Revoluţie în producţia de energie geotermică: 3.5 Megawatts produşi fără emisii de carbon

Scris de | 20 iulie, 2023
Revoluţie în producţia de energie geotermică: 3.5 Megawatts produşi fără emisii de carbon

Până să aducem fuziunea în mainstream, încă mai facem descoperiri în domeniul surselor convenţionale de energie, precum cea geotermică de exemplu. Fervo Energy a reuşit să producă în Nevada 3.5 Megawatts de energie fără emisii de carbon.

Acest prim sistem nepoluant şi foarte eficient energetic va alimenta data centere Google. Fervo Energy a anunţat că a atins o revoluţie în eficienţa energetică geotermică. A fost realizat un test de 30 de zile în Nevada de Nord, obţinând o rată de flux de 63 de litri pe secundă, la temperaturi înalte, care oferă 3.5 Megawatts de energie electrică.

Au fost atinse valouri de flux şi output de energie pentru un sistem EGS (Enhanced Geothermal System) şi totul s-a finalizat fără incidente. Un Megawatt poate alimenta în jur de 750 de locuinţe. Fervo îşi va conecta situl Project Red din Nevada la reţeaua de alimentare electrică în acest an. Google e primul său client, cu data centere şi a contribuit cu finanţare la proiect din 2021 încoace.

E prima dată când o companie energetică a arătat că un EGS poate funcţiona la nivel comercial, iar oamenii de ştiinţă lucrează la un astfel de sistem din anii 1970 încoace. Pentru ca un sistem natural geotermic să producă energie electrică, va avea nevoie de căldură, fluide şi permeabilitate a rocilor. Permeabilitatea e creată artificial, săpând la mare aadancime şi injectând fluid pentru a crea fracturi în rocă. Ştiu, sună a fracking, dar aparent practica nu e la fel de nocivă.

Fervo a reuşit premiera de a fora un puţ orizonal pentru producţia de energie geotermică, ajungând la laterale de aproape 1000 de metri şi temperaturi de 191 de grade Celsius. Totul fără emisii de carbon, zero absolut. Google vrea de altfel să ajungă la data centere şi birouri carbon-free până în 2030.

Şi fără a depinde de vânt sau soare.

Etichete: , , , ,

Sursa: Engadget