Huawei FreeBuds Pro 3 – Îmbunătățiri pe (aproape) toate planurile (REVIEW)

Huawei FreeBuds Pro 3 – Îmbunătățiri pe (aproape) toate planurile (REVIEW)

Scris de | 20 octombrie, 2023

Ne apropiem ușor-ușor de finalul lui 2023, și am început deja să mă uit în urmă la ce a însemnat acest an în materie de gadget-uri, și mai ales în ceea ce privește căștile. Surprinzător, în 2023 nu am testat atât de multe perechi de căști pe cât credeam (clar mai puține decât în 2022), dar asta și pentru că lansările au fost mai rare ca în alți ani. Samsung nu a adus nimic încă în 2023, AirPods Pro 2-urile cu USB-C nu au ajuns la noi (încă, dar nici nu mă aștept să fie mari diferențe față de varianta anterioară), iar alte nume din piață au preferat lansări fără prea mult fast. 

Cei mai activi în zona căștilor true wireless au fost cei de la Sony, care au venit cu un nou model al gamei WF-1000 (XM5), și cu alte câteva modele mai de buget (precum WF-C700N). Au mai fost câțiva contenderi în piață, precum Nothing Ear (2), însă finalul de an aduce unul dintre cei mai puternici pentru titlul neoficial de rege al sunetului, Huawei FreeBuds Pro 3.

Feedback-ul contează pentru Huawei FreeBuds Pro 3

Am testat Huawei FreeBuds Pro 2 la lansare, în urmă cu un an, și la acea vreme am fost destul de impresionat de căștile producătorului din Shenzhen, însă am avut și câteva lucruri unde am considerat că e loc de mai bine: noise cancelling-ul, gesturile și faptul că erau destul de greu de scos din cutie uneori, pentru că îți aluneca ușor mâna pe suprafața lucioasă și nici forma cutiei nu îți permitea să le apuci prea bine. Ei bine, se pare că Huawei a mai avut parte de astfel de feedback, pentru că a lucrat la toate aceste aspecte pentru noile FreeBuds Pro 3.

Începem cu ultimul dintre cele menționate, pentru că Huawei a modificat puțin cutia în care vin căștile sale de top. Nu în termeni de formă, este același oval lunguieț, cu logo-ul HUAWEI amplasat pe spate, ci mai degrabă în ceea ce privește felul în care se poate deschide cutia. Capacul nu mai are acum o latură de jos perfect dreaptă, aceasta vine într-o pantă ușoară, și se duce ceva mai mult pe spate, astfel că atunci când deschizi cutia, capacul nu mai prezintă o problemă în scoaterea căștilor. E un element de design foarte minor la prima vedere, însă care îmbunătățește experiența de utilizare.

Culorile sunt destul de simple, căștile fiind disponibile în 3 variante: Ceramic White, Silver Frost și, cea pe care am testat-o și noi, Green, pe care eu nu pot să o văd altfel decât argintie, să-mi fie cu iertare. Cutia și căștile sunt puțin mai grele decât, spre exemplu, cele XM5-urile celor de la Sony, dar și materialele și aspectul sunt destul de premium la FreeBuds Pro 3. În plus, Huawei a reușit cu gama sa FreeBuds Pro să facă ceva ce părea aproape imposibil în zona căștilor true wireless – să le facă ușor recognoscibile, mai ales datorită părții aceea care iese din ureche, care are o formă dreptunghiulară, foarte ușor de recunoscut dacă ești pasionat de căști.

Noise cancelling mai bun

Noise cancelling-ul a fost mult îmbunătățit pe FreeBuds Pro 3, Huawei punând destul de mult accent pe acest aspect. În aplicație găsești în continuare cele patru moduri diferite de noise cancelling – dynamic, cozy, general și ultra -, pe care le poți selecta în funcție de cât de zgomotos e mediul înconjurător. Ultra este considerabil mai puternic față de anul trecut, și l-am folosit mai tot timpul. Te izolează complet de ceea ce se întâmplă în jurul tău, dacă cineva va dori să vorbească cu tine va trebui să îți atragă atenția cu o bătaie pe umăr sau un semn vizual, iar în metrou e mai mare plăcerea să îl folosești. Aș îndrăzni să spun că se apropie de nivelul de noise cancelling pe care l-am experimentat pe WF-1000XM5, teoretic Sony fiind lider suprem la această categorie. Huawei a făcut însă o treabă monumentală cu îmbunătățirea noise cancelling-ului de la o generație la alta – anul trecut spuneam că există noise cancelling mai bun pe căști mai ieftine decât FreeBuds Pro 2, anul acesta mi se pare imposibil să găsești ceva mai bun la acest capitol la prețul pe care îl cer Pro 3-urile. 

Modul Awareness îți permite să vorbești cu cei din jur și să nu te deconectezi complet de restul lumii. Funcționează ok, dar la fel ca orice alt mod Awareness de pe căști, are anumite limitări cu privire la volumul la care poți asculta muzica pentru a mai putea avea o conversație normală cu cineva – sau cel puțin una în care să nu țipi fără să-ți dai seama. Aici, volumul respectiv e pe la 40%, similar cu ce găsești și pe alte căști in-ear de top. Există și un Voice Mode, care în teorie ar trebui să îmbunătățească felul în care auzi vocile din jur, ca să îți fie mai ușor să porți o conversație, dar în practică mie nu mi s-a părut că face cine știe ce.

