Snapdragon X Elite promite să ia procesoarele de PC pe sus

Scris de | 26 octombrie, 2023
Snapdragon X Elite promite să ia procesoarele de PC pe sus

Qualcomm a intrat oficial pe piața de PC-uri cu noua familie de procesoare Snapdragon X Elite. Aceasta are la bază chip-uri cu nuclee Oryon dezvoltate de companie, care promit performanță de două ori mai mare decât a celor mai populare modele de la Intel și AMD. O intrare cu cohones, dar care nu are cine știe ce susținere, mai ales că nu e pentru prima dată când Qualcomm promite marea cu sarea. Să ne amintim că odată cu Snapdragon 8 trebuia să primim performanță nemaivăzută, bla-bla… după care Apple a ieșit cu M1 și s-a făcut liniște.

Noua lansare este plină de speranță pentru cei de la Qualcomm, care susțin că procesoarele cu nuclee Oryon vor fi lansate inițial pe PC-uri, urmând ca pe viitor să fie integrate în telefoane, mașini și alte dispozitive. Chiar dacă nimeni nu se așteaptă ca toate promisiunile producătorului să se adeverească, o chestie pe care nu le-o poate lua nimeni celor de la Qualcomm este expertiza în domeniul AI. Iar inteligența artificială va juca un rol important în viitorul destul de apropiat, iar cu noile procesoare Snapdragon X Elite, producătorul promite că va moderniza experiența de utilizare a unui PC cu Windows.

Arhitectura Oryon este asul din mâneca platformei Snapdragon X Elite

Nu putem vorbi despre noile procesoare pentru PC-uri de la Qualcomm fără să intrăm puțin în mizeul problemei: Oryon. Platforma Snapdragon X Elite este un SoC (System on Chip) construit pe 4nm și oferă 12 nuclee puternice. Acestea sunt tactate la frecvența de bază de 3.8GHz, iar două dintre ele pot urca până la 4.3GHz atunci când procesorul are de efectuat o sarcină complexă. Pe partea de memorie cache primim 42MB și un controller de memorie care suportă până la 64GB de RAM LPDDR5x.

Din nefericire, chip-ul grafic Adreno de la bordul lui Snapdragon X Elite rămâne în mare parte un secret. Știm că o să ofere undeva la 4.6 teraflops, adică cam cât o NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB. Suportă monitoare 4K cu rată de reîmprospătare la 120Hz. Compania adaugă și faptul că acest chip grafic este primul din familia sa care suportă upgrade-uri software, acestea stând la baza experienței de utilizare a unui PC.

Pe partea de conectivitate, platforma Snapdragon X Elite îți permite să te conectezi la internet 5G prin intermediul modemului Snapdragon X65, vine și cu Wi-Fi 7, o tehnologie pentru fișiere audio lossless, cât și soluția de securitate Microsoft Pluton pe care o folosește și AMD în procesoarele sale. Noul SoC de la Qualcomm suportă și SSD-uri NVMe PCIe Gen 4, trei conexiuni USB 4 și două porturi USB-C de 10Gbps.

Dacă pui cap la cap toate informațiile astea, pare că Snapdragon X Elite va deveni un nume destul de popular pe piața PC-urilor. Procesorul promite ceva performanță, chip-ul grafic integrat pare că este destul de capabil, iar suportul pentru tehnologii moderne va face din această platformă o soluție versatilă pe termen lung. Singura problemă este că la câte promisiuni oferă, costurile se vor aduna destul de repede, iar dacă prețul nu va fi competitiv, nu văd mulți utilizatori care ar renunța la status-quo-ul stabilit de Intel și AMD în favoarea unui producător recunoscut pentru procesoarele de telefoane pe care le produce.

Etichete: , , ,