Horizon OS, sistemul de operare de pe Meta Quest, va fi adoptat de Lenovo și ASUS pentru noi dispozitive VR

Scris de | 23 aprilie, 2024
Horizon OS, sistemul de operare de pe Meta Quest, va fi adoptat de Lenovo și ASUS pentru noi dispozitive VR

Meta a anunțat câteva noutăți în legătură cu divizia sa de dispozitive VR. În primul rând, platforma software care stă la baza dispozitivelor Quest primește un nou nume, Horizon OS, iar aceasta va fi deschisă pentru a fi folosită și de către alți producători de hardware. Mai mult, a fost anunțat și un parteneriat cu Microsoft, care va rezulta într-o ediție specială a lui Meta Quest 3. Aceste vești vin cu doar câteva săptămâni înainte ca Google să anunțe propria platformă XR, bazată pe Android, anunțată anul trecut, în parteneriat cu Samsung.

Meta oferă o soluție completă pentru dispozitive VR: Horizon OS și Horizon Store

Sistemul de operare al dispozitivelor Quest se numește acum Meta Horizon OS și va putea rula nu doar pe dispozitivele Quest, ca și până acum, ci va deveni un sistem de operare deschis, care va putea fi folosit de partenerii Meta. Aceștia primesc în schimb nu doar acces la sistemul de operare, dar și la oferta software din Meta Horizon Store, cât și integrarea cu serviciile Meta și celelalte aplicații care sunt disponibile deja pe platformă. Desigur, pentru utilizarea acestor dispozitive, va trebui să folosești un cont Meta.

Lenovo și ASUS vor lansa dispozitive cu Horizon OS

Meta a anunțat și primii doi parteneri care vor adopta Meta Horizon OS: ASUS și Lenovo, două companii cunoscute mai degrabă pentru dispozitivele lor din zona PC. În timp ce ASUS va lansa un headset VR din gama Republic of Gamers,cu hardwre performant și capabilități orientate către gaming, Lenovo a confirmat că lucrează la un dispozitiv de productivitate, educație și entertainment. Cele două abordări sugerează adopția unui hardware mai performant pe modelul ASUS, așa cum am văzut și în zona de PC-uri portabile, în timp ce Lenovo va încerca să ofere o alternativă mai ieftină la Apple Vision Pro.

Există deja un al treilea partener Meta, LG, confirmat în urmă cu câteva luni, care ar putea lansa, de asemenea, un dispozitiv VR/AR bazat pe platforma software Horizon OS. Toate dispozitivele lansate în urma acestui parteneriat vor avea pe cutie inscripția „Built with Meta Horizon OS”, așa cum vedem și logo-ul Android pe cutiile dispozitivelor mobile cu sistem de operare de la Google.

Desigur, deschiderea porților platformei software nu înseamnă că Meta va renunța la seria de dispozitive Quest. Aceasta va deveni un soi de „Pixel” al VR-lui, care, cel mai probabil, va primi prima acces la noile capabilități software dezvoltate de Meta pentru Horizon OS.

Mark Zuckerberg a oferit și câteva exemple de dispozitive VR pe care partenerii le-ar putea dezvolta având acces la platforma software Horizon:

  • O cască ușoară, care se conectează la computerul de pe biroul tău pentru a oferi cea mai bună experiență de lucru
  • O cască concepută special pentru divertismentul captivant, cum ar fi vizionarea filmelor și a videoclipurilor, cu ecrane OLED de cea mai înaltă rezoluție.
  • O cască complet optimizată pentru gaming, cu suport pentru tot felul de periferice diferite și feedback haptic.
  • O cască proiectată pentru exerciții, extrem de ușoară, cu materiale care să absoarbă transpirația

Microsoft, un partener distant

Parteneriatul cu Microsoft este îns de altă natură. Compania nu pare să fie interesată să dezvolte acum un dispozitiv VR oficial sub brandul Xbox, însă a căzut de acord cu Meta pentru lansarea unei ediții speciale de Meta Quest 3 într-o ediție limitată „Xbox”.

Această versiune va fi livrată în pachet cu un gamepad de Xbox și, cel mai probabil va veni într-o culoare diferită. Imaginile sugerează o carcasă de culoare neagră cu accente verzi. Microsoft va oferi și serviciul de streaming de pe Xbox Game Pass pe Meta Quest, pentru început într-o versiune Beta.

Google se pregătește de lansarea unei platforme concurente: Android XR

Se pare că această mișcare vine ca un răspuns de la Meta la tentativele anterioare de la Google, care a încercat să convingă compania să renunțe la software-ul proprietar în favoarea platformei Android XR, care urmează să debuteze luna viitoare la Google I/O. Acolo va fi prezentată viziunea Google referitoare le realitatea virtuală și augmentată și, poate că vom vedea și primele imagini cu dispozitivul la care compania lucrează alături de Samsung pentru a crea o alternativă la Vision Pro de la Apple.

Meta s-a arătat în trecut interesată de portarea platformei Google Play Store pe dispozitivele Meta Quest, pentru a putea rula aplicații „2D” de acolo pe dispozitivele sale. De fapt, Horizon OS este un sistem de operare tot bazat pe Android, la bază, deci compatibilitatea cu aplicații de mobil ar fi ușor de implementat de către Google. Ba chiar Meta a spus anterior că ar permite Google să își păstreze veniturile din Play Store fără să taxeze în plus tranzacțiile.

Practic, Meta anunță că intră în concurență directă cu Google și are deja o serie de parteneri mari, care să ajute compania să lupte. Meta are și avantajul faptului că are deja multe dispozitive VR pe piață, un magazin de aplicații care este deja plin de aplicații, experiențe și jocuri, dar și o bază mare de milioane de utilizatori ai platformei sale. Cei care vor intra în „familia” Horizon OS cu dispozitive de la Lenovo, ASUS, LG sau Microsoft vor avea deja o bază solidă la nivel software, pe când Google pornește acum o nouă platformă de la zero, cu un singur partener: Samsung.

Apple se confruntă acum cu o problemă similară: visionOS, fiind la prima generație, duce lipsă de suport oficial pentru multe aplicații și servicii majore, precum Netflix, Spotify sau chiar YouTube, pe lângă faptul că nu are aproape deloc jocuri și nici experiențe cu adevărat „VR”.

Etichete: , , , , , , ,

Sursa: Meta