Sony INZONE M3 (27 inch) – Monitor dezvoltat pentru PlayStation 5 (REVIEW)

Sony INZONE M3 (27 inch) – Monitor dezvoltat pentru PlayStation 5 (REVIEW)

Scris de | 4 martie, 2024

De când am auzit de lansarea lor, am fost foarte curios de gadget-urile INZONE. Periferice create de Sony, special pentru a funcționa excelent pe PlayStation 5, dar și pe PC, par la prima vedere să aibă un design special, care le scoate în evidență față de restul perifericelor similare. În urmă cu câteva săptămâni a ajuns în redacția noastră și INZONE M3, monitorul ceva mai ieftin al companiei, de 27 de inchi, dar care tot îți va lăsa o gaură serioasă în buzunar. Hai să vedem însă dacă și merită, ce oferă pentru suma pe care o cere și care sunt principalele sale calități și probleme.

Design asemănător cu PS5

Sony INZONE M3 este un monitor foarte arătos, deși foarte bizar la prima vedere. Ne-a luat vreo 2 minute să ne dăm seama cum se prinde standul din spatele său, care are oricum un aspect puțin ciudățel când îl privești din față. Asta pentru că standul nu e tocmai unul clasic, dintr-o bucată, cum găsești pe multe alte monitoare, ci e alcătuit din 2 părți, având 3 puncte de susținere odată ce îl construiești.

Din lateral, arată ușor brutalist, cu niște linii drepte și forme geometrice care par că sunt unite prin niște elemente foarte mici, de parcă nici nu ar trebui să stea împreună. Păstrează estetica PlayStation 5-ului, cu aceleași nuanțe de alb și negru folosite în design-ul său, lucru care îl face să se potrivească de minune lângă consolă sau într-un spațiu mai minimalist de gaming. Are tilt decent, deci îl poți apleca sau ridica după dorințele tale, dar nu are deloc shift, astfel că nu se va mișca în stânga sau în dreapta. Unde îl pui, acolo va sta. Ce nu mi-a plăcut este că există, lipit de partea de sus, un sticker cu specificațiile principale ale monitorului, pe care va trebui să îl dai jos, și care nu se dezlipește tocmai corect, iar mie mi-a rămas o bucată din el pe monitor, pe care a trebuit să o curăț după.

Standul din spate poate fi utilizat pentru cable management, deoarece poți introduce pe acolo toate cablurile de care ai nevoie în folosirea monitorului. Apropo de asta, merită să menționez și porturile pe care le găsești pe INZONE M3, care sunt plasate destul de prost, pentru că nu prea sunt accesibile și ajungi greu la ele. Sunt două porturi HDMI 2.1, un DisplayPort 1.4, un USB Type-C (cu mod alternativ de DisplayPort), un USB Type-B, 3 (TREI!) USB Type-A și un jack de căști de 3.5mm. Ai astfel o mulțime de variante pentru toate perifericele și gadget-urile pe care ai vrea să le conectezi la un monitor.

Panou IPS de 240Hz

Panoul de pe Sony INZONE M3 este un IPS LCD de 27 de inchi, cu rezoluție de 1920 x 1080 de pixeli. Avem deci calitate Full HD, pentru că Sony a preferat să se concentreze pe viteză, din toate punctele de vedere – rată de refresh și timp de răspuns. Astfel, a creat un monitor cu un timp de răspuns de doar o milisecundă (în așa-numitul Faster Mode), foarte rapid și cu un refresh rate variabil, între 24 și 240Hz, atât prin DisplayPort, cât și prin HDMI 2.1.

Ca orice IPS, panoul de pe Sony INZONE M3 vine cu avantajele și dezavantajele clasice acestei tehnologii. Adică vine cu o claritate și o calitate impresionantă a culorilor, cu acoperire de 99% a spectrului sRGB – și într-adevăr jocurile s-au văzut foarte bine pe ecranul acestui monitor. Sigur, negrul nu e la fel de intens ca pe alte monitoare, dar e un „sacrificiu” pe care îl poți face fără probleme, mai ales în favoarea vitezei. Există și certificări pentru conținut HDR10, dar și VESA DisplayHDR 400, care este certificarea de bază oferită de VESA pentru conținut HDR și asigură o strălucire de 400 de candele/metru pătrat. 

