Hands-on: Samsung Galaxy S6 edge+

Scris de | 14 august, 2015
Hands-on: Samsung Galaxy S6 edge+

Într-un eveniment Unpacked, desfășurat în New York și adus în România pe ecranul unui cinema pentru presa de specialitate, Samsung a lansat două smartphone-uri flagship. Galaxy S6 edge+ este un S6 edge pe steroizi, în timp ce Note 5 împrumută din designul familiei Galaxy S6 și este actualizat la specificațiile acestui an.

Într-o decizie de neînțeles pentru moment, se pare că Samsung a decis că Galaxy Note 5 nu va lua calea Europei pe cale oficială pentru moment, iar la evenimentul local din această seară am putut vedea la lucru doar Galaxy Edge+.

Samsung este inventatorul categoriei de telefoane inteligente de dimensiuni mari denumită phablet, iar în primăvară sud coreeni au adopat o nouă linie în ce privește construcția smartphone-urilor de top odată cu lansarea modelelor Galaxy S6 și Galaxy S6 Edge. Este vorba despre folosirea sticlei pentru cele două părți cu care utilizatorul intră cel mai des în contact atunci când manevrează un smartphone și de utilizarea unui cadru realizat din aluminiu, ceea ce face ca noile modele să fie mai atent finisate și mai elegante prin comparație cu ceea ce compania a lansat anterior.

Construcție și display

S6 edge+ este similar în ce privește aspectul și construcția cu S6 edge, fiind doar de dimensiuni mai mari. Fiecare element este poziționat identic pe ambele modele: porturi, butoane, cameră și blitz, difuzor etc. Vorbim, așadar, de un smartphone care a văzut o creștere de ecran, de la 5.1 la 5.7 inchi, dar care păstrează ca element unic un display curbat ușor pe margini. Curba de pe cele două margini atrage privirile tuturor curioșilor, fiind atuu-ul care deosebește smartphone-urile Samsung de cele ale competitorilor și dovada vie a tehnologiei ce poate ieși pe poarta fabricii unui producător atunci când rapoartele de vânzări o iau în jos. Dacă în față se remarcă ecranul de dimensiuni mari, odată întors se observă amprentele adunate de sticlă. Disponibil pe alb, negru, auriu și gri, oricare varianta va aduna grăsimea de pe degete iar singura soluție va fi utilizarea unei huse, care va proteja în acest fel smartphone-ul și împotriva căzăturilor accidentale.

DSC09023

Sticla de pe cele două fețe este prinsă într-un design unibody de un cadru de metal atent finisat de mașinăriile sud coreene. Pe dreapta este poziționat butonul Power, pe stânga cele pentru volum, în timp ce pe muchia de sus se poziționează tava pentru SIM și un senzor IR, iar în partea de jos este amplasat difuzorul, jack-ul pentru căști și portul de încărcare/transfer de tip USB 2.0.

DSC09008

Ecranul Super Amoled de pe Galaxy edge+ atinge o rezoluție Quad HD, rezultând în acest fel o densitate a pixelilor de 515 ppi. Diferențele față de fratele mai mic sunt insesizabile cu ochiul liber, dar se observă de la prima vedere că este vorba de un ecran Samsung, cu culori puternic contrastate, un negru profund și o luminozitate ridicată. Odată cu creșterea ecranului va crește și consumul multimedia, afișajul fiind unul dintre aspectele cele mai importante când vine vorba despre noul model de la Samsung.

DSC09034

În ce privește comparația între dimensiunile celor două versiune curbate, versiunea pe steroizi se aseamănă la acest aspect cu trecerea de la iPhone 6 la iPhone 6 Plus. Este mai lung cu 12.3 mm și mai lat cu 4.7 mm (154.4 x 75.8 la Galaxy S6 edge+ vs. 142.1 x 70.1 la Galaxy S6 edge) și este mai greu cu 21 de grame.

DSC09026

Galaxy S6 edge+ este un smartphone identic cu fratele său mai mic, iar el este destinat în primul rând celor care vor un terminal cu ecran mai mare. Ca utilizator activ de Galaxy Note 4, mi s-a părut că edge+ este destul de manevrabil, curbura de pe margini micșorând grosimea și sporind prinderea. În schimb, sticla de pe spate este alunecoasă, iar orice căzătură pe asfalt va fi aproape fatală pentru sticla de pe cele două fețe.

