Apple Vision Pro este unul dintre cele mai avansate dispozitive care urmează să se lanseze pe piață, însă totodată, pare ancorat în câteva metehne ale trecutului. De exemplu, dispozitivul VR se alimentează de la o mufă Lightning, chiar dacă Apple încearcă să ascundă asta. Ray Wong de la inverse.com, care are deja acces la Vision Pro, a descoperit că mufa de alimentare care face legătura între conectorul proprietar magnetic de pe cască și bateria externă, este, de fapt un cablu cu o mufă Lightning mai lată. De ce a folosit Apple un cablu proprietar și nu USB-C? Probabil că nu vom ști niciodată.
Bateria de la Vision Pro este atașată de un cablu cu mufă Lightning
Apple susține că bateria și cablul de alimentare pentru Vision Pro sunt o singură componentă, însă, de fapt, acestea sunt două componente separate, care sunt conectate printr-un mecanism proprietar. Acesta dispune de cleme pe laterale, care pot fi desprinse prin introducerea unui obiect subțire în orificiul de lângă mufă. O cheiță pentru cartele SIM sau o agrafă de birou este de ajuns pentru a desprinde cablul de baterie.
În primul rând, aceasta este o veste bună, pentru că înseamnă că reparațiile pentru acest cablu ar putea fi mai ieftine decât cumpărarea unei baterii noi. Apple ar putea înlocui doar cablul în service. În al doilea rând, este o veste proastă pentru producătorii de accesorii, întrucât nu vor putea să dezvolte cabluri alternative mai lungi sau mai ieftine decât cele de la Apple. Asta pentru că această mufă „Lightning” nu este bazată pe nicio specificație publică din acest moment. Față de mufa Lightning de pe iPhone, aceasta este semnificativ mai lată, cu mai mulți conectori. Nu este clar însă de ce este necesară o mufă cu atât de mulți pini și nici de ce nu a putut fi folosit un cablu USB-C pentru transferul de energie între cască și baterie.
Bateria are o capacitate declarată de 3.166 mAh, ceea ce ar putea părea puțin, dacă am vorbi despre un smartphone. De fapt, vorbim despre o capacitate de 35.9 Wh la un maximum de putere de 13V și 6A. Aceste specificații, dacă ar fi reduse la valoarea uzuală de pe smartphone-uri de 3,8V, ar fi de fapt în zona de 10.000 mAh (9.440, de fapt). Capacitatea bateriei este cam la jumătate față de capacitatea unui MacBook Pro, și se încarcă la 30W prin port-ul USB-C.
Vision Pro este momentan doar prima generație de dispozitive VR de la Apple și, probabil că va fi o lansare „stângace”. Apple se laudă cu 600 de aplicații dezvoltate pentru acest dispozitiv, însă unele dintre cele mai importante, precum YouTube, Netflix sau Spotify, nu vor fi disponibile la lansare, iar companiile din spatele lor nu par să își dorească să dezvolte versiuni dedicate, dar nici să le facă pe cele pentru iPad compatibile. Cel mai probabil, un Vision Pro de peste câțiva ani va fi un dispozitiv mult mai diferit față de cel pe care îl vedem astăzi, iar dacă această categorie de produse prinde tracțiune, vor veni cu siguranță și aplicațiile care lipsesc momentan.
Apple Vision Pro se lansează astăzi, 2 februarie, în SUA.