REVIEW Huawei Freebuds 4i: Căști ANC cu raport calitate-preț excelent

Scris de | 9 aprilie, 2021
REVIEW Huawei Freebuds 4i: Căști ANC cu raport calitate-preț excelent

Huawei a anunțat de curând lansarea locală a căștilor Frebuds 4i, un model care moștenește din caracteristicile căștilor de tip earbuds lansate de producătorul chinez anterior, iar mai jos puteți vedea review-ul dedicat. Vorbim despre căști TWS cu anularea zgomotului de fond, autonomie de până la 10 ore și un design compact, iar prețul de pornire este unul excelent, 399 lei în perioada de promo, iar în acești bani primiți cadou și o brățară de fitness Huawei Band 4.

Chiar dacă nu trece prin cea mai bună perioadă în segmentul de smartphone-uri (interdicțiile de comerț cu SUA sunt încă active) Huawei nu a capitulat și mută armele pe segmente precum audio monitoare sau rețelistică, cu focus masiv în zona wearables prin căștile de tip earbuds sau ceasurile inteligente.

Pe scurt

Huawei Freebuds 4i costă 399 lei și sunt disponibile în perioada promoțională împreună cu Huawei Band 4, un pachet excelent pentru acest preț. Se remarcă în primul rând printr-o serie de caracteristici împrumutate de la căști earbuds premium precum ANC-ul, iar autonomia este una care surprinde fie că vorbim de redarea de muzică cu activarea zgomotului de fond sau nu, până la 10 ore de utilizare în primul scenariu sau 7 ore și jumătate cu ANC activ.

Intră pe un segment de produse tot mai populat, fie că vorbim de produse ieftine sau scumpe. Redacția noastră s-a umplut de astfel de produse în acest început de an, cam toți producătorii de smartphone-uri vând acum și căști de tip earbuds care să completeze ecosistemul de produse.

Comfortabile la audițiile lungi

Huawei Freebuds 4i sunt disponibile pe alb, negru și roșu. Carcasă funcționează drept cutie de încărcare și transport și are o formă ovală, conform producătorului este inspirată din faimoasa plajă cu nisip negru din Islanda. Putem confirma că au o construcție compactă, nu ocupă mult loc și designul este unul actual, dar ceva cam lucios pentru gusturile mele, alunecă o idee cam mult printre degete. În partea din față avem un LED de stare, la bază se află portul pentru încărcare, iar pe dreapta găsim un buton de conectare prin Bluetooth. În pachet se găsește cutia, cablul de alimentare prin USB de tip C și manșoane de dimensiuni diferite din silicon.

Odată deschisă cutia se dezvăluie căștile wireless de tip intra-auricular cu tijă, o formă împrumutată de la Huawei Freebuds 3i, chiar dacă nu sunt perfect identice. În fapt, toate căștile care utilizează acest form factor seamănă cu Airpods de la Apple, cu diverse variațiuni pe acest format, iar designul este unul care se potrivește bine în canalul auditiv.

Chiar dacă sunt căști de tip intraauricular, datorită designului care urmează urechea sunt confortabil de purtat pentru sesiuni lungi de audiții.  

Tijele se prind magnetic de carcasă, iar asta este singurul minus din construcție pe care îl pot reproșa: este greu să scoți căștile din cutie în multe dintre momente, poate și din cauza aspectului lucios, dar în timp te obișnuiești și reușești să găsești poziția ideală pentru a le scoate mai rapid. Fiecare cască are control tactil, iar dacă vrei să schimbi setările implicite poți face asta din aplicația dedicată.

Caracteristici Huawei Freebuds 4i

Sunt ca orice altă pereche de căști cu conectivitate prin Bluetooth, asta înseamnă că dacă apeși butonul dedicat de pe carcasă te vei putea conecta la orice smartphone, fie el Huawei sau chiar iPhone. Dacă vrei să beneficiezi de caracteristici mai avansate și vrei să modifici de exemplu setările pentru comenzile tactile va trebuie să descarci aplicația Huawei AI Life.

În aplicație vezi statusul autonomiei, poți configura setările pentru comenzile tactile pentru atingerea dublă sau atingerea lungă de pe tije și poți controla zgomotul (anularea zgomotului, conștientizare ambientală sau dezactivat). Tot de aici vei actualiza căștile.

Am întâmpinat și o problemă cu aplicația dedicată. Dacă folosești un alt smartphone în afară de Huawei, aplicația din Google Play nu se poate conecta la căștile Huawei Freebuds 4i, ba chiar nici nu le găsește (poți totuși să te conectezi normal prin Bluetooth). Dacă vrei să folosești aplicația te sfătuim să o descarci din magazinul dedicat AppGallery, aici aveți informații suplimentare despre cum să instalezi magazinul de aplicații pe orice terminal cu Android.

