Chiar dacă am avut Xiaomi 14 Ultra la test pentru o perioadă foarte scurtă, nu am putut să nu îl includem într-o comparație directă cu două dintre cele mai performante smartphone-uri din piață: iPhone 15 Pro Max și Galaxy S24 Ultra de la Samsung, modele pe care le aveam deja la îndemână în redacție. Dacă urmăriți canalul nostru, știți deja că iPhone a ieșit învingător în comparația anterioară, iar Galaxy S24 Ultra pe locul al treilea, așa că va fi interesant de văzut cam unde se situează Xiaomi 14 Ultra atunci când vine vorba despre performanța foto. Hai să vedem împreună dacă merită să plătești în plus pentru un cameraphone precum Xiaomi 14 Ultra, sau dacă poți merge liniștit pe alegerile confortabile de la Apple sau Samsung.
Trei sisteme de camere foarte diferite, față în față
Xiaomi 14 Ultra are, cel puțin pe hârtie, unul dintre cele mai performante sisteme de camere din piață: senzori de 50 megapixeli pe toate focalele, senzor de 1 inch pe camera principală și avantajul parteneriatului cu Leica, care asigură profiluri de culoare similare cu cele ale camerelor producătorului german. Pe de altă parte, Samsung se laudă cu cei 200 megapixeli pe camera principală și noul său zoom 5x de rezoluție înaltă. iPhone este cel mai modest din punct de vedere al specificațiilor cu 48 megapixeli pe camera principală și 12 megapixeli pe cele secundare.
Fiecare telefon va primi de la 3 la 1 punct, în funcție de locul pe care îl va obține la fiecare categorie. Scorurile de la această comparație nu sunt echivalente cu cele de la comparația anterioară, unde am avut comparație între 5 telefoane. De asemenea, avem mai multe categorii în această comparație, iar câștigătorii la unele dintre categorii au fost cu adevărat surprinzători. Hai să nu mai pierdem timpul, că avem multă treabă. Comparația începe acum.
Ultrawide pe timp de zi
Prima la raport este camera ultrawide, care se dovedește întotdeauna că este cea cu performanța cea mai modestă de pe un smartphone, chiar și atunci când vorbim de flagship-uri. Chiar dacă Xiaomi are cea mai înaltă rezoluție pe ultrawide, aceasta nu este cea care produce cele mai bune cadre în cazul de față. Pe timp de zi, iPhone reușește să capteze cele mai multe detalii și să expună cel mai corect pentru lumina naturală. În imaginea de față, și culorile sunt semnificativ mai „corecte” datorită unui balans de alb bine calculat, în timp ce textura peretelui este mult mai bine redată.
Aș pune Samsung pe locul al doilea, cu pentru nivelul de detalii de asemenea ridicat, iar Xiaomi pe ultimul loc la acest capitol. Toate cele trei imagini au un look procesat, nu foarte natural.
- iPhone 15 Pro Max – 3p
- Galaxy S24 Ultra – 2p
- Xiaomi 14 Ultra – 1p
Ultrawide pe timp de noapte
Trecem rapid și la testul Ultrawide pe timp de noapte. Aici nu câștigă obligatoriu cel mai bun hardware, ci compania cu procesare software mai bine pusă la punct pentru acel hardware. În cazul de față, Samsung are un avantaj clar, oferind o imagine mult mai detaliată, în special în zonele întunecate și o expunere mult mai bună, fără să ardă elementele luminoase. iPhone, la fel ca în testul trecut are zgomot de imagine mai pronunțat pe acest mod cu zone întunecate fără multe detalii, iar Xiaomi nu are detalii nici în umbră, nici în zonele luminoase, oferind un aspect soft pe toată suprafața imaginii.
- Galaxy S24 Ultra – 3p
- iPhone 15 Pro Max – 2p
- Xiaomi 14 Ultra – 1p
Wide pe timp de zi
La capitolul wide, competiția este foarte strânsă, dar avantajul este în favoarea Apple, datorită rezoluției înalte implicite, de 24 megapixeli, pe când celelalte telefoane fotografiază doar în 12 megapixeli. Astfel, avem un nivel de detalii mai înalt în special în zone cu multe elemente, precum acoperișul bisericii, iar pasărea de pe cruce este mult mai clară în imaginea de pe iPhone. Curios, imaginea de pe Xiaomi este cea mai soft, deși ar trebui să avem de a face cu cel mai performant senzor foto dintre cele trei. iPhone ridică puțin și umbrele pentru a scoate niște detalii în plus, dar dacă nu ar fi avut rezoluție mai bună, ar fi fost egalitate cu Samsung.
