REVIEW vivo Y70, un midranger cu ecran AMOLED și senzor de amprentă sub display

Scris de | 1 martie, 2021
REVIEW vivo Y70, un midranger cu ecran AMOLED și senzor de amprentă sub display

vivo, al cincilea cel mai mare jucător la nivel global pe piața de smartphone-uri, a intrat în România, iar imediat cu lansarea oficială ne-au trimis la review unul dintre primele produse disponibile în oferta magazinelor locale, modelul vivo Y70.

Intrarea vivo pe piața locală vine într-un context bun pentru producătorul parte din BBK Group dacă ne gândim că Huawei este în scădere de când a rămas fără serviciile Google pe noile terminale, iar toți ceilalți producători vor putea fura o felie din tort. Samsung este numărul 1 pe piață, iar Xiaomi vine tare din spate, urmând ca OPPO să dea drumul motoarelor tot mai puternic.

Citește și: EXCLUSIV: VIVO va intra oficial pe piata de smartphone-uri din Romania

Vivo a anunțat că pentru moment vor fi disponibile doar 3 smartphone-uri în oferta magazinelor locale, dar odată cu timpul oferta de produse va crește. În următoarea ediția a revistei connect avem un interviu cu un reprezentant vivo care ne lămurește mai multe aspecte ale prezenței producătorului pe piață, dacă vom vedea produsele la operatori, ce înseamnă deschiderea unui birou cu prezența aici, câți angajați coordonează întregul business la această oră și care sunt planurile companiei pe termen mediu și lung.

Y70, unul dintre cele 3 smartphone-uri ce vor fi disponibile momentan prin eMAG, este un midrange echipat cu procesor Snapdragon, ecran AMOLED de 6.44 inci, ansamblu de 3 camere pe spate și un senzor optic integrat sub ecran. La sfârșitul recenziei concluzionăm care îi sunt atuu-urile și dacă merită cumpărat.

Ecran Amoled

Este greu să mai spunem că telefoanele de astăzi se mai diferențiază cu ceva unele de altele. O bucată dreptunghiulară îmbrăcată în plastic și sticlă sau, dacă fac parte din gama superioară de preț, din sticlă și aluminiu. Y70 este un midranger, dar asta nu înseamnă că a tras bățul scurt la capitolul design, chiar dacă avem o construcție din plastic. Spatele este din policarbonat, dar în culoarea Oxygen Blue sosită la teste se remarcă printr-un finisaj ușor mat, care ar trebui să țină amprentele departe de carcasă. Partea din spate se arcuiește spre marginile lucioase, iar butoanele fizice se remarcă pe latura din dreapta.

Tot pe spate zărim și camerele, un monobloc cu trei senzori și un bliț ce depășește fin nivelul carcasei. Ca să te ferești de zgârieturile accidentale ale sticlei din dreptul camerelor îți recomandăm să folosești husa din silicon transparent din pachetul de retail. Tot în cutie vei mai găsi și un brick de briză de 33W, un cablu USB de tip C și căști, pe lângă manualele și cheița pentru tray-ul SIM. Headsetul indică prezența unui jack de căști, o utopie printre flagship-uri în general. La bază, lângă jack, se remarcă portul pentru încărcare/transfer de fișiere alături de un difuzor și un microfon.

Partea frontală ne surprinde printr-un display ce folosește un panou AMOLED de 6.44 inci, cu rezoluție 1080 x 2400 pixeli, 409 ppi și un raport display-corp de 83.9%. Deasupra ecranului se observă o cască, ceva mai jos avem un notch de tip lacrimă în care se află camera de selfie, iar sub ecran se găsește și un senzor de amprentă optic. Marginile ecranului sunt generoase, dar nu este ceva cu care nu suntem obișnuiți la modelele din acest segment de preț, dar Y70 are o bărbie ceva cam generoasă.

Senzorul de amprentă răspunde bine la comenzi, dar eu recomand înrolarea aceluiași deget de două ori în setări pentru o acuratețe mai bună. Avem un senzor de amprentă optic sub ecranul AMOLED. Avem un telefon ce cântărește 171 de grame și are o grosime de 7.8 mm, iar manevrabilitatea este unul dintre punctele forte ale acestui dispozitiv.

Per total, pot spune că avem un telefon atractiv din punct de vedere al designului, care surprinde printr-un spate într-o nuanță ce își schimbă coloristica în funcție de lumină, iar ecranul este unul dintre atuu-urile acestui model.

Memorie din plin

Sub carcasă, vivo Y70 se prezintă cu multă memorie, 8 GB de memorie RAM, spațiu de stocare intern de 128 de GB, chipset grafic Adreno 610, alături de de un procesor Qualcomm Snapdragon 665. Tot în zona de specificații, putem aminti de încărcarea la 33W prin tehnologia Vivo Fastcharge 2.0 și o baterie de 4.100 mAh.

Snapdragon 665 este un SoC bun, bazat pe ARM, care se găsește în mare parte pe smartphone-urile Android midrange. Dispune de 8 nuclee Kryo 260 împărțite în două clusetere, 4 nuclee de până la 2 GHz și un cluster la o frecvență mai scăzută pentru eficiență energetică, la 1.8 GHz. Procesorul suportă un chipset grafic Adreno 610 de gamă medie cu un controller de memorie LPDDR4 dual channel și acceptă Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 5 și LTE (download până la 600 Mbps și upload la 150 Mbps).

