Sony ar lucra la un nou PlayStation portabil care să concureze cu Steam Deck și ROG Ally

Scris de | 2 februarie, 2024
Sony ar lucra la un nou PlayStation portabil care să concureze cu Steam Deck și ROG Ally
foto: Taki Udon / YouTube

Succesul dispozitivelor portabile de gaming precum Nintendo Switch, Steam Deck și ROG Ally pare că i-a făcut pe cei de la Sony să ia în considerare întoarcerea în această zonă. Noul PlayStation Portal este doar un prim pas timid, care să umple golul din oferta sa, întrucât noi zvonuri afirmă că Sony se pregătește pentru lansarea unui nou „PlayStation Portable” sau „PlayStation Vita 2”, echipat cu hardware performant, care ar putea rula jocuri de PlayStation 4 sau PlayStation 5.

PlayStation Portable 2/Vita 2 ar putea fi bazat pe hardware AMD și ar putea rula jocuri de PlayStation 4 și PlayStation 5

Informațiile vin de la Moore’s Law is Dead, un YouTuber specializat în leak-uri legate de componente hardware. Acesta publică de obicei planuri ale companiilor din zona de PC-uri, precum Intel, AMD sau NVIDIA, dar cum aproape toate consolele din ultima perioadă sunt produse folosind procesoare de la AMD, acesta are acum acces la câteva informații despre planurile PlayStation pentru următorii câțiva ani.

Primele detalii pe care acesta le oferă în noul său clip sunt legate de PlayStation 5 Pro, un dispozitiv despre care am mai auzit informații și în trecut. Se pare că noile detalii reiterează ceea ce știam deja despre noul procesor performant din noua consolă. Aceasta este programată să apară în toamna acestui an. Puteți citi mai multe în articolul nostru de acum câteva luni.

Desigur, informațiile cu adevărat noi și importante sunt despre ceea ce Moore’s Law Is Dead numește „PlayStation Vita 2”. Acesta va fi un nou dispozitiv de tip handheld, cel mai probabil de dimensiunile unui PC de gaming portabil precum Steam Deck și ROG Ally. Acesta va beneficia de un procesor AMD care va fi echipat cu 18 unități de calcul pe partea de GPU care va rula la 1.8 GHz și va menține compatibilitate cu toate jocurile de PlayStation 4. Jocurile de PlayStation 5 vor putea rula pe acest dispozitiv, însă vor avea nevoie de un patch special, din partea dezvoltatorilor, pentru a asigura compatibilitatea.

Motivul este faptul că noul PlayStation portabil nu va avea la fel de multă putere precum PlayStation 5, iar jocurile vor trebui să mai scadă din rezoluție și setări pentru a putea rula pe acesta. Este menționat că patch-ul ar putea fi similar cu ceea ce s-a întâmplat în generați PS4, când multe jocuri au primit un patch pentru a beneficia de hardware-ul mai puternic de pe PS4 Pro. Din acest motiv, nu toate jocurile de PS5 vor ajunge și pe noul portabil PlayStation, dar Sony va încuraja dezvoltatorii să o facă.

Momentan, PlayStation-ul portabil este în faza de proiect. Procesorul AMD care va sta la baza lui nu este încă finalizat, iar dispozitivul nu a primit încă undă verde din partea Sony. Există și posibilitatea ca acesta să întârzie cel puțin 2 ani din acest moment pe piață, și să facă parte mai degrabă din familia de dispozitive „PlayStation 6”, drept o alternativă portabilă, mai ieftină. Piața din Japonia ar fi ținta principală a acestui dispozitiv, însă cu siguranță și publicul vestic își va dori un PlayStation portabil de acest gen, având în vedere succesul din ultimii ani ale alternativelor „PC”, dar și al consolei Nintendo Switch.

Până când nu vom avea o confirmare oficială, aceste informații vor rămâne la nivel de „zvonuri”. Având în vedere însă că zvonurile din ultimii doi ani despre planurile PlayStation s-au cam adeverit, sunt șanse mari ca și acestea să fie confirmate. Prima dată când am auzit despre PlayStation 5 „Slim” a fost tot într-un zvon, care descria perfect noua versiune a consolei, cu unitate optică detașabilă. Urmează să vedem dacă și PS5 Pro-ul din această toamnă va fi confirmat într-o manieră similară și dacă Sony chiar va aduce pe piață acest PlayStation Portable/Vita 2.

Etichete: , , , , ,