În situația de față avem iPhone pe primul loc, Samsung pe doi și Xiaomi pe 3. Aceste detalii sunt însă evidente doar dacă dai zoom mult în poză. Toate trei arată la fel de bine dacă privești poza pe un ecran normal, însă vei observa avantajele unei poze de calitate mai bună atunci când ai nevoie să o editezi.
- iPhone 15 Pro Max – 3p
- Galaxy S24 Ultra– 2p
- Xiaomi 14 Ultra – 1p
Wide pe timp de noapte
Modul nocturn pe camera principală demonstrează cât de mică este diferența între aceste camere, deși folosesc senzori și tehnologii destul de diferite. Samsung pare că a rezolvat problemele de contrast pe care le avea anterior, iar Apple nu pare că a scimbat nimic. Imaginea de pe iPhone este epuțin mai zgomotoasă în umbre, dar păstrează detalii ceva mai bine, cu procesare mai puțin agresivă decât Samsung. Xiaomi are procesare mai modestă, fără sharpness prea mult, dar acest lucru îi asigură și o textură soft. Avantajul față de ultrawide este că senzorul de 1inch captează multă lumină și fără expunere lungă, ceea ce asigură o imagine cu aspect natural chiar și fără procesare agresivă.
La acest capitol declar toate cele trei telefoane egale și felicit Samsung că a reușit să repare din problemele de software la capitolul cameră.
- iPhone 15 Pro Max/Galaxy S24 Ultra/Xiaomi 14 Ultra – 3p
Zoom intermediar pe timp de zi
Fiecare telefon are zoom-uri intermediare diferite. Samsung are 3x optic, Apple are 2x prin crop și Xiaomi vine cu un zoom 3.2x optic. Toate camerele care fac aceste zoom-uri sunt stabilizate, dar unul reușește să rezolve mai multe detalii. Acela este Xiaomi 14 Ultra, cu un zoom 3.2x excelent. Diferențele sunt evidente, senzorul de pe Xiaomi fiind mai performant și cu rezoluție mai înaltă decât cel de pe Samsung, care oferă o imagine mai puțin curată, cu ceva zgomot de imagine. De la iPhone nu aveam pretenții aici, pentru că face doar crop pe senzorul principal. Din nou, hardware-ul mai performant poate face diferența, chiar și fără o procesare software foarte avansată.
- Xiaomi 14 Ultra – 3p
- Galaxy S24 Ultra – 2p
- iPhone 15 Pro Max – 1p
Zoom intermediar pe timp de noapte
Tocmai de aceea, iPhone câștigă la zoom intermediar pe timp de noapte. În situația de față, Samsung a decis să facă un zoom digital la 3x pe camera principală, iar rezultatul este unul fără detalii. Xiaomi, în schimb își arată limitările senzorului mic de zoom pe timp de noapte, în lipsa luminii naturale cu o imagine foarte soft și culori aproape complet desaturate. Doar iPhone-ul, folosind camera principală și zoom prin crop 2x a reușit să ofere o imagine cât-de-cât ok, cu ceva detalii pe copac și pe trotuarul din dale. Să ne înțelegem, nici fotografia de pe iPhone nu este foarte bună, dar este mai bună în comparație cu celelalte două exemple. Samsung vine astfel pe doi, cu mai multe detalii chiar și cu zoom digital, în timp ce Xiaomi ia locul 3.
- iPhone 15 Pro Max – 3p
- Samsung – 2p
- Xiaomi – 1p
Zoom 5X pe timp de zi
Toate cele trei telefoane dispun de cameră cu zoom 5x optic, două cu obiectiv periscopic, iar una printr-o metodă nouă de obiectiv pliat la interior. Pe timp de zi vom vedea astfel că hardware-ul mai performant câștigă din nou, iar Xiaomi este din nou învingător, luând victoria de la Samsung. Din multe puncte de vedere, imaginile de pe cele două dispozitive sunt similare, dar Xiaomi păstrează ceva mai multe detalii în texturile pereților, clădirilor și plantelor. De asemenea, are un aspect cu un contrast plăcut, care nu pierde detalii în umbre. Samsung este în consecință mai soft, iar Apple pare că are o cameră cu zoom 5x în urmă cu o generație în comparație cu aceste modele. De altfel, aceasta este și prima cameră de acest gen de la Apple. iPhone-ul are cele mai slabe detalii, iar imaginile au un aspect de rezoluție joasă, și chiar și puțin zgomot de imagine.
