei doi senzori sunt de fapt unul singur, o principală de 50MP cu f/1.8, care este ajutată de un senzor de adâncime de 0.3MP. Filmarea se face cu până la 1080p în 30 de cadre pe secundă.

Pentru un telefon low-end, camera lui Realme C53 este foarte bună. Am făcut fotografiile fără AI activ (îl găsești ascuns în dreapta sus, în setările camerei dacă te interesează), și deși acuratețea culorilor nu e perfectă, nu pot să nu mă declar nemulțumit. Sunt un pic cam vibrante, dar imaginile arată bine, nivelul de detalii este excelent, mai ales dacă folosești modul de 50MP și nici nu durează mult procesarea fotografiei, lucru de care te lovești des pe telefoane low-end.

Dynamic range-ul nu e cel mai strălucit, are puțin de furcă atunci când ai nuanțe diferite ale aceleiași culori în fotografie – spre exemplu, negru (da, știu, negru e non-culoare, trecem peste). Per total însă, cred că fotografiile cu principala lui Realme C53 pot să pară destul de ușor ca și cum ar fi făcute cu un midrange.

Pe față, există o cameră de selfie de 8MP, amplasată într-un așa-numit „teardrop cutout”, adică fix în mijlocul părții de sus a ecranului. Aceasta poate filma la calitate HD (720p) la 30 fps

Și camera frontală se descurcă acceptabil, deși se remarcă aceeași problemă cu lipsa dynamic range-ului când ai nuanțe similare în imagine. Modul portret se descurcă bine, bokeh-ul e destul de corect, însă datorită celor doar 8MP o să remarci o cantitate mai redusă de detalii ale feței. Chiar și așa, mi se pare o cameră destul de corectă, ținând cont că surprinde decent nuanțele feței și este totuși amplasată pe un telefon de 800 de lei.

Concluzia connect

Realme C53 costă 799 de lei la eMAG și alți retaileri din România, un preț corect pentru ceea ce oferă acest telefon. Cum am zis și în review-ul pentru C55, telefoanele din această serie de la Realme sunt mai degrabă destinate celor care fac primii pași în lumea smartphone-urilor sau celor care caută un device secundar, iar în ambele cazuri, mi se pare că Realme C53 își va face treaba cu brio.

Plusuri

  • Camera de 50MP.
  • Încărcare rapidă în acest segment de preț.
  • Prezența jack-ului de căști.

Minusuri

  • Ecranul IPS.
  • Ideea de a introduce blitz-ul într-un modul de cameră fake.

Etichete: , , , , , , ,