Sunet bun, cu un asterisc la soundstage

Aplicația include un equalizer, de unde poți selecta tu o versiune de sunet care îți place (cu mai mult bass, înalte, focus pe voce, etc.) sau poți configura singurel sunetul, după bunul plac. Eu l-am lăsat pe cel default în marea majoritate a timpului, pentru că mi se pare bine echilibrat, cu un bass nu foarte puternic ca să îți vibreze urechile atunci când asculți, dar suficient de prezent pentru a-l simți. Înaltele sunt puternice însă nu „sparg” – am ascultat „My Sails are Set” de la Sonya Belousova, melodie pe care o vor recunoaște cei care au văzut One Piece-ul de pe Netflix, și s-a auzit superb pe FreeBuds Pro 3, pentru că poți auzi cu ușurință diferitele inflexiuni ale vocii. Mediile sunt și ele bune, s-a ascultat mult Bad Bunny și Drake în perioada asta (deh, albume noi de la ambii), astfel că mediile și bass-ul au fost foarte solicitate. Vocile se aud destul de clar, deși parcă am găsit ceva mai multă claritate pe alte modele, precum XM5. 

Soundstage-ul e bun, am folosit clasicul September de la Earth, Wind & Fire pentru a-l testa, dar mărturisesc că mi s-a părut mai bun și mai bine echilibrat pe alte modele. Poți distinge instrumentele destul de bine în mare, dar unele dintre ele se aud foarte șters, și trebuie să te chinui puțin ca să le dibuiești.

Îmi place sunetul de pe Huawei FreeBuds 3 Pro. Mi se pare bine echilibrat, ușor de configurat dacă nu ești cel mai mare fan al versiunii default, dar cred că mai e loc de îmbunătățiri în ceea ce privește soundstage-ul. Partea bună e că dacă nu asculți versiuni live ale pieselor, o să fii super mulțumit constant.

Huawei se mai laudă și că aceste căști se aud foarte bine în apeluri, iar aici nu am ce zice, au dreptate. Cel puțin în conversațiile pe care le-am avut, în afară de cele din metrou, unde nu prea ai ce face, mi s-a spus că m-am auzit foarte bine, vocea fiind clară și destul de puternică.

Fit excelent și autonomie pe măsură

Huawei FreeBuds Pro 3 sunt unele dintre cele mai confortabile căști in-ear pe care le-am testat până acum. Stau excelent în ureche și nu am simțit vreo senzație de disconfort după ce le-am purtat și perioade mai lungi, lucru care se întâmplă mai mereu cu căștile in-ear. Sunt bune și pentru alergat, pentru că stau destul de fixe în urechi și nu am avut senzația că sunt pe cale să cadă. 

Căștile mai strălucesc și în ceea ce privește autonomia – au o baterie de 31 de ore, conform Huawei, și le testez de aproximativ o săptămână, timp în care, atenție, nu le-am pus la încărcat deloc și am ajuns cu bateria la 30% (după vreo 20 de ore de ascultare, mas o menos).

Singurul aspect unde nu s-au schimbat foarte multe este cel al gesturilor. Funcționează la fel ca pe FreeBuds Pro 2, cu pinch, o mecanică ce nu îmi place foarte tare, pentru că există riscul de a-ți scoate căștile din urechi atunci când vrei să pui doar pauză sau să schimbi modul de pe Noise Cancelling pe Awareness. Plus că mi se pare că arată foarte bizar să duci mâna la ureche și să ciupești casca. Înțeleg nevoia producătorilor de a introduce metode de control prin touch pe căștile in-ear, dar mi se pare că uneori ar fi mai bine dacă ai putea controla căștile doar prin telefon – oricum știu multe persoane care preferă asta și nu utilizează deloc gesturile.

Concluzia connect

Huawei FreeBuds Pro 3 sunt o pereche de căști excelentă pentru prețul de 999 de lei pe care îl cer. Nu obișnuiesc să spun des asta la produse pe care le consider scumpe, dar mi se pare că e greu să găsești ceva care să fie categoric mai bun pe segmentul in-ear, la pragul acesta de preț. Vin cu autonomie excelentă, fit bun și design elegant, sunet competent și una dintre cele mai bune funcții de noise-cancelling din piață. Sunt compatibile atât cu iOS, cât și cu Android, deci merg pe orice device, iar minusurile pe care le au mi se par destul de ușor de ignorat pentru persoanele non audiofile.

Plusuri

  • Sunetul.
  • Fit extrem de confortabil.
  • Autonomie excelentă.
  • Noise cancelling mult îmbunătățit, printre cele mai bune din zona true wireless.

Minusuri

  • Soundstage-ul putea fi mai bun.
  • Gesturile prin pinch încă nu mi se par o metodă de control foarte inspirată.

Etichete: , , , , ,