Am dat startul la niște sesiuni de FIFA și am conectat un PlayStation 5 pentru puțin Spider-Man 2, iar ambele s-au văzut excelent pe ecranul lui Sony INZONE M3. Am avut mici probleme de ghosting inițial la FIFA, dar după o schimbare de setare, s-a rezolvat rapid. Este clar însă că acest monitor e mai degrabă potrivit pentru jocurile multiplayer fast paced, care implică multă mișcare și atenție, nu doar prin prisma calităților și tehnologiilor pe care le are în acest sens, ci și prin prisma dimensiunii panoului. Mi se pare că 27 de inchi nu sunt tocmai suficienți pentru o imersiune completă. Contrastul e bun, nu există bleeding sau alte probleme, iar rata de refresh de 240Hz este un adevărat star pentru acest monitor.

Tehnologii și aplicația INZONE Hub

Există și niște funcții realizate pentru PlayStation 5, precum maparea automată a tonurilor HDR sau detectarea automată a tipului de conținut pe care îl vezi (similar cu ce găsești pe televizoarele Bravia). Astfel, modul de imagine se va schimba imediat dacă te uiți la un film sau te joci un joc. Apropo de asta, există 5 moduri de imagine diferite, preset-uri pentru scenarii de utilizare diverse: Standard, FPS (care mărește contrastul pentru a vedea mai bine inamicii), Cinema, Joc 1 și Joc 2. Bineînțeles, poți să îți reglezi și tu setările în funcție de dorințele tale, și ți-aș recomanda să faci mai degrabă asta, ca să fii sigur că ai parte de o imagine care îți place.

Sony INZONE M3 este și compatibil cu NVIDIA G-SYNC și VRR, pentru a împiedica apariția unor probleme ca tearing-ul, stutering, sau delay-uri și a fluidiza gameplay-ul. VRR-ul funcționează pe portul HDMI 2.1, deci e bine să ai în vedere asta, iar ecranul este tratat anti-glare, ca să te poți juca și în camere bine iluminate. Sunt prezente și ceva tehnologii de protecție a ochilor standard, cu certificarea TUV Rheinland, pe care ar trebui să le găsești pe majoritatea monitoarelor din 2024, indiferent de buget. 

În partea dreaptă, pe spate, vei găsi un joystick de control cu care ajungi ușor în setări. Funcționează destul de bine, deși mie îmi mai aluneca din când în când mâna pe el, dar partea bună este că ai și o altă modalitate de control, mult mai simplă și mai intuitivă, numită INZONE Hub, care este o aplicație de unde poți alege rapid orice setări dorești pentru monitorul tău. 

Pe partea audio, Sony a inclus pe acest INZONE M3 două speakere a câte 2W fiecare. Funcționează bine, nu rup gura târgului, dar în opinia mea nici nu ar trebui să o facă, ținând cont că vorbim de un monitor. Cel mai bine ar fi să alegi o pereche de căști (eventual poate chiar una tot de la INZONE, despre care vei putea citi curând pe site), pentru că un monitor nu va oferi niciodată o calitate audio comparabilă cu ce ai putea scoate de pe o pereche de căști bunicele.

Mai ai și posibilitatea de a conecta acest monitor la două device-uri în același timp, și de a face switch-ul între ele cu un comutator KVM. E o variantă foarte utilă pentru cei care au și un PlayStation 5 și un PC de pe care lucrează, astfel încât să poată face rapid saltul de la muncă la joacă și viceversa (dacă e nevoie).

Concluzia connect

Sony INZONE M3 este un monitor cu multe calități, dar și cu un preț pe măsură, de 3500 de lei (prețul recomandat chiar de Sony). L-am văzut descris într-un review din afară ca „un televizor BRAVIA mai mic”, și nu pot să neg neapărat acest lucru deși, dacă ești genul care folosește un ecran mai mult pentru filme și seriale decât pentru jocuri, tot ți-aș recomanda un TV. Rata de refresh de 240Hz îl face perfect pentru jocuri multiplayer competitive, și faptul că poate comuta cu ușurință între două device-uri ajută și la capitolul productivitate.

Plusuri

  • Rata de refresh de 240Hz.
  • ALLM și compatibilitatea cu PlayStation 5.
  • Aspectul.
  • Aplicația INZONE Hub.

Minusuri

  • Prețul destul de mare.
  • Plasamentul porturilor.
  • Lipsa shift-ului.

Etichete: , , , , , ,