Conform comunicatului de presă oficial, producătorul poate acum să se concentreze pe sectoarele de creștere, inclusiv mașinile electrice, dispozitve IoT, case inteligente, robotică, inteligență artificială și soluții business-to-business. LG se va ocupa în continuare de service-ul dispozitvelor din piață și actualizările de software pentru o perioadă de timp (dar se pare că asta diferă în funcție de regiune, deci rămâne de urmărit ce înseamnă). Activitatea în cadrul companiei este așteptată să se încheie până la 31 iulie în zona smartphone.
Citește și: E OFICIAL: LG SE RETRAGE DE PE PIAȚA DE SMARTPHONE-URI
În ianuarie, LG ridica un semnal de alarmă asupra unei posibile vânzări pentru divizia de smartphone-uri, dar se pare că nu a existat suficient interes, deși aparent au fost câteva discuții în acest sens. Se pare că tehnologiile dezvoltate de LG în cele două decenii vor fi păstrate și pot sta la baza unor produse viitoare. De văzut pe ce segment, dar o vânzare de patente ar putea fi luată în calcul ulterior.
Cândva un rival pentru frații sud-coreeni de la Samsung, ieșirea LG din acest sector nu cred ca ia prin surprindere pe cineva. LG pierdea bani pe segmentul de smartphone-uri de multă vreme, cu toate că în 2013 se afla în top 3 producători de smartphone-uri la nivel mondial (conform StrategyAnalys), în timp ce în 2021 a ieșit din topul global de producători, chiar dacă în Statele Unite îi urmează în top pe Apple și Samsung (conform Canalys).
O istorie frumoasă
Nu cred că este cineva de aici care nu a auzit de LG Chocolate, un model iconic al producătorului în era smartphone, dar înainte ca iOS și Android să fie propulsat în luptă. Nu putem să uităm nici de LG Prada, un smartphone cu ecran tactil capacitiv și care era lansat înainte de iPhone și care a fost un model extrem de intersant în piață atunci când se afla în magazine.
Optimus G a fost un model emblematic și care a pornit lupta pentru cel mai mare producător de smartphone-uri din lume. În 2012-2014 testam smartphone-uri LG pe bandă rulantă. La sfârșit de 2012, producătorul anunța că vinde 10 milioane de modele din gama Optimus L, un număr ce părea modest la acel moment prin comparație cu Galaxy S3, care se vindea în peste 30 de milioane de exemplare în decursul câtorva luni de la lansare. MWC rămânea piatra de temelie care seta ora exactă în ceea ce privește lansările, iar toți producătorii se înghesuiau să propună modele care mai de care mai avangardiste.
LG G2 a fost primul smartphone cu Android produs de sud coreeni și demn de un flagship. Am notat în review-ul dedicat că modelul surprinde prin cea mai puternică platformă hardware, printr-un display Full HD și printr-un artificiu de construcție menit să îmbunătățească experiența utilizatorului. Vorbeam de plasarea butoanelor fizice de volum și power pe spate, sub cameră, la acea vreme un diferențiator interesant în universul telefoanelor inteligente, dar care ulterior n-a fost adoptat mai de nimeni prin industrie. Dincolo de acest aspect, a fost un terminal care a fost foarte bine primit de piață, cu o interfață customizată de LG destul de arătoasă prin comparație cu cea Samsung de la acea vreme, care părea cam încărcată și plină de bloatware.
Acei ani de glorie au însemnat parteneriatul cu Google pentru dispozitvele Nexus, acele modele produse de partenerii oficiali Android care aduceau tot ce aveau producătorii mai bun într-un univers al Android-ului stock, fără briz-briz-uri. Am testat Nexus 4 și Nexus 5, două modele excelente și printre cele mai plăcute experiențe de la acea vreme.
LG G Flex a fost o evoluție a tehnologiei și era considerat în 2014 the next big thing, primul smartphone cu ecran curbat din lume și un design pe care mă așteptam să îl preia și alții la momentul respectiv. Se pare că ecranul curbat și flexibil s-a transformat ani mai târziu în ecran pliabil, dar trebuie să remarcăm avangardismul LG din acei ani.
G3 a continuat să fie la fel bun, iar G4 a fost un smartphone declarat de LG drept cel mai ambițios smartphone creat vreodată. Avea un spate cu o imitație din piele, deja un procedeu tot mai întâlnit în construcție la acel moment. Odată cu acest model au început să apară problemele.
