Intel trece printr-o perioadă destul de neagră a istoriei sale, cu produse noi care nu reușesc să depășească performanța modelelor mai vechi, și decizii ciudate luate despre anumite produse. De exemplu, procesoarele Lunar Lake pentru computere portabile, lansate de curând, sunt primele care vin cu memorie RAM integrată, la fel cum face și Apple pe seria de procesoare M. Se pare însă că Intel nu consideră că această strategie va fi una de viitor și confirmă că următoarele generații vor avea memorie separată, care va putea fi upgradată.
Intel nu va continua să producă procesoare cu memorie integrată
CEO-ul Intel, Pat Glesinger, a declarat în raportul financiar pe trimestul al treilea din 2024, că Lunar Lake trebuia să fie inițial un experiment, în încercarea de a reduce consumul de energie pentru accesarea memoriei în sistemele portabile. Având însă în vedere că între timp acestea s-au dovedit a fi soluții foarte bune pentru AI pe dispozitive portabile, aducând atât performanța necesară pentru sarcinile moderne, cât și consumul de energie redus, compania a decis să le transforme într-un produs finit. Totuși, această strategie s-a dovedit a fi nepopulară între utilizatori, care vor să poată adăuga memorie după cumpărarea computerului.
Lunar Lake a fost inițial conceput ca un produs de nișă, cu scopul de a obține performanțe maxime și o capacitate excelentă a duratei de viață a bateriei, apoi a apărut conceptul de PC AI. Odată cu PC-ul AI, a trecut de la a fi un produs de nișă la un produs de volum destul de mare., a declarat Pat Gelsinger.
Astfel, generațiile următoare, Panther Lake și Nova Lake, vor renunța la memoria integrată și vor adopta, din nou, memorie upgradabilă. Motivele pentru care Intel a decis să renunțe la această idee sunt însă multiple. În primul rând, procesoarele Intel devin dependente de componente livrate de alte companii, întrucât nu are o producție proprie de memorii. Apoi, procesul de fabricație necesar pentru a realiza procesoare cu memorie integrată este foarte avansat, și necesită asamblarea în fabrici de la TSMC, principalul rival al Intel în domeniul fabricării de procesoare. Aceste dependențe de parteneri externi au dus la prețuri mari de producție și profit mai mic pe această serie de procesoare.
Vestea bună este că procesoarele Intel de laptop-uri din anii următori vor fi ușor upgradabile. Vestea proastă este că s-ar putea ca acelea să ofere un consum de energie mai mare decât modelele cu procesoare Lunar Lake.
Gelsinger a mai vorbit puțin și despre procesoarele grafice ale Intel. Deși în urmă cu trei ani, compania anunța o strategie pe termen lung pentru plăci video dedicate, care au debutat cu modelele Intel Arc în 2022, o generație a doua întârzie să apară. Se pare că acum pare că aflăm motivul: Intel nu pare să își dorească să continue în direcția plăcilor video dedicate. Gelsinger spune că cipurile video integrate în procesoare devin acum destul de performante pentru majoritatea cazurilor de utilizare, inclusiv pentru gaming, deci nu va mai fi nevoie de plăci video de la Intel în viitor.
Cum gestionăm grafica? Capacitățile grafice integrate devin din ce în ce mai mari, astfel încât necesitatea pentru grafică dedicată pe piață va scădea în viitor., spune Gelsinger.
Acesta nu confirmă însă anularea proiectului Intel Arc, însă sugerează că acesta nu va rămâne parte a ofertei Intel pe termen lung. Există deja multiple zvonuri că seria a doua de plăci grafice Intel Arc, Battlemage, va debuta în viitorul apropiat, poate chiar la CES 2025. Tot la CES sunt așteptate noile generații de plăci video de la NVIDIA și AMD.