Conștientizarea ambientală va activa microfonul exterior și va amplifica sunetele din jur. Funcționează cu interacțiunile scurte, de exemplu dacă ești la sală sau dacă ești la cumpărături și cineva te întreabă ceva, dar din testele noastre nu a funcționat întotdeauna întocmai cum ar trebui. Un feature interesant pe care l-am mai întâlnit, dar care mai trebuie șlefuit.

ANC-ul funcționează foarte bine datorită formei căștilor intra-auriculare. Anulează cu succes zgomotul de acasă dacă televizorul este pornit sau vecinii dau cu bormașina și fac față cu succes la scenariul de lucru în spațiu deschis de la birou. N-am avut ocazia să testăm în avion, dar par că ar face o treabă excelentă.

Comutarea între moduri se realizează din aplicație sau prin apăsarea pe cască, în funcție de ceea ce setezi în aplicație. Cu apăsarea lungă treci prin ANC/Awareness sau dezactivezi total aceste moduri.

Căștile dispun de un sistem cu două microfoane care reduce și zgomotul de vânt când este cazul, dar nu am avut ocazia să testăm acest feature. Facem update dacă este cazul.

Autonomie Huawei Frebuds 4i

Fiecare cască Huawei Freebuds 4i are o baterie de 55 mAh, iar carcasa 215 mAh, producătorul se laudă cu o autonomie de până la 10 ore de redare continuă a muzicii cu volumul la 50% și până la 6.5 ore de apeluri vocale, iar carcasa asigură până la 22 de ore de redare muzicală și 14 ore de apeluri.  Cu ANC activat ajungi până la 7.5 ore de redare și 5.5 ore de apeluri, dar nu mi-aș face griji la acest capitol pentru că se încarcă de la 0 la 100% în aproximativ 30-40 de minute.

Cu ANC sau Awareness activate și volumul la 100% va reda muzică continuu pentru aproximativ 4 ore, ceea ce este un plus bun pentru prețul propus.

Cum se aud Huawei Freebuds 4i

Au drivere dinamice de 10 mm și muzica de pe Spotify sau Youtube se aude foarte bine. Nivelul sunetului este puternic, cu un sunet echilibrat și o voce clară, bine evidențiată printre instrumente, cu înalte destul de bune și frecvențe joase destul de pronunțate. Au o diafragmă realizat din polimer, flexibilă și puternică, ce ar trebui să asigure o sensibilitate ridicată și un răspuns dinamic bogat, cu detalii ale sunetului.

Atunci când vine vorba de sunetul livrat, balansul este cel mai potrivit pentru a obține un sunet corect de la o pereche de căști. Foarte des se întâmpla ca producătorii să livreze un sunet prea puternic sau un pass prea profund într-o încercare excesivă de a face ca produsul lor să sune cât mai tare (Remember Beats?), dar asta nu însemnă că este și un sunet corect.

Ca să mă conving de calitatea sunetului Freebuds 4i am început să ascult câteva piese din tendințe (Masked Wolf – Astronaut in the Ocean, Future – Life is Good, Travis Scott – Sicko Mode, Roddy Ricch – The Box) și m-am dus la câteva clasice (Caravan Palace- Rock it for me,Queen – Bohemian Rapsody,  Marian Hill – Breathe into me, Seven Nation Army, Parov Stelar – Booty Swing etc).

Scopul acestei audiții? Să aud o voce clară, un sunet balansat, puternic, instrumente și un bas potrivit, dar și profunzime. Toate au fost ascultate pe Tidal, Spotify și Youtube Premium, rezultatul a fost foarte bun, am rămas plăcut surprins de sunetul care a ajuns în urechile mele. Și rămâi susprins și când afli prețul sau bundle-ul promoțional la care se găsesc astăzi.

Sunetul în apeluri nu a cauzat probleme, dar ca o notă personală nu pot să mă declar fan al apelurilor prin căști intra-auriculare, se aude cam înfundat în general. Microfoanele și-au făcut treaba chiar și prin masca  de protecție pe care o purtăm în aceste zile, iar asta poate fi un lucru extrem de util în aceste zile pandemice.

Concluzia connect

Huawei Freebuds 4i oferă cel mai bun raport calitate-preț printre căștile de tip earbuds din acest segment de preț . Au ANC, microfoane care anulează zgomotul vântului, un design compact, autonomie decentă și control tactil pe cască. Funcționează cu orice dispozitiv prin conectarea cu Bluetooth, iar dacă vrei un control mai bun ar fi indicat să folosești aplicația dedicată Huawei AI Life. Dincolo de funcții, au un sunet balansat corect și la un nivel de zgomot decent, aspect care ar trebui să conteze în decizia finală de cumpărare. Costă 399 lei acum și sunt disponibile la acest preț într-un bundle cu Huawei Band 4 până pe 22 aprilie.

Etichete: , , , ,