Top smartphone 2020: Ce telefoane au luat ochii lumii în anul care tocmai s-a încheiat

Scris de | 4 ianuarie, 2021
Top smartphone 2020: Ce telefoane au luat ochii lumii în anul care tocmai s-a încheiat

Chiar dacă 2020 nu a fost tocmai cel mai bun an pentru cei mai mulți dintre noi, acesta a adus cu sine destule vești bune în ceea ce privește piața de smartphone-uri. Cei mai importanți producători ai planetei s-au întrecut în lansări de top și au fentat cu brio provocările pe care pandemia globală de Covid-19 le-a aruncat în calea tuturor. Am avut parte de primele evenimente importante exclusiv online, dar și de alte surprize interesante.

Top smartphone 2020: Samsung Galaxy S20

Prima lansare importantă a anului trecut a fost totodată și singura care a avut loc fizic, în luna februarie a lui 2020. Înainte ca lumea întreagă să intre în lockdown, Samsung a prezentat primul său flagship al anului, care a fost disponibil în trei variante: Samsung Galaxy S20, Samsung Galaxy S20+ și Samsung Galaxy S20 Ultra.

Pe lângă cele trei modele din cea mai populară gamă a companiei din Coreea de Sud, Samsung a mai lansat și modelul de smartphone pliabil Galaxy Z Flip, cea mai nouă iterație la acea vreme în portofoliul de telefoane „foldable”. Chiar dacă acesta avea să aibă un cost destul de piperat, de 1500 de dolari, smartphone-ul a sosit la pachet cu un smartwatch Samsung dar și cu o pereche de căști wireless.

Top smartphone 2020: Huawei P40

A doua cea mai importantă lansare a anului 2020 dar și prima care a avut loc în condiții de pandemie ne-a adus în față primul terminal Huawei din gama P care a sosit fără suita de aplicații Google, fiind al doilea cu acest dezavantaj, după Mate 30. Deși acesta poate fi considerat un dezavantaj, compania chineză a plusat foarte mult în ceea ce privește specificațiile și a scos pe piață un terminal de top, din toate punctele de vedere, cu senzori foto de 50 de megapixeli.

Odată cu lansarea gamei Huawei P40, am asistat și la dezvoltarea magazinului propriu de aplicații al Huawei, AppGallery, acesta incluzând din ce în ce mai multe aplicații populare locale, pentru a putea concura cu ecosistemul Android/Google și pentru ca restricțiile aplicate de SUA să nu aibă un impact chiar atât de mare.

Top smartphone 2020: Samsung Galaxy Note 20

Duppă prima lansare a anului, care a decurs neperturbată de problemele care aveau să vină, Samsung a avut parte și de prima lansare online a lui 2020, în luna august. Ca o tradiție deja, compania din Coreea de Sud a adus pe piața și gama Note, cea destinată segmentului de business și unui alt tip de utilizatori. Cu un preț de pornire de 1300 de dolari pentru Galaxy Note 20 Ultra, Samsung a riscat destul de mult, însă componentele, designul, camera foto și mai ales display-ul fac din actualul flagship Samsung unul dintre cele mai performante telefoane din lume.

Deși multă lume a criticat grosimea destul de mare a ansamblului foto, fapt care face terminalul mai puțin plăcut din punct de vedere vizual, performanța acestuia nu a lăsat deloc de dorit și a justificat compromisul făcut de compania sud-coreeană. Gama Samsung Galaxy Note 20 este în prezent una dintre cele mai bine vândute de pe piața de smartphone-uri.

Top smartphone 2020: iPhone 12

Iată că ajungem și la una dintre cele mai controversate lansări ale anului. Deși am fost obișnuiți cu lansarea noii game de iPhone-uri în luna septembrie a fiecărui an, pandemia de Covid-19 a dat peste cap planurile Apple iar compania a fost nevoită să amâne cu o lună mult-așteptatul eveniment care a avut loc la Apple Park. Multă lume s-a așteptat ca Apple să iasă din nou la înaintare cu ceva revoluționar, însă cele mai noi iPhone-uri nu au surprins prea multă lume. Deși vorbim aici de 4 modele, iPhone 12 mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro și iPhone 12 Pro Max, acestea nu sunt chiar atât de remarcabile față de generația precedentă.

 

Poate cel mai interesant model prezentat a fost iPhone 12 Mini, un terminal de dimensiuni foarte reduse, similare cu cele ale șasiului iPhone 4, prezentat acum aproape 10 ani, însă care vine echipat cu un display complet, împreună cu celebrul „breton” care s-a consacrat pe mai toate modelele noi ale Apple și nu numai.

Top smartphone 2020: Huawei Mate 40 Pro

Ultima lansare de flagship a anului ne-a adus în față Huawei Mate 40 Pro, cea de-a treia gamă Huawei care iese pe piață fără servicii Google, însă care dispune și de cea mai completă versiune de AppGallery disponibilă până în prezent, dar și de alte tool-uri care fac experiența de utilizare una mai bună, precum Petal Search sau Petal Maps. De asemenea, seria Mate 40 dispune și de cel mai bun senzor foto montat până în prezent pe un terminal Huawei, dispus în formă circulară pe spatele smartphone-urilor, ceea ce este o premieră.

Odată cu lansarea noului flagship, Huawei pune și mai mult accentul pe propriile servicii de aplicații, semn care indică spre faptul că nu prea mai există speranțe în ceea ce privește revenirea Google pe telefoanele produse în China. În plus, procesoarele de pe Mate 40 și Mate 40 Pro sunt fabricate cu ajutorului unui proces pe 5nm, cel mai avansat din lume la ora actuală.

Anul 2020 a fost unul extrem de interesant în ceea ce privește piața mondială de smartphone-uri, cei mai mari producători ai lumii și nu numai reușind să se replieze „noului normal” care a afectat atât de tare mai toate industriile dar și viețile de zi cu zi ale oamenilor. Rămâne de văzut ce ne rezervă 2021 pe acest segment, prima mare lansare având loc chiar la începutul anului, pe 14 ianuarie.

Etichete: , , ,