- Xiaomi 14 Ultra – 3p
- Galaxy S24 Ultra – 2p
- iPhone 15 Pro Max – 1p
Zoom 5X pe timp de noapte
Pe timp de noapte, cei din urmă sunt cei dintâi, pentru că, așa cum am mai zis, compensează cu software mai performant. De exemplu, pe 5x, iPhone reușește datorită timpului de expunere în plus și unei procesări avansate să capteze mai bine atât detalii în zone cu multe elemente, dar și atmosfera reală a momentului. Să nu mai zic de balansul de alb, care este prea rece pe Xiaomi. Samsung are o lipsă de contrast din cauza lămpii stradale, în această situație.
Pentru că mi s-a părut că Samsung este în dezavantaj în această situație, am mai pus o imagine de departajare, unde Samsung a reușit să capteze mai multe detalii decât iPhone, pe când xiaomi rămâne consistent cu un aspect soft și culori cam ciudate. Astfel, pun iPhone și Samsung pe primul loc, la egalitate, și Xiaomi pe 2.
- iPhone 15 Pro Max/Galaxy S24 Ultra – 3p
- Xiaomi 14 Ultra – 2p
Fotografie Macro
Personal, subiectul fotografia macro pe telefon nu mi se pare foarte important. Asta pentru că telefoanele, în general nu fac fotografii macro foarte bune, fie că se folosesc de camere dedicate sau de diverse artificii hardware și software. Toate cele trei telefoane realizează un mod macro semi-artificial, prin focalizare pe camera ultrawide și o procesare diferită, dar Xiaomi mi se pare că se apropie de aspectul macro al unei camere foto dedicate. Și imaginile de pe iPhone și Samsung sunt bune, dar sunt mult mai greu de realizat, fiind necesare niște eforturi de a păcăli sistemul de focalizare să prindă subiectul corect.
Pe Xiaomi experiența a fost foarte simplă: point & shoot, iar bokeh-ul natural cu caracteristici de cameră foto nu se compară cu cel de pe modelele rivale, care se vede că sunt făcute cu camere mai modeste. Din anumite puncte de vedere, unii ar putea prefera fotografiile Samsung sau iPhone la capitolul macro, în special pentru că afișează mai multe detalii. Pentru că este comparația mea, voi pune Xiaomi pe primul loc și cei doi rivali pe locul 2, la egalitate.
- Xiaomi 14 Ultra – 3p
- Galaxy S24 Ultra/iPhone 15 Pro Max – 2p
Selfie pe timp de zi
Camera selfie este un subiect care, personal, nu mă interesează. Atât timp cât există, eu sunt mulțumit, chiar dacă nu are o calitate grozavă. În cazul de față se întâmplă ca iPhone-ul să performeze mai bine la autoportrete, fiind cel mai probabil ajutat de o procesare mai avansată pe detalii fine, precum textura tricoului. Samsung este aproape, dar nu chiar la un nivel similar de detalii, în timp ce Xiaomi are un aspect mai soft, cu detalii mai puține. Am observat însă și o profunzime de câmp naturală pe Xiaomi, dar nu este de ajuns, dacă imaginea este soft pe toată suprafața.
- iPhone 15 Pro Max – 3p
- Galaxy S24 Ultra – 2p
- Xiaomi 14 Ultra – 1p
Selfie pe timp de noapte
Și pe timp de noapte se păstrează clasamentul la capitolul selfie, dar nu pentru că iPhone-ul ar fi semnificativ mai bun, ci pentru că este singurul care are și ceva culoare în imagine. Samsung și Xiaomi sunt foarte desaturate. Nici iPhone nu are un balans de alb 100% corect, dar prefer oricând o imagine cu piele colorată mai aproape de realitate decât una în care zici că sunt îmbălsămat de 2 zile.
