Realitatea virtuală a avut un start destul de lent în industria tech, dar în ultimii doi ani am văzut o popularizare destul de rapidă. Asta se vede și atunci când pleci urechea la noutăți și observi că încetul cu încetul, se formează o luptă și pe acest segment, iar unde-și bagă Apple coada, clar este rost de bani. Așa că era natural să vedem și competiția, iar cei de la Qualcomm par că vor să ia cu asalt piața VR cu noul Snapdragon XR2+ Gen 2, un chipset creat cu ajutorul Google și Samsung, pe care-l vom găsi probabil prin majoritatea căștilor VR care vor fi lansate anul acesta.
Chipset-ul despre care vorbim nu este construit de la zero, fiind mai de grabă un follow-up al XR2 Gen 2-ului fără plus, de anul trecut. Noua iterație atinge frecvențe cu 15-20% mai mari atât pe CPU, cât și pe GPU, și suportă rezoluția de 4.3K la 90 FPS pe fiecare ochi. În plus, noul chip Snapdragon XR2+ Gen 2 are abilitatea de a folosi 12 sau mai multe camere cu capabilități AI pentru a urmări mai ușor mișcările jucătorilor, dar și mediul înconjurător. Pe partea de eficiență vedem îmbunătățiri de circa 50%, o chestie tipică pentru Qualcomm.
Dar vreau să revenim puțin la Apple, pentru că producătorul american este adevăratul elefant din încăpere. Încă de când a anunțat casca Vision Pro, toată suflarea VR a început să fie atentă. Iar Qualcomm vrea să intre fix peste producătorul american aici și să ofere un chipset la fel de capabil, însă la un preț mult mai mic – în acest fel, căștile de realitate virtuală care îl vor încorpora, vor fi oarecum accesibile. Oricum ar fi, tot va fi mai bine decât prețul de 3.500$ pe care-l are Vision Pro-ul agățat de gât.
Și mi se pare că Apple este așa, ținta preferată a competiției, pentru că în dezvoltarea lui Snapdragon XR2+ Gen 2 și-au băgat nasul și cei de la Google și Samsung. Experiența lor cu sistemul de operare Android își va face simțită prezența, iar colaborarea cu Qualcomm are ca scop dezvoltarea unei platforme XR. Cu ce va concura aceasta? Ghici ciupercă, Apple Vision Pro.
Dacă lucrurile continuă așa, realitatea virtuală va deveni mult mai comună printre pasionații de tech și nu numai. Și mie unul, mi se pare o direcție logică, întrucât este singura tehnologie la care mă pot gândi pe moment atunci când cineva mă întreabă ce înseamnă termenul de next-gen. Și la cum a evoluat până acum, cred că 2024 este anul în care voi face și eu marea trecere spre realitatea virtuală și voi investi într-o cască VR pentru desktop-ul de gaming. Cât despre Qualcomm, compania taiwaneză are foarte mult curaj și pare că vrea să se ia la trânte și cu Apple, și cu Intel, și cu oricine îi stă în cale… mai rămâne doar să le închidă tuturor gurile înainte de a-și ocupa poziția pe tron.