Panasonic Eluga review: Showtime!

Scris de | 8 octombrie, 2012
Panasonic Eluga review: Showtime!

Cu Eluga, Panasonic revine pe scena europeană. Prima apariţie nu este perfectă, dar promite multe.

Redactat de: Bogdan Bele

Încă un smartphone pe care rulează sistemul de operare Android? Nu sunt deja destule pe piaţă? Cu toate acestea, acest nou-venit nu se pierde în masa smartphone-urilor, ci are potenţialul de a atrage toate privirile. Numele său? Panasonic Eluga. Calităţile sale? Este subţire, manevrabil, rapid, robust, şi arată bine. Panasonic nu a fost prezent pe piaţa europeană a telefoanelor mobile de peste cinci ani de zile. Prea mare era concurenţa pe atunci, şi cu prea puţine şanse de reuşită. Dar acum lucrurile se vor schimba. Cu sistemul de operare Google Android, gigantului originar din Ţara Soarelui-Răsare al aparatelor electronice i se arată şanse bune de a cuceri o parte din piaţa europeană a smartphone-urilor.
Design neobişnuit
Care este strategia? Modele deosebite: Laurent Abadie, CEO la Panasonic Europe, spune că piaţa duce lipsă de „telefoane care să îmbine cu succes design-ul, o tehnologie sofisticată şi o dotare care să simplifice rutina zilnică”. Deci Panasonic a construit întocmai un astfel de smartphone, care înainte de toate atrage privirile. Pe drept cuvânt îl poţi întoarce pe toate părţile, cum doreşti – forma modelului Eluga este unică. Cu o grosime de aproape 8 mm, el este un smartphone foarte subţire şi cu o greutate de puţin peste 100 g este foarte uşor. Smartphone-ul nu scârţâie sub degete atunci când este operat; finisarea este impecabilă. Carcasa stabilă arată de parcă ar fi construită dintr-o singură bucată, chiar dacă este asamblată din mai multe elemente şi nu este finisată dintr-o bucată.
Toate componentele sunt perfect îmbinate; elemente complet detaşabile, ca de exemplu un capac al acumulatorului, nu există. Şi acumulatorul este integrat, deci nu poate fi schimbat de oricine. Pe partea din faţă, există două căpăcele din plastic detaşabile, dar care sunt ancorate de carcasă cu ajutorul unui niplu din cauciuc, în spatele cărora se ascunde un slot pentru micro SIM şi mufa USB. Între acestea este poziţionată mufa jack pentru căştile audio. Ceea ce la o primă vedere nu am putea spune despre modelul Eluga: este rezistent la apă şi praf, deţine certificare IP57 – chiar dacă în cadrul unei plimbări telefonul cade din greşeală într-o baltă, el nu se va strica.
Calitate, nu cantitate
Un alt highlight vizual îl reprezintă carcasa. Astfel, Eluga stă foarte bine în mâna utilizatorului, dar degetul mare alunecă puţin la apăsarea tastelor pentru reglarea volumului şi pornit/oprit, fiind enervant la început, dar după o perioadă de acomodare nu mai reprezintă o problemă. Denumirea modelului Eluga este o prescurtare „Elegant Design User Friendly Gateway”. În primul an, Laurent Abadie anunţă 1,5 milioane smartphone-uri Panasonic vândute în întreaga Europa, în 2016 estimează 15 milioane la nivel mondial. Nu înseamnă mult, dacă o comparăm cu cifrele Apple, care doar în al patrulea trimestru al anului 2011 a vândut aproape 40 milioane de iPhone-uri.
Panasonic nu pune preţ pe cantitate, ci pe calitate: Eluga este primul model dintr-o serie întreagă de smartphone-uri cu care japonezii îşi doresc să joace un rol pe segmentul high-end de pe piaţa europeană. Există şi cel de-al doilea model, şi anume Eluga Power, care din punct de vedere tehnic se află cu o clasă mai sus.
Display mare
