Am petrecut luna septembrie foarte mult pe drumuri, dintr-o deplasare în alta, fiind una dintre cele mai aglomerate din an. Iar dacă în prima jumătate companion mi-a fost ProArt P16, laptop-ul dedicat creatorilor de către cei de la ASUS, în partea a doua am avut în bagaj mai mereu un alt laptop ASUS, ceva mai mic și mai subțire de data aceasta, ultrabook-ul ZenBook S14. Proaspăt lansat de către companie, a venit timpul să aruncăm o privire la ce impresie mi-a lăsat în ultima săptămână și jumătate.
Construcție și design
Spuneam că ZenBook S14 este mai mic și mai subțire decât ProArt-ul pe care l-am cărat cu mine în prima jumătate a lui septembrie, și e oarecum normal acest lucru, fiind vorba de un ultrabook. Trebuie să înțelegem însă exact proporțiile acestui device, pentru că sunt absolut impresionante. Cântărește doar 1,2 kilograme și are o grosime de 1,1 centimetri, fiind cu siguranță unul dintre cele ușoare și subțiri laptopuri pe care le-am testat în acest an.
Design-ul este unul foarte plăcut, cu un aspect mat și plăcut la atingere, iar laptop-ul nu reține deloc amprente pe capac. Vei vedea folosit cuvântul „ceraluminum”, care denumește materialul din care este făcut laptop-ul, o combinație între aluminiu și ceramică. Liniile argintii strălucesc în lumină și formează logo-ul Asus, acel A pe care îl poți vedea și în interior, când deschizi capacul, în dreapta sus, poziționat în zona ventilatoarelor. La fel ca ProArt-ul testat anterior, și acest laptop vine cu durabilitate sporită, având certificare militară de tip MIL-STD 810H, ce înseamnă că a fost testat la temperaturi scăzute și ridicate, și poate rezista și la anumite tipuri de lovituri, în caz că îl scapi pe jos sau se întâmplă ceva neplăcut cu el.
În cutie primești și un stylus, pe care eu unul nu l-am folosit însă, pentru că nu e tocmai un gadget de care am nevoie. Totuși, dacă folosești laptop-ul pentru design grafic sau vrei să controlezi mai minuțios anumite aspecte, este bine să știi că îl ai la dispoziție. Pe lângă asta, deși nu mai există rucsacul de calitate excelentă pe care îl găseai în cutia lui ProArt P16, ASUS include și în cutia lui ZenBook S14 ceva, anume o husă de protecție foarte frumoasă și elegantă, gri, în care poți ține laptop-ul pentru a fi mai sigur că nu i se zgârie capacul sau nu se murdărește.
În ceea ce privește porturile, ASUS a introdus pe acest ultrabook cam tot ce ai avea nevoie pentru productivitate și nu numai. Pe partea stângă se observă un HDMI 2.1, două USB-C-uri de tip Thunderbolt 4 care oferă atât suport pentru power delivery, cât și pentru folosirea unui display extern, și un jack de căști de 3,5mm. Partea dreaptă este rezervată unui USB 3.2 Type-A, de generația a doua. Lipsește astfel un cititor de carduri, dacă plănuiești să folosești laptop-ul acesta cu unul.
Tastatură și touchpad
Atât tastatura, cât și touchpad-ul, mi-au plăcut mult mai mult pe ZenBook S14 decât pe ProArt P16. Mi se pare că nu mai am acea impresie de spațiu lăsat liber pe care am resimțit-o cât am utilizat celălalt laptop ASUS, ZenBook S14 fiind mult mai bine echilibrat din punct de vedere vizual. Tastatura ajunge aproape de marginile laptop-ului, spațiul de sus este destinat ventilatoarelor, iar touchpad-ul este suficient de mare și de spațios astfel încât să îl poți folosi în cam orice scenariu.
Apropo de touchpad, merită menționat că vine integrat cu câteva controale speciale. Spre exemplu, un swipe pe partea dreaptă a touchpad-ului în sus sau în jos controlează luminozitatea, în timp ce din partea dreaptă vei putea controla volumul cu același gest. Swipe stânga sau dreapta în partea de sus a touchpad-ului îți permite să controlezi un video pe care îl privești și să dai rapid înainte sau înapoi, în caz că ai ratat ceva sau vrei să treci peste reclama aceea la un joc de mobil care nu te interesează și pe care o fac toți youtuberii 🙂
Tastatura este luminată și include și un buton special pentru Copilot, AI-ul celor de la Microsoft, pe care îl poți apăsa ca să conversezi direct cu el și să îi ceri ce ai nevoie. Asta înseamnă și că ai acces la toate funcțiile cu AI introduse odată cu sosirea Copilot, pe care le-am detaliat într-un review separat, pentru VivoBook S15. Am făcut și un typing test rapid, și rezultatul a fost excelent, o medie de 80 de cuvinte pe minut, ceea ce mi-a confirmat impresia inițială despre această tastatură. Travel-ul nu este foarte mare, dar este satisfăcător, tastele sunt spațiate foarte bine, și scrisul este foarte natural pe ZenBook S14.