La nivel de peformanță, vivo Y70 se descurcă onorabil în gaming, vine și cu un mod care la activare pune la lucru întreaga performanță a celor două clustere de procesor. Ne-am jucat Riptide GP2 și Asphalt 9 și nu pot să mă declar nemulțumit. Cu toate astea, alegerea unui procesor Snapdragon 720 ar fi fost mai indicată pentru acest prag de preț, dar trebuie să rețineți faptul că telefoanele din acest segment de preț compensează la unele capitole și pierd la altele, este o alegere care rămâne în mâinile clientului.

În  ce privește autonomia, Y70 dispune de o baterie de 4.100 mAh care reușește să atingă o zi întreagă de utilizare, iar cu o utilizare moderată atingi și o zi și jumătate sau două. Nu este best of the best la acest capitol, dar te poți baza fără niciun fel de problemă. Încărcarea este iarăși un atuu bun, se încarcă la 33W cu brick-ul de priză din cutie și atinge 0-65% în numai 30 de minute.

Terminalul s-a livrat cu Android 10, dar imediat ce l-am scos din cutie și l-am setat, s-a primit actualizarea la Android 11. Are aplicată peste Android o interfață proprietară vivo, FunTouch OS, iar abordarea producătorului este relativ apropiată de cea livrată de Google, cu mici atenții și culori diferite prin unele meniuri.

Sunt o serie aplicații preinstalate, dar majoritatea mai degrabă neintruzive și utilizabile decât bloatware propriu-zis și remarcăm un mod de gaming care funcționează similar cu ce am mai întâlnit acum la alte abordări pe această temă: blochează notificările în timp ce te joci, crește performanța. Y70 nu este cel mai bun performer la capitolul gaming, dar funcția poate fi remarcată pe modelele mai scumpe care vor veni în perioada următoare.

Cameră

Capabilitățile de fotografie ale lui vivo Y70 nu sunt deloc slabe, dar realitatea este că ochiul nostru s-a obișnuit cu cadrele perfect surprinse ale flagship-urilor. Dacă aruncăm o privire peste echiparea tehnică la capitolul foto, vom vedea că nu avem deloc o alegere slabă, configurația este formată dintr-un senzor principal de 48 de megapixeli, un obiectiv tele de 2 megapixeli și un obiectiv pentru bokeh de 2 megapixeli.

Capturile foto sunt bune atunci când lumina este decentă, focalizează rapid și trece printre modurile de fotografiere doar printr-o atingere scurtă de ecran, are inclusiv un mod macro de fotografiere.

Senzorul își cunoaște limitele atunci când cadrul se transformă în unul nocturn, dar în interfața are, totuși, și un mod de noapte. Se simte o ușoară îmbunătățire la acționarea acestuia, dar mai degrabă vă încurajez să aveți o mână stabilă și să vă folosiți de sursele de iluminare artificială. Aveți mai jos capturi cu și fără modul de noapte activat.

Modul de Noapte dezactivat
Modul de noapte activat

Camera frontală folosește un senzor de 16 megapixeli cu f/2.0, cu funcție de estompare a fundalului. Așa cum puteți observa, cadrele sunt bine echilibrate, culori bune și sunt disponibile opțiuni pentru înfrumusețarea fotografiilor.

Disponibilitate și preț vivo Y70 România

Intrarea vivo pe piața din România era așteptată de ceva vreme, este unul dintre  cei mai mari producători la nivel global și anul trecut au început expansiunea europeană. Un avantaj major al produselor vândute sub brandul vivo este parteneriatul cu ESDRom, un service cu renume pe piața românească ce va aduce un plus pentru utilizatori.

La intrarea pe piața din România, reprezentații vivo au declarat că miza pentru primii ani nu este să aibă cele mai ieftine telefoane și nici să vândă volume, cât mai degrabă să câștige încrederea clienților. Brandul încearcă să intre în top 5 producători pe piața locală pe termen lung, dar rămâne de văzut care va fi abordarea de la un an la altul pe o piață competitivă, în care prețul este extrem de important pentru segmentul entry și mid-range.

Concluzia connect

Vivo 70 este primul smartphone care trece pragul redacției connect din oferta producătorului, un midranger cu o echipare tehnică bună, dar nu extraordinară la cei 1.200-1300 de lei cât costă.  Vorbim, totuși, de un smartphone prietenos cu buzunarul, dar care are limitările lui în fața unui model precum Realme 7 Pro, care vine cu un preț similar, dar ce aduce în prim plan un ecran cu o rată de refresh mai mare, de 90 Hz și un procesor mai potent, Snapdragon 775.

Vivo Y70 mizează pe un ecran AMOLED  de dimensiuni mari, 8 GB de memorie RAM, senzor de amprentă sub ecran și o baterie generoasă de 4.000 de mAh.

UPDATE – Poziția oficială vivo:

”vivo este o companie independentă și nu aparține niciunei societăți-mamă. Investim în propriile noastre resurse de R&D și de dezvoltare a produselor și nu împărțim zona de dezvoltare software și hardware cu niciun alt brand. Avem o echipă de aproape 10.000 de oameni care lucrează în nouă centre de cercetare și dezvoltare din Asia și SUA și suntem foarte mândri de asta.”

Etichete: , , ,