- iPhone 15 Pro Max – 3p
- Galaxy S24 Ultra – 2p
- Xiaomi 14 Ultra – 1p
Portret pe timp de zi
Atunci când am terminat review-ul Xiaomi 14 Ultra, puteam să jur că acesta va câștiga la capitolul portret. Imaginile pe modul portret sunt foarte detaliate și au un ton de culoare natural, dar și un bokeh plăcut și care imită bine o lentilă de cameră foto dedicată, Din păcate, decupajul nu este la fel de bun ca pe iPhone, iar imaginea este supraexpusă. Strict vizual, prefer Xiaomi dintre cele trei, dar trebuie să fiu corect și față de celelalte modele. iPhone are cel mai bun decupaj, în special pe elemente mici și în spații dintre elemente. Dacă Xiaomi și Samsung au decupat atât cerceii, cât și rama ochelarilor eronat, iPhone a reușit să se ferească de aceste decupaje. La acest capitol, mi se pare că Samsung are cel mai slab decupaj, cu artefacte evidente la margini. Xiaomi urcă astfel pe locul al doilea.
- iPhone 15 Pro Max – 3p
- Xiaomi 14 Ultra – 2p
- Galaxy S24 Ultra – 1p
Portret pe timp de noapte
Și pe timp de noapte, tot iPhone mi se pare că ia „trofeul” la portrete, dar nu pentru că ar fi foarte bun, ci doar puțin mai bun decât concurența. Imaginea de pe iPhone are cea mai „zgomotoasă” textură, dar detaliile feței și hainelor sunt mult mai bine păstrate și mai naturale decât pe Samsung, pe când Xiaomi a greșit complet balansul de alb. Toate au decupaj bun și bokeh plăcut și care ar putea părea natural.
- iPhone 15 Pro Max -3p
- Galaxy S24 Ultra/Xiaomi 14 Ultra– 2p
Pentru testele video, recomandăm versiunea video a articolului, unde sunt incluse mostre în mișcare
Video 4K pe timp de zi
Categoria video era una la care nu mă așteptam ca iPhone să poată pierde, dar Xiaomi demonstrează din nou că hardware-ul performant este foarte important, în special în captură video. Cu un senzor de 1 inch, 14 Ultra reușește să capteze detalii mai multe și are și avantajul unei stabilizări comparabile cu cea de pe iPhone și Samsung. La acest capitol, Samsung iese cel mai „șifonat”, cu un aspect prea procesat și un codec nu foarte eficient.
- Xiaomi 14 Ultra – 3p
- iPhone 15 Pro Max – 2p
- Galaxy S24 Ultra – 1p
Video 4K pe timp de noapte
iPhone își ia însă revanșa pe timp de noapte. Dacă Xiaomi ar fi putut compensa mai bine pentru artefactele de mișcare care apar atunci când mergi cu telefonul în mână noaptea, ar fi câștigat și această categorie, dar în condițiile de față, materialul înregistrat de Xiaomi este inutilizabil, pe când pe iPhone și Samsung, acele vibrații sunt mult mai puține și de intensitate mai mică. iPhone are o calitate mai bună a imaginii față de Samsung, așa că iese pe locul întâi.
- iPhone 15 Pro Max – 3p
- Galaxy S24 Ultra – 2p
- Xiaomi 14 Ultra – 1p
Video Selfie 4K pe timp de zi
Toate cele trei telefoane pot filma în 4K pe camerele frontale, iar la acest capitol, Samsung pare că păstrează cele mai multe detalii, iar Xiaomi vine pe locul al doilea. Camera frontală de pe iPhone dezamăgește în filmare, pentru că nu poate compensa prin procesare AI după înregistrare, așa cum face în cazul selfie-urilor.
- Galaxy S24 Ultra – 3p
- Xiaomi 14 Ultra – 2p
- iPhone 15 Pro Max – 1p
Video Selfie 4K pe timp de noapte
Filmarea pe camera frontală pe timp de noapte este în schimb slabă pe toate modelele, și nu recomand utilizarea acestei funcții decât în cazuri de urgență. Toate modelele primesc locul întâi, la egalitate, din oficiu.
