Asus Vivo Tab RT review: De ce Windows RT?

Scris de | 22 noiembrie, 2012
Asus Vivo Tab RT review: De ce Windows RT?

O nouă categorie de tablete încearcă să se impună, mizând pe suportul puternic al celor de la Microsoft. Vorbim despre modele cu Windows RT şi Windows 8, cum este şi Asus Vivo Tab RT, testat de connect. Au acestea suficiente argumente pentru a-şi face loc pe piaţă sau asistăm la un simplu foc de paie?

Asus Vivo Tab RT este prima tabletă cu sistem de operare Windows RT pe care am avut ocazia să o testăm. Dacă hardware-ul în sine nu este o mare surpriză, Asus construind Vivo Tab pe designul seriei de succes Transformer , pe partea de software sunt multe de spus. Vom începe prin a sublinia faptul că Live Tile-urile (Modern UI)oferă probabil cea mai primitoare şi interesantă interfaţă disponibilă până acum pe tablete.


Uşoară şi solidă

Asus Vivo Tab RT, cu ale sale 525 de grame,  este cea mai uşoară tabletă de 10” realizată până acum de compania taiwaneză. Producătorul a reuşit să atingă dimensiuni care sunt extrem de confortabile, iar profilul subţire, metalic, contribuie şi el la o manevrabilitate plăcută. Printre porturi regăsim un micro HDMI alături de un slot Micro SD pe muchia stângă şi conectorii proprietari pe latura de jos. Lipseşte un slot USB clasic în cazul în care nu achiziţionezi/primeşti şi dock-ul cu tastatură, însă în pachet veţi găsi un adaptor de la slotul proprietar la USB, fiind deschisă conectarea de stick-uri sau alte dispozitive.

Un element distinct faţă tabletele cu Android este tasta tactilă Windows, plasată central sub display, care are rolul de revenire la interfaţa Modern (ex Metro).

Displayul cu diagonala de 10.1” este un Super IPS+ extrem de luminos, cu culori intense, format 16:9 şi o rezoluţie bună, de 1366×768 pixeli. Este unul dintre cele mai luminoase ecrane de tabletă pe care le-am văzut până în prezent.

Vivo Tab RT mai dispune de două camere, una principală de 8 megapixeli cu bliţ şi înregistrare video 1080p, ce oferă imagini surprinzător de bune şi o cameră secundară de 2MP, perfectă pentru a fi folosită în videoconferinţe pe Skype.

Timpul de bootare este destul de mare – 35 de secunde – însă din fericire autonomia tabletei este suficient de mare pentru a evita opririle dese. Practic vei obţine circa 9 ore de utilizare în cazul tabletei, cu WiFi-ul pornit, plus încă 5-6 ore suplimentare dacă foloseşti şi dock-ul.

Tableta se mişcă bine la mai toate capitolele – trecerea între task-uri, navigare, redare multimedia şi gaming, la acest aspect contribuind procesorul Quad Core Tegra 3 şi cei 2GB memorie RAM. Ai totuşi impresia că pe Android sau iOS răspunsul este puţin mai rapid. Vorbim de diferenţe de probabil maxim 1 secundă.

Memoria internă este de 64GB, la care se alătură alţi câţiva zeci de GB buni prin servicii cloud precum SkyDrive sau Asus WebStorage.

Dock cu tastatură

La fel ca modelele din gama Transformer, Vivo Tab RT poate fi cuplat cu un dock-tastatură care îşi dovedeşte pe deplin utilitatea în combinaţie cu suita Office, ducând editarea de text în Word, spre exemplu, la un alt nivel. Tastele răspund bine, trackpad-ul este neaşteptat de generos, însă layout-ul este puţin prea înghesuit în comparaţie cu o tastatură clasică, ceea ce ar putea afecta iniţial viteza de scriere.

Asus a modificat sistemul de prindere al dock-ului faţă de versiunea pentru Transformer, cuplarea fiind mai uşoară. Un alt avantaj al dock-ului este accesul la un port USB full, fără nevoia adaptorului folosit în cazul tabletei.

Windows RT

Să începem prin a specifica care este diferenta dintre Windows RT si Windows 8. Lăsând la o parte interfaţa similară, bazată pe Tile-urile deja iconice, Windows RT diferă drastic de Windows 8.