Ecran și sunet
Ca de obicei, ecranul acestui ultrabook de la ASUS este absolut superb, ZenBook S14 având un OLED 3K (2880 x 1800 de pixeli), cu format 16:10 și timp de răspuns de 0,2 milisecunde. Rata de refresh este de 120Hz, iar luminozitatea maximă atinge 500 de niți, ceea ce înseamnă că nu vei avea probleme cu folosirea sa în lumina soarelui, dar trebuie să te pregătești pentru niște reflecții dacă vrei să o faci, întrucât ecranul este unul lucios, nu mat. Are o groază de certificări pentru protecția ochilor, dar și de culoare, fiind validat PANTONE.
Experiența personală a fost excelentă, și am stat ore bune în fața acestui ecran în hoteluri, aeroporturi sau la birou. Arată bine, culorile sunt superbe, am văzut și un episod din Lupin, sezonul 3 pe el, pentru că am tot amânat serialul francez cu Omar Sy în rol principal. Fie că a fost vorba de muncă sau de entertainment, nu am avut vreun motiv real să mă plâng de display-ul acesta. Dacă ar fi să găsesc ceva, aș zice că nu mă impresionează touch screen-ul și mi se pare puțin lent, dar oricum mă îndoiesc că cineva va dori să umple o minunăție de ecran cu amprente.
Sunetul este și el destul de bun, certificat harman/kardon, o colaborare care pare să fie destul de benefică ambelor branduri. Îmi dă totuși senzația că se aude exclusiv din zona de dedesubt a laptop-ului, ceea ce-l face să sune puțin astupat. Se putea ceva mai bine și în termeni de putere, pentru că difuzoarele nu mi s-au părut foarte zgomotoase.
Performanță
Există o singură variantă de ZenBook S14 din punct de vedere al configurării, care are 32GB de memorie RAM și o stocare de 1TB, pe M.2. La interior se află un procesor Intel Core Ultra 7, nou-nouț și pe care l-am aruncat în benchmark-uri, la pachet cu grafică Intel Arc și un NPU Intel AI Boost, pentru că mai nou trebuie să îl trecem și pe acesta în revistă.
Procesorul Intel Core Ultra 7 258V este puțin diferit față de celălalt model de Core Ultra 7 (155H), deoarece în loc să vină cu 16 nuclee, are doar 8 – 4 de performanță, și 4 de eficiență. Asta a afectat, evident, rezultatele din testele multi-core mai ales, dar cea în single-core a fost în continuare destul de bună. Îți las mai jos rezultatele din benchmark-uri, dacă vrei să arunci o privire mai în detaliu.
În ceea ce privește gaming-ul, ZenBook S14 își va face treaba bine și acolo. Se va încinge ceva mai mult decât un laptop de gaming, bineînțeles, dar specificațiile sale îl fac suficient de bun pentru a rula majoritatea titlurilor de top din ziua de azi, chiar dacă pentru unele dintre ele va trebui să reduci puțin calitatea grafică. Asta este, până la urmă e un ultrabook, deci știi deja la ce te înhami.
Ca să mă conving de această bănuială, am și rulat câteva dintre benchmark-urile unor jocuri de top din ultimii ani – Red Dead Redemption 2, Far Cry 6 și Cyberpunk 2077. Toate 3 pot fi jucate destul de ok la 1080p, cu setările pe medium, oferind o medie de aproximativ 40 de frame-uri pe secundă. Cum am zis, nu e ceva senzațional, dar dacă vrei să te joci niște titluri mai casual, sau de ce nu, chiar titluri AAA puțin mai vechi, o vei putea face pe ZenBook S14. Se va încinge destul de tare uneori, deci ar fi bine să setezi ventilatorul pe treapta cea mai înaltă de performanță atunci când treci la gaming.
Autonomie și alte aspecte
În fine, câteva cuvinte despre autonomie și alte aspecte pe care am uitat să le menționez. Am folosit laptop-ul aproape zilnic cam 7-8 ore și terminam adesea ziua cu 25-30% baterie, deci nu ar trebui să ai vreo problemă dacă vrei să stai „pe baterie”. Apropo de asta, încărcătorul este foarte mic și ușor de cărat, chiar mai mic decât unele brick-uri de telefoane pe care le-am folosit în ultima perioadă. Se încarcă și foarte rapid, aproximativ 60% în sub 50 de minute, conform celor de la ASUS.
Există câteva dintre funcțiile de care am menționat și în review-ul pentru ProArt și aici – spre exemplu, Story Cube, sau posibilitatea de a genera subitrări în timp real pentru videoclipurile la care te uiți.
Pentru conferințe, este inclusă și o cameră web de 1080p, care permite și recunoașterea facială prin Windows Hello, ca să nu mai fie nevoie să introduci parola. Aceasta beneficiază și de Studio Effects, funcțiile AI introduse de Microsoft odată cu sosirea Copilot, speciale pentru webcam. Ecranul are și o funcție numită Adaptive Lock care permite blocarea automat atunci când detectează că te-ai ridicat de la laptop și te îndepărtezi de el.