Samsung tocmai a prezentat cele mai noi telefoane pliabile din portofoliul său, Galaxy Z Flip 5 și Galaxy Z Fold 5, alături de noua serie de tablete și de smartwatch-uri Galaxy Watch6.
Samsung Galaxy Z Flip 5
Samsung Galaxy Z Flip 5 va fi probabil starul noii serii, pentru că vine cu cea mai importantă schimbare de până acum, mărind semnificativ ecranul secundar (față de Galaxy Z Flip 4), care ajunge acum la o dimensiune de 3,4 inchi, acoperind aproape în întregime jumătate din telefon. Acest ecran este un Super AMOLED cu rată de refresh de 60Hz, cu rezoluție de 720 x 748 de pixeli și îți permite să faci mai multe lucruri ca până acum, datorită dimensiunii sporite. Este o schimbare pe care o așteptam de mult și care vine la momentul potrivit, când concurența în piața telefoanelor de tip flip se întețește și sectorul devine din ce în ce mai atractiv pentru consumatori. La fel ca până acum, ecranul secundar îți oferă mai multe opțiuni, inclusiv cea de a-ți face un selfie cu el, de a verifica vremea sau notificările pe care le ai, însă vine și cu ceva lucruri în plus, pe care abia așteptăm să le testăm.
Ecranul principal are 6,7 inchi, și 120Hz rată de refresh, și vorbim aici de un Dynamic AMOLED 2X. În formatul pliat se închide acum perfect, nemailăsând vreo gaură în zona balamalei, iar cuta din mijloc este și ea parcă mai puțin vizibilă ca până acum. Are doar 6,9mm în grosime atunci când e extins, și cântărește 187 de grame.
În ceea ce privește camerele, aici nu au apărut modificări mari. Frontala are 10MP și f/2.2, în timp ce camera principală este duală, alcătuită dintr-un modul ultrawide de 12MP, tot cu f/2.2, și unul principal tot de 12MP, dar cu f/1.8.
La interior se află Snapdragon 8 Gen 2, în varianta realizată special pentru telefoanele celor de la Samsung („for Galaxy”), iar configurațiile de RAM și stocare sunt două la număr – 8GB cu 256GB sau 512GB stocare. Bateria este de 3700mAh și telefonul se încarcă cu până la 25W, Samsung spunând că o încărcare până la 50% durează aproximativ 30 de minute. Din nefericire, brick-ul de încărcare este absent din cutia telefonului.
În termeni de rezistență, Samsung Galaxy Z Flip 5 vine cu un rating IPX8, adică poate fi scufundat în apă dulce până la 1,5 metri, timp de 30 de minute.
Samsung Galaxy Z Flip 5 se va găsi în culorile Mint, Graphite, Cream și Lavender și o variantă Green va fi disponibilă exclusiv pe site-ul Samsung. Telefonul are un preț începând de la 5999 de RON.
Samsung Galaxy Z Fold 5
Samsung Galaxy Z Fold 5 nu vine cu mari schimbări în materie de design, și păstrează ecranul de 7,6 inchi în format extins, care este un Dynamic AMOLED 2X cu rată de refresh de 120Hz. Este extraordinar de subțire atunci când e extins, doar 6,1mm, în formatul pliat atingând 13,4mm, însă greutatea sa rămâne una considerabilă, de 253 de grame (nici nu avea cum să scadă prea mult).
Ecranul frontal este un Dyanmic AMOLED 2X de 6,2 inchi, lunguieț (2316 x 904 pixeli), însă cu aceeași rată de refresh rapidă de 120Hz, astfel că vei putea naviga prin meniu cu ușurință și să faci task-urile urgente, ca să nu mai pierzi timp extinzând ecranul.
În ceea ce privește camerele, nici aici nu avem modificări, deși poate că era bine să vedem ceva măcar la nivelul camerei de sub ecran. Astfel, camera frontală, de selfie, are 10MP și f/2.2, în timp ce camera de sub ecran vine cu aceiași 4MP ca pe Galaxy Fold 4, cu f/1.8. Pe spate se află un ansamblu de trei senzori, format dintr-un ultrawide de 12MP, cu f/2.2, o principală de 50MP, cu f/1.8 și o cameră tele de 10MP, cu f/2.4 și zoom optic 3x.
La interior, la fel ca în cazul variantei Flip, se află un Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy, iar în ceea ce privește stocarea și RAM-ul, există doar variante cu 12GB de memorie RAM, și cu stocare de 256GB, 512GB, respectiv – exclusiv pe site-ul Samsung – 1TB. Bateria este de 4400mAh, și se încarcă tot cu 25W, ajungând la 50% (de la 0, evident) în 30 de minute. Rezistența la apă este tot IPX8, ca și la Flip.
Samsung Galaxy Z Fold 5 se va găsi în culorile Icy Blue, Phantom Black și Cream, iar pe site-ul Samsung va exista și o variantă exclusivă, Blue. Prețul telefonului pornește de la 9399 de RON.
Samsung a ales calea sigură pentru pliabilele sale din acest an, alegând să nu aducă îmbunătățiri de hardware majore, cu excepția procesorului nou. Am văzut aceeași strategie aplicată și în cazul televizoarelor, la începutul anului, la CES, însă acolo modificările de software au fost în centrul atenției și au fost prezentate ca adevărate revelații, în unele cazuri. Rămâne de văzut dacă vom remarca lucruri similare și la Z Fold 5 și Z Flip 5 atunci când le vom testa.