Specificații tehnice și sistem de operare

Samsung nu a propus o nouă soluție pentru partea de procesare la noul model Galaxy edge+ și Galaxy Note 5, dar a plusat cu 4 GB de memorie RAM, aspect care va contribui mai ales la activitățile multitasking pe care le veți opera pe un smartphone optimizat pentru asemenea activități. Chiar dacă performanța nu a putut fi testată amănunțit la evenimentul de lansare, s-a observat o trecere foarte rapidă în meniu și o rulare fără nici un fel de problemă între aplicații. Istoria ne-a demonstrat că o memorie de lucru mai mare nu este niciodată suficientă.

DSC08984

Senzorul camerei de pe Galaxy S6 edge+ este similar cu cel întâlnit la Galaxy S6 și Galaxy S6 edge, iar asta se traduce în cele mai bune fotografii obținute cu smartphone-ul în acest an. Mai mult, compania a anunțat o îmbunătățire a capabilităților de captare video prin ajustarea stabilizatorului optic de imagine. Mostrele oferite în acest sens în prezentarea live sunt impresionante, iar acest aspect merită aprofundat în cadrul testului de laborator.

În privința spațiul de stocare, vor fi disponibile versiuni de 32 sau 64 de GB, dar nu există posibilitatea de a extinde spațiul de stocare. Odată cu trecerea la dispozitivele unibody, Samsung a renunțat la slotul microSD și accesul la baterie, iar acest lucru îl putem nota la capitolul minusuri. Compania motivează destul de bine motivele care stau la baza acestor decizii, dar după ce aproape toate campaniile de marketing au mizat până în 2014 pe aspecte precum extinderea spațiul de stocare și înlocuirea bateriei va fi dificil să ne convingă de ce au renunțat la ele.

DSC09038

Bateria are acum o capacitate de 3.000 mAh, iar Samsung ne vorbește despre o îmbunătățire a încărcării wireless, durata de încărcare a unui dispozitiv fiind acum de aproximativ 2 ore, față de 3 ore cât dura o încărcare totală la modelele mai vechi.

Galaxy S6 edge+ rulează Android 5.1.1 împreună cu interfața proprie TouchWiz. Se remarcă aceeași interfață colorată, de această dată cu mai puțin bloatware, dar care a rotunjit iconițele aplicațiilor ceva mai mult față de ceea ce am întâlnit la Galaxy S6 edge. Oficialii de la Samsung au anunțat și noutăți în ce privește transferul de fișiere între PC și smartphone cu ajutorul SideSync, dar și posibilitatea a face livestreaming pe Youtube printr-un serviciu denumit Live Broadcast. Totodată, compania a precizat că serviciul de plăți cu mobilul Samsung Pay va debuta luna aceasta în Coreea de Sud.

DSC09047

La alegere, pe una dintre cele două margini pot rula edge Apps, o serie de scurtături pe care le-am văzut și la lansarea variantei S6 Edge. Dacă atunci era vorba despre contacte, acum poți seta acolo și o serie de aplicații pe care le poți accesa rapid.

Disponibilitate

Samsung Galaxy S6 edge+ va fi disponibil începând cu 4 septembrie la toți partenerii Samsung România, incluzând aici operatorii și retailerii principali (tradiționali și online). Prețul nu a fost dezvăluit, dar vom vedea prețurile de precomandă începând de mâine. Ne așteptăm ca prețurile să fie cu aproximativ 100 de euro mai ridicate decât cele cunoscute pentru Galaxy S6 edge.

Concluzie

Galaxy Note edge+ va fi cel mai scump smartphone al companiei, iar dacă ne gândim că Note 5 nu va ajunge oficial în România pentru moment cei care vor dori un phablet se vor orienta către noua nava amiral Samsung. Terminalul este potrivit pentru cei care își doresc un smartphone cu ecran mare și specificații de top, iar marginile curbate îl fac un dispozitiv atipic față de terminalele cu ecrane plate disponibile în magazinele autohtone.

Etichete: , , , , , , , ,