Meta și LG anunță un parteneriat pentru dezvoltarea unei alternative la Vision Pro

Scris de | 1 martie, 2024
Meta și LG anunță un parteneriat pentru dezvoltarea unei alternative la Vision Pro

În ciuda faptului că Meta este prezentă în zona realității virtuale încă de la începuturi, cumpărând compania Oculus VR chiar înainte de a aduce primul său produs pe piață, compania nu consideră că va putea concura cu Vision Pro-ul de la Apple fără ajutor. Astfel, Meta și LG au anunțat un nou parteneriat care va accelera dezvoltarea soluțiilor XR (Extended Reality).

Meta și LG vor face schimb de tehnologii în urma noului parteneriat

Cel mai probabil, cele două companii vor dezvolta împreună un nou dispozitiv de genul Vision Pro, un „computer spațial”, care va oferi funcționalitate similară cu cel de la Apple, dar în afara ecosistemului închis al companiei. De altfel, Mark Zuckerberg a declarat la lansarea Vision Pro că dorește ca platformele de acest gen de la Meta să fie „deschise”, comparabile cu Windows sau Android, nu cu iOS.

Cele două companii au oferit mai multe declarații despre acest nou parteneriat, precum „combinarea avantajelor ambelor companii […] pentru a aduce inovație pentru clienți în noul spațiu virtual”, sau aducerea împreună a tehnologiilor dezvoltate de ambele companii pentru a realiza produse mai bune. Adevărul este că Meta are nevoie de componente mai performante, iar LG este unul dintre cei mai mari producători de ecrane din lume. Apple a ales ecrane micro-OLED de la Sony, iar Meta ar putea alege ecranele celor de la LG.

foto: LG

Acest tip de parteneriat nu este însă tocmai surprinzător. Anterior, Samsung și Google au anunțat că vor colabora într-o manieră similară pentru a dezvolta un concurent pentru Vision Pro. Se pare că nici măcar liderii pieței de tehnologie nu pot concura individual cu Apple atunci când vine vorba despre piețe complet noi, întrucât Apple a investit în dezvoltarea Vision Pro mulți ani în faza de proiect, atât pentru dezvoltarea de hardware dedicat, cât și pentru un software specializat, care să funcționeze fără prea multe probleme încă de la început.

Primul model de „computer spațial” Meta ar putea fi departe

Momentan Meta și LG abia au anunțat acest parteneriat, deci un prim produs care să rezulte din acesta este probabil la câțiva ani distanță. Meta are deja mai multe dispozitive VR în plan, următorul fiind foarte probabil un Meta Quest Pro 2, cu funcții mai avansate decât Quest 3, precum eye-tracking și ecrane de rezoluție mai înaltă.

Un capitol la care și Samsung și Meta vor trebui să lucreze serios este însă performanța. Apple integrează un chipset M2 în Apple Vision Pro, același procesor care este folosit atât în laptop-uri de performanță înaltă, cât și în computere desktop precum Mac Mini, sau tabletele de top iPad Pro. Acest procesor este semnificativ mai performant decât procesoarele high-end de la Qualcomm, bazate pe design  de smartphone-uri, pe care le-am văzut anterior în dispozitive VR.

Asus ROG Zephyrus g16 - 2024

Sursa: LG