- Galaxy S24 Ultra/Xiaomi 14 Ultra/iPhone 15 Pro Max – 3p
Video SuperSteady/Action mode
Deși toate modelele au un mod de stabilizare electronică foarte performant, departajarea s-a făcut în funcție de rezoluție, pentru că toate sunt foarte bine stabilizate. Calitatea imaginii este cea mai bună pe iPhone, unde avem rezoluție 2.8K, în timp ce Samsung vine cu rezoluție cu doar puțin mai mică, adică QHD. Xiaomi, în schimb este limitat la Full HD în acest mod, cu o calitate foarte slabă a imaginii și un codec foarte compresat.
- iPhone 15 Pro Max– 3p
- Galaxy S24 Ultra – 2p
- Xiaomi 14 Ultra – 1p
Video LOG
În cele din urmă, avem o categorie mai specială, de la care Samsung este descalificat din start, pentru că nu oferă înregistrare în format LOG. iPhone permite înregistrarea în acest format folosind codecul proprietar ProRes, iar Xiaomi poate înregistra în cameră în LOG folosind un codec standard H264. Ambele pot obține rezultate bune și dobândi libertate creativă înaltă la nivelul colorizării materialelor, dar Apple face acest lucru mai simplu pentru editare profesională prin oferirea unui LUT oficial, și suportului în aplicații precum DaVinci Resolve pentru Apple Log. Xiaomi, în schimb are un LUT disponibil exclusiv pe telefon, care nu poate fi folosit pe un PC. Practic, poți filma în LOG dar pentru colorizare mai simplă, trebuie neapărat să editezi clipul pe telefon. De aceea, Xiaomi scade pe locul 2.
- iPhone 15 Pro Max– 3p
- Xiaomi 14 Ultra – 2p
- Galaxy S24 Ultra – 0p
Acum că am trecut prin toate aceste teste, a venit momentul să desemnăm câștigătorul. Știu că voi fi acuzat din nou că sunt un fanboy Apple, dar asta e situația, în situațiile testate, Apple a avut mai multe victorii cu iPhone 15 Pro Max decât Samsung și Xiaomi. Cu 48 de puncte în total, iPhone iese învingător pentru a doua oară în fața lui Galaxy S24 Ultra în testele noastre.
Categoriile forte pentru iPhone au fost ultrawide-ul, camera principală pe zi și pe noapte, Zoom-ul nocturn, camera selfie, portrete în toate situațiile de iluminare și câteva categorii de filmare, dar nu cele mai importante. Surprinzător, iPhone pierde la categoria video, pe care o cam domină de câțiva ani buni. Desigur, vorbim despre video pe modul automat și fără înregistrare ProRes, modul pe care un utilizator obișnuit l-ar folosi cel mai des.
Samsung câștigă însă la ultrawide nocturn, zoom nocturn, și filmare pe selfie, categorii la care a reușit să întreacă celelalte două modele. Acesta iese însă pe locul doi foarte des, ceea ce sugerează că este un model foarte bine balansat. Cu 39 de puncte, acesta este în urma iPhone, însă la distanță de doar câteva categorii pe care le-ar fi putut câștiga.
În cele din urmă, Xiaomi 14 Ultra demonstrează că este un candidat puternic, câștigând fără drept de apel câteva categorii importante, precum categoriile zoom pe timp de zi, macro, și filmare, dar și iese de cele mai multe ori pe ultimul loc la diverse categorii. Cred eu că multe dintre aceste probleme pot fi rezolvate cu software și, poate că voi avea ocazia să mai testez Xiaomi 14 Ultra în viitor, în cadrul unui alt test comparativ. Cele 36 de puncte îl plasează aproape de Samsung în clasamentul din acest test.
Concluzia este că, indiferent de hardware-ul de pe hârtie, un sistem de camere mai bine balansat și un software de procesare mai matur, poate câștiga în fața unuia foarte bine dotat. Samsung a avut parte de o revenire față de testul anterior, în special la fotografie pe timp de noapte, iar iPhone nu mai conduce atât de detașat chiar și la categorii la care anterior era campion incontestabil. Acest test, la fel ca și cel anterior, unde am avut și Pixel 8 Pro și Honor Magic6 Pro, nu este unul științific, ci mai degrabă unul subiectiv, bazat pe preferințele mele personale în materie de fotografiere și filmare. Un ochi mai antrenat sau cineva cu preferințe diferite, ar putea alege alte fotografii preferate, în afară de situațiile în care unele imagini sunt obiectiv mai slabe.