Ceea ce îl distinge este  echilibrul perfect între display-ul mare şi forma manevrabilă. Eluga nu este cu mult mai mare decât un iPhone, dar are un display evident mai mare, şi anume 4,3 comparativ cu 3,5 inchi – aproape întreaga parte frontală este compusă din display. Conform Panasonic, ecranul ocupă 66% din întreaga suprafaţă a carcasei. Deci mult spaţiu care permite o navigare plăcută pe internet, scriere confortabilă a mesajelor sau vizionarea fotografiilor şi clipurilor video. Display-ul OLED cu rezoluţie de 540 x 960 pixeli redă culori puternice; contrastul este mare, conţinuturile sunt vizibile chiar şi în cazul unghiurilor largi de vizualizare. Şi touchscreen-ul îşi îndeplineşte sarcinile foarte bine şi reacționează prompt la comenzile introduse. Există smartphone-uri mai rapide, dar per ansamblu viteza de lucru este bună. Procesorul dual core lucrează suveran: aplicaţiile sunt lansate instantaneu, paginile de internet se încarcă rapid şi camera este pregătită de a fi folosită în doar o secundă. Camera are un obiectiv de 8 megapixeli, dar nu are lumină foto. Ca urmare, imaginile capturate în condiţii de lumină mai puţin bune, au zgomot; în zilele însorite se pot captura fotografii foarte frumoase.
Memorie prea mică
Contrar tendinţelor, Panasonic a renunţat la camera secundară – şi din păcate şi la un slot pentru carduri de memorie. Din memoria internă de 8 GB, se pot utiliza mai puţin de 6 GB – ceea ce înseamnă prea puţin. Cei ce descarcă des aplicaţii şi muzică, doresc să aibă la ei fotografii şi clipuri video, ating imediat limitele. Smartphone-urile pe care rulează sistemul de operare Windows Phone s-au luptat cu aceeași problemă, dar Microsoft pune gratuit la dispoziţia utilizatorilor 25 GB spațiu de stocare online pe propriul Sky Drive. Utilizatorilor Eluga nu le este oferită o alternativă asemănătoare.
Android, update la zi
Ca sistem de operare este instalat Android 2.3, cu o interfaţă uşor prelucrată. Panasonic nu a modificat multe, nici în ceea ce priveşte interfaţa nici în ceea ce priveşte sistemul de operare. Nimic de obiectat, deoarece update-urile pentru sistemul de operare Android se pot adapta şi pot fi puse la dispoziţie mai repede; versiunea 4.0 a sistemului de operare Android va apărea la vară. Ne-au plăcut în special widget-urile pentru selectarea rapidă şi modul de economisire al energiei ce poate fi individual setat (vezi capturile de ecran). Un detaliu foarte important, deoarece astfel creşte autonomia modelului Eluga. În cazul utilizării intensive, acumulatorul se descarcă rapid. La capitolele managementul energiei şi caracteristici UMTS mai pot fi aduse îmbunătăţiri. În schimb, acustica în cadrul convorbirilor telefonice este excelentă în direcţia de emisie, pe când în cealaltă direcţie doar mediocră. De ce nu este poziţionat central difuzorul? Bună întrebare!
În ciuda micilor puncte slabe, Eluga este un smartphone excelent. Nu excelează prin superlative tehnice, dar se face remarcat datorită design-ului, formei subţiri şi convinge datorită ecranului mare şi a manevrabilităţii bune. Totuşi, memoria mică ce nu poate fi extinsă reprezintă fără îndoială glezna lui Achile. Deci, după o îndelungă pauză, prima apariţie a Panasonic pe scena europeană este o reuşită – şi în orice caz merită văzută.

Cel de-al doilea smartphone Panasonic poartă denumirea Eluga Power şi este cu un pas în faţa modelului mai mic Eluga datorită display-ului mare, procesorului mai rapid şi acumulatorului mai mare – şi toate astea fără a renunţa la forma suplă. Cu o capacitate a acumulatorului de 1800 mAh, promite autonomie bună şi astfel oferă mult confort la navigarea pe internet şi vizionarea clipurilor video. Conform Panasonic este nevoie de doar jumătate de oră până ce bateria este încărcată la jumătate din capacitate. Procesorul are două nuclee a câte 1,5 GHz şi ar trebui să ofere telefonului o viteză mare. Display-ul LC cu diagonală de 5 inchi şi rezoluţie de 1280 x 720 pixeli oferă mult spaţiu, este stabil la modificarea unghiului de vizualizare şi convinge datorită contrastului bun şi redarea fluentă a clipurilor video. În ciuda ecranului mare, smartphone-ul XL este foarte plat şi manevrabil – tocmai asta îl diferenţiază de telefoanele cu ecran de 5 inchi. Cei ce doresc un ecran mare şi per ansamblu dimensiuni mici vor fi fascinaţi de al doilea model Panasonic.

Etichete: , , , ,