Nokia a realizat primul apel 5G public care folosește spatial audio

Scris de | 11 iunie, 2024
Nokia a realizat primul apel 5G public care folosește spatial audio

CEO-ul Nokia, Pekka Lundmark, a intrat în istorie realizând primul apel 5G public care se folosește de o nouă tehnologie, spatial audio. Compania spune că acesta va fi cel mai mare salt tehnologic în ceea ce privește apelurile de voce de la introducerea sunetului mono. Lundmark s-a aflat și la momentul la care gigantul finlandez a realizat primul apel comercial folosind sistemul global pentru comunicații mobile (adică GSM), în 1991.

Tehnologia 3GPP Immersive Voice and Audio Services (IVAS), care va fi parte din rețelele 5G Advanced standard, oferă practic spatial audio pentru apeluri de voce și apeluri video. Cu aceasta, consumatorii vor putea să experimenteze sunet tridimensional care imită ceea ce ar putea auzi în persoană. De asemenea, această tehnologie ar putea fi folosită în timpul conferințelor, unde vocile participanților ar putea fi localizate în funcție de locația lor reală dintr-o cameră. Momentan, sunetul telefoanelor mobile este monofonic în timpul apelurilor, ceea ce înseamnă că toate sursele audio sunt compresate într-un singur sunet.

Șeful Nokia a realizat demonstrarea apelului sunându-l pe Stefan Lindström, Ambasadorul Digitalizării și Noilor Tehnologii din Finlanda, folosind un telefon normal pe o rețea publică 5G. Majoritatea smartphone-urilor moderne au cel puțin două microfoane, ceea ce le permite să folosească spatial audio. Jenni Lukander, președinte Nokia, a spus că a fost nevoie de un consorți de 13 companii pentru a dezvolta codecul standard 3GPP IVAS. „Datorită standardizării, întreaga lume va beneficia acum de această inovație” a mai spus aceasta.

Rămâne de văzut dacă această inovație va fi într-adevăr atât de importantă pe cât pretind cei de la Nokia, și dacă utilizatorii se vor bucura de ea curând.

Asus ROG Zephyrus g16 - 2024

Etichete: , , ,

Sursa: Nokia conducts first public 5G call using 3D spatial audio