Cum a capitulat LG?
Deciziile care au precedat anilor 2013-2014 au fost devastatoare pentru gigantul LG. În loc să anunțe o serie diferită, au lansat G5 cu moduri denumite Friends, care nu au uimit pe nimeni, deși LG G5 avea o serie de caracteristici interesante, a fost printre primele smartphone-uri care a integrat o cameră ultrawide, trend adoptat mai apoi de toți producătorii până astăzi.
Mai multe smartphone-uri lansate în anii următori au fost descoperite de utilizatori cu defecte de fabricație. Așa zisul bootloop provoca dispozitivele să intre într-un șir de restartări, fâcându-le practic neutilizabile, LG G4 era modelul care se confrunta cel mai des cu această problemă, iar producătorul a declarat la acel moment că problemele erau rezultatul unui contact mai slab între anumite componente, dar unii utilizatori considerau că este doar o problemă software. Din păcate, această problemă nu a fost reparată la timp de LG, astfel că ulterior au mai existat și alte modele care au avut această problemă (LG V10, LG Flex 2 etc). Forumurile de pe interrnet duduiau cu probleme pe acest subiect, se pare că unele modele nici măcar n-au fost primite în service, dar acest ultim fapt rămâne la stadiul de zvon, fără a știi exact ce stătea la baza neprimirii în service.
Au urmat apoi rând pe rând modele precum V10, V20, G6, V30, G7, smartphone-uri care aduceau caracteristici de top, dar fără a fi luate în seamă de consumatorii la scară largă. G8X a venit cu o carcasă cu ecran dublu, dar lipsa aplicațiilor compatibile și utilitatea în fața clienților a lipsit pe alocuri ca să conteze și să poată aduce revenirea într-un segment tot mai aglomerat de opțiuni.
LG Wing este ultima găselniță, aproape ultima dacă ne gândim că au mai urmat câteva modele entry-middle după lansarea acestui model. Vorbim despre un smartphone interesant cu două ecrane, unul static și altul care culisează și lasă locul unui ecran mai mic în spate. Un concept interesant și pentru care se găsesc o serie de aplicații de utilizare, dar cu o nișă mică de potențiali cumpărători.
Privim cu nostalgie decesul LG în zona smartphone, dar ar putea fi și un lucru bun
La CES 2021, compania a lansat un teaser pentru un model rulabil, dar se pare că nu vom mai vedea niciodata un model LG de acest fel. Asta lasă locul unor companii precum OPPO, cu al său OPPO X 2021 sa fie printre avangardiști, iar dacă ne gândim retrospectiv vom vedea că asta a făcut LG în ultimii ani, a lăsat locul chinezilor de la Xiaomi, OPPO sau Huawei să danseze și nu a putut susține ofensiva de marketing a Samsung.
Dacă reușești să treci peste nostalgie, ar trebui să te gândești că nu citești acest rânduri de pe un smartphone LG. Asta dacă nu ești colegul meu, Claudiu, care testează acum ultimul smartphone LG propus de sud coreeni și care probabil va intra pe site cu titlul: Review LG Wing, un smartphone excelent cu două ecrane și pe care nu îl vei avea niciodată în buzunar.
De ce poate fi un lucru bun? Pentru că nu poți pedala în gol la infinit și în pierdere. Este bine că focusul companiei se mută pe zone mai profitabile și unde LG este un nume mare astăzi (electrocasnice de exemplu) și astfel lasă locul unor producători care au prins avânt și care ar putea propulsa smartphone-uri interesante. Lipsa LG din Europa nu se va simți, va fi acaparat de Xiaomi sau OPPO, iar în Statele Unite Samsung va lua locul cel mai probabil.
LG a avut un impact semnificativ în dezvoltarea industriei de smartphone-uri sau a telefonului în general, asta este indiscutabil. Chiar dacă a avut unele momente de sclipiri, nu a mai reușit să scoată capul la suprafață în ultimii 3-4 ani, iar pierderile masive de bani ar fi oprit într-un fel sau altul lucrurile într-un moment. Este al doilea mare jucător care capitulează, dar ar putea urma și alții, în timp ce Samsung sau Apple devin tot mai puternici.