REVIEW Philips 242E1GAJ: Un monitor accesibil pentru gameri

Un monitor de 24 de inci accesibil, cu panou FHD la 144 HZ. Freesync, tehnologia proprietară AMD pentru cursivitate, este la bord și încearcă să facă afișajul în jocurile FPS mai rapid. Costă aproximativ 1000 de lei pe rafturile magazinelor din țară.

Scris de | 17 februarie, 2021
REVIEW Philips 242E1GAJ: Un monitor accesibil pentru gameri

Sper că apreciați diversitatea pe care am abordat-o în ediția de gaming. Pentru monitoare, am avut o soluție ultrawide de la LG, un monitor cu o rată de reîmprospătare incredibilă de la Asus și o soluție mai accesibilă de la Zowie. Ultimul monitor de pe listă este și cel mai accesibil dintre toate cele 4 modele testate, un monitor pentru toate buzunarele, care poate fi utilizat atât pentru business, dar accentul le vom pune pe veleitățile lui din gaming. 

Philips 242E1GAJ este un monitor LED cu un panou VA de 23.8 inchi, cu o rezoluție FHD și o rată de reîmprospătare de 144 HZ și dispune de tehnologie FreeSync.

Design și conectică

La nivel de design, Philips s-a concentrat să livreze o soluție practică, fără briz briz-uri și să evite lucrurile de prisos. Avem, așadar un panou VA cu rezoluție 1080p și o rată de reîmprospătare de 144 Hz, iar la nivel de conectică avem doar trei posibilități: HDMI, DisplayPort și D-Sub. Dacă vreți să beneficiați de un refresh rate la 144 Hz, computerul trebuie conectat la monitor printr-un cablu DisplayPort. Lipsa unor porturi suplimentare ar putea părea un neajuns pentru cei care și-ar dori conectarea suplimentară a unei console sau legarea unor dispozitive suplimentare.

 

Monitorul este minimalist, cu margini subțtiri sus și stânga-dreapta, în timp ce la bază regăsim centrat logo-ul productătorului într-un bezel ceva mai generos. Totul este îmbrăcat într-o culoare închisă, singurul element argintiu este piciorul care face legătura între display și bază. Un aspect extrem de interesant și care mi-a plăcut în mod deosebit este canalul din picior și care permite un mangament al cablurilor.

 

Monitorul Philips din noua serie E nu este ajustabil pe înălțime, singura modificare pentru poziția ecranului este unghiul, de vizualizare, dar nu pot spune că a fost un element deranjant în activitățile la care l-am supus.

Meniul OSD (On screen Display) se controlează prin butoanele de pe partea inferioară a cadrului și sunt poziționate pe dreapta, cu LED-uri de stare pe marginea vizibilă.  Pentru jocuri, meniul are parte de opt moduri de imagine SmartImagecare pot fi activitate/dezactivate, precum modul FPS, care îmbunătățește zonele întunecate ale jocurilor pentru a vedea obiectele în zonele mai obscure, sau modul de curse care adaptează afișajul cu cel mai bun timp de răspuns. Alte opțiuni pentru reglarea imaginii includ luminozitatea, contrastul, claritatea și unele preset-uri pentru temperatura de culoare.

Freesync da, G-Sync nu

La nivel de tehnologie, monitorul are un spectru mare de culoare, gama Ultra Wide-Color este disponibilă pentru a produce nuanțe de verde cu aspect mai natural și tonrui mai intense de roșu și albastru. Este echipat cu AMD Freesync, activ în intervalul de reîmprospătare 48 – 144 Hz, dar tehnologia NVIDIA G-Sync lipsește de la bord. 

Monitorul se bazează pe un panou VA cu ecran plat de 23.8 inci, cu un contrast de 3.500:1, o luminozitate maximă de 350 niți și o gamă largă de suport NTSC până la 96%. Combinația acestor caracteristici asigură detalii clare, precum și o cantitate decentă de proprietăți coloristice.

Monitorul este potrivit atât pentru munca de birou, dar și pentru gaming, datorită panoului cu o rată de reîmprospătare de 144 Hz. În jocuri, se descurcă destul de bine, dar nu ar trebui să aveți așteptări ridicate, pentru că vorbim despre un model de aproape 1000 de lei.

Este un model recomandabil celor care vor să aibă parte de o acuratețe a culorilor, așa ca dacă te simți suficient de creativ, ar putea fi o opțiune bună. Totuși, dacă jocurile rapide sunt cele care te interesează, ar trebui să setezi modul cel mai rapid în Overdrive din meniul OSD, dar chiar și așa, cu cel mai rapid mod activat, nu reușește uneori să împingă artefactele din spatele obiectelor în mișcare rapidă. 

Este un lucru obișnuit printre panouri VA, așa că lasați-o mai moale cu jocurile FPS sau rămâneți cu modul Fastest activat dacă vreți cele mai bune rezultate.

Concluzie

Dacă bugetul te restrânge la numai 1000 de lei, Philips 242E1GAJ este un monitor all-around bun, fără îndoială. Îl analizăm fără să vrem și cu opțiunile mult mai scumpe pe care le-am testat în acest număr, iar asta nu este tocmai corect. 144 Hz este un refresh rate bun, dar nu pentru un panou VA, dar vorbim totuși de un model care se laudă și cu alte tehnologii și care are o gamă de utilizări mai largă, dincolo de jocuri.

Etichete: , ,