Apple ar lucra la un MacBook cu ecran pliabil de 20″

Scris de | 7 martie, 2024
Apple ar lucra la un MacBook cu ecran pliabil de 20″

Se pare că planul Apple de a intra pe piața de pliabile cu un smartphone pe format „flip” au eșuat, compania concluzionând după câteva zile de teste cu ecrane furnizate de Samsung că acestea se strică prea repede. Totuși, compania ia în continuare în calcul livrarea unui produs cu ecran pliabil, dar pe format mult mai mare. Conform analistului Ming-Chi Kuo, Apple lucrează în prezent la un singur dispozitiv bazat pe această tehnologie: un laptop cu display imens.

În acest moment, Apple ar fi renunțat la dezvoltarea de telefoane sau tablete pliabile

Laptop-urile pliabile de la ASUS sau Lenovo de până acum s-au limitat la un maximum de 17” în diagonală atunci când sunt deschise, oferind o diagonală de cam 12-13” în formatul „clasic de laptop alături de o tastatură fizică magnetică. Se pare că Apple testează însă un model cu ecran de 20,3”, care ar putea intra în producție abia peste trei ani.

Kuo spune că Apple nu are în plan producție în masă pentru telefoane sau tablete pliabile, însă MacBook-ul este încă în dezvoltare și este programat pentru lansare cândva în 2027. Multe se pot schimba însă între timp, iar tehnologiile pe care compania le folosește în prezent pentru prototipuri s-ar putea îmbunătăți semnificativ. Astfel, chiar dacă în prezent lucrează la un laptop pliabil, asta nu înseamnă că planurile nu pot fi schimbate pentru a introduce și telefoane sau tablete, dacă tehnologia este considerată destul de bună în iterațiile următoare.

Motivul pentru care Apple a ales probabil un laptop este pentru că un astfel de dispozitiv nu este pliat și depliat de foarte multe ori pe zi, asemeni unui smartphone. Astfel, rezistența în timp ar putea fi mult mai bună.

Planurile se pot schimba

Cel mai probabil, Apple așteaptă nu doar o îmbunătățire a tehnologiei în materie de rezistență, ci și una estetică. Chiar și cele mai bune dispozitive pliabile din piață sunt livrate în continuare cu o cută în zona unde ecranul este îndoit. Se zvonește că Apple dorește ca această urmă să fie invizibilă pentru a livra un smartphone pliabil, iar soluțiile din prezent nu sunt de ajuns pentru a rezolva problema. Este necesar, cel mai probabil, un alt material care să fie aplicat peste ecranul OLED pliabil, care să își păstreze mai bine forma, decât foliile din plastic aplicate în prezent.

Cât ar putea costa un laptop pliabil de la Apple este însă o întrebare mai bună în acest moment. Având în vedere că laptop-urile sale „profesionale” pornesc de la 2.000 de euro, în variante de bază, cu procesor M3 „standard”, iar o „simplă” cască de VR ajunge pe la 5.000 de euro, după taxe, probabil că laptop-ul pliabil ar fi și mai scump de atât.

Etichete: , , , ,

Sursa: X/Twitter