Windows RT rulează doar pe dispozitive cu arhitectură ARM, în timp ce Windows 8 este croit pentru sisteme x86, cu procesoare Intel sau AMD. Acest aspect afectează în primul rând suportul pentru aplicaţii. Modul desktop de pe o tabletă cu Windows RT te-ar putea face să crezi că poţi instala orice aplicaţie third party care rulează şi pe un PC clasic, însă din păcate acest lucru nu este posibil.

Ai acces doar la aplicaţiile preinstalate precum şi la cele disponibile în Windows Store, aprobate de Microsoft. Lucrurile nu sunt foarte diferite de politica folosită de Apple cu iPad-ul, însă vorbind despre o tabletă cu Windows utilizatorii tind să se aştepte la o libertate mai mare.

Selecţia de aplicaţii este totuşi suficient de mare pentru a-i mulţumi pe majoritatea utilizatorilor. Pornind de la suita Office 2013, esenţială pentru productivitate, la jocuri precum Angry Birds, Cut the Rope sau Jetpack Joyride şi până la Shazam, Skype sau Weatherbug, cererea este în mare parte acoperită.

Aplicaţia Maps este şi ea destul de reuşită, având la bază hărţile Nokia, iar aplicaţia nativă de ştiri, bazată pe Bing News este una dintre cele mai bune şi mai aspectuoase de pe segmentul tablet.

Avem însă şi câteva absenţe greu de ignorat, cum ar fi aplicaţii client oficiale pentru Facebook, YouTube sau Twitter. Probabil vor sosi şi aceastea în viitorul apropiat.

În cazul Facebook, o mare parte a activităţii este preluată de excelenta aplicaţie nativă People, care integrează stream-uri ale serviciilor sociale şi le organizează impecabil.

La fel şi în cazul emailului – lipseşte Outlook, dar aplicaţia nativă de mail se descurcă bine agregând diferitele conturi. Interfaţa putea fi totuşi puţin mai bine gândită (majoritatea opţiunilor, inclusiv cele pentru ataşamente şi fonturi apar doar dacă faci gestul de swype în sus).

O surpriză neplăcută a sosit în momentul în care am conectat tableta la computer cu ajutorul unui cablu USB. Speram ca aceasta să fie recunoscută imediat, iar transferul de fişiere de pe PC să meargă ca uns. Din păcate însă în afară de pornirea alimentării nu se întâmplă absolut nimic, fişierele urmând să fie „cărate” cu stick-ul USB sau accesate prin cloud. Operaţiunea este totuşi facilitate de excelentul Windows Explorer.

Gesturi

Windows RT are fără îndoială un aer extrem de proaspăt şi încă din prima clipă simţi nevoia să îi descoperi secretele. Ar fi bine însă ca înainte să te apuci de butonat să arunci o privire peste un ghid, deoarece gesturile care guvernează navigarea sunt mai mult sau mai puţin intuitive.

Am asistat la un exemplu perfect chiar în redacţia connect, în momentul în care un tester „veteran” în vârstă de 10 ani a început să butoneze tableta. Posesor al unui telefon cu Android şi destul de familiarizat cu un OS modern, acesta a dat rapid peste o serie de operaţiuni pe care nu le putea îndeplini. Deşi găsise rapid Store-ul, nu ştia cum să caute jocuri deoarece nu putea accesa funcţia Search, iar reglarea luminozităţii ecranului i se părea la fel de imposibilă. Acesta specificase clar că în momentul în care a primit telefonul cu Android, i-au trebuit 3 secunde pentru a găsi icoana Settings.

După circa 20 minute însă, mai mult accidental, a observat că un swype de la dreapta la stânga făcea să apară secţiunea cu meniuri, iar de aici lucrurile au cam mers de la sine.

În cazul nostru gesturile erau oarecum cunoscute, dar şi aşa până ca acestea să pară naturale şi să îţi intre în obişnuinţă e nevoie de câteva ore bune. După o perioadă mai lungă de utilizare însă vei ajunge chiar să apreciezi sistemul propus de Microsoft.

Concluzie

Asus Vivo Tab RT este o tabletă extrem de comodă, cu o autonomie excelentă şi un sistem de operare care are toate şansele să îşi găsească locul în inima utilizatorilor. Mai e nevoie însă de puţin timp şi de câeteva update-uri. Din păcate, un aspect destul de neplăcut este preţul. Vivo Tab RT, care în varianta de 64GB, costă circa 2899 lei.

Etichete: , , , , ,