Nokia Lumia 820 review

Scris de | 10 decembrie, 2012
Nokia Lumia 820 review

Nokia Lumia 820 nu este vârful gamei Lumia, dar reprezintă o alegere medie cu Windows Phone 8 de la producătorul finlandez și, cu siguranță nu dezamăgește. Ne-au impresionat display-ul, camera foto, o parte dintre specificații dar și aplicațiile exclusive care vin doar pe dispozitivele Nokia.

nokia lumia 820, lumia 820, review nokia lumia 820, windows phone 8

Lumia 820 este al doilea smartphone cu Windows Phone 8 care ne trece pragul, după HTC 8X. Deși nelansat oficial în țară, modelul ne-a sosit în teste de la partenerii QuickMobile, unde este disponibil pentru 2.499 RON. Probabil prețul va mai coborî in perioada următoare.

Design multicolor

Modelul care ne-a sosit la teste a fost cel negru, varianta elegantă a Lumia 820, dar el este disponibil și în alte câteva culori: alb, galben, roșu, magenta, albastru și gri.

Lumia 800 și 900 au avut o construcție unibody și te aștepți ca și 820 să vină cu aceeași construcție. Chiar așa pare la prima vedere. Imediat după ce l-am scos din cutie l-am învârtit pe toate părțile pentru a descoperi locul unde ar trebui să băgam cartela, dar practic pentru a face asta a trebuit să scoatem capacul de pe spate.  Acest lucru nu se realizează chiar în cele mai ușoare condiții și ne-au trebuit câteva minute bune pentru a scoate capacul.

Lumia 820 cântărește 160 de grame și are o grosime de 9.9 milimetri, vine cu un ecran de 4.3 inchi AMOLED, cu o rezoluție de 800 x 480 pixeli și o densitate a pixelilor de 216 ppi. Deși vorbim doar despre un ecran AMOLED, calitatea ecranului este bună, cu culori vibrante, ce oferă o experiență plăcută în activitățile obișnuite (mailuri, navigare, vizionare videoclipuri), dar și în gaming. Pe partea din față a lui Lumia 820 întâlnim doar logo-ul Nokia, poziționat lângă camera frontala, iar în partea de jos avem butoanele standard Windows – Back, Home și Search.

spate lumia 820, nokia lumia 820 black

Capacul de pe spate este construit dintr-un plastic mat și împreună cu colțurile rotunjite se simte bine în mână. Odată înlăturat capacul de pe spate dezvăluim o baterie 1650 mah și sloturile pentru micoSIM și cardul microSD. Camera principală de pe spate este una Carl Zeiss cu senzor de 8 megapixeli cu LED flash și imediat după deblocarea ecranului se poate porni printr-un buton fizic.

Singurele butoane fizice de pe smartphone sunt poziționate pe partea dreaptă, unde întâlnim controalele pentru volum, butonul power și pe cel care declanșează camera. Apreciem butonul pentru declanșarea camerei foto, buton pe care l-am întâlnit și pe HTC 8X, dar ni s-au părut cam aglomerate toate butoanele pe aceeași parte. După o vreme te obișnuiești, dar poate ar fi fost mai bine plasarea butonului Power în partea de sus, acolo unde întâlnim doar jack-ul de 3.5 mm pentru căști.

Specificații și autonomie

Nokia Lumia 820 este echipat cu un procesor Snapdragon S4 tactat la 1.5 GHz, memorie RAM de 1 GB, spațiu de stocare de 8 GB, cameră foto principală cu lentile Carl Zeiss și senzor de 8 megapixeli, cu rezoluție a imaginii finale de 3264 x 2448 pixeli. Filmarea se realizează la rezoluție Full HD în 1080p.

 Cei 8 GB sunt cam puțini pentru un smartphone, dar se poate extinde cu până la 64 de GB cu un card microSD.

În testele de Benchmark cu Antutu, Lumia 820 obține scorul 11.124, un scor mai bun decât HTC 8X, care obține doar 10.695 de puncte. Comparativ cu rezultatele din Antutu ale unor smartphone-uri de top cu Android, Lumia 820 este peste Samsung Galaxy S III, dar mai slab decât Samsung Galaxy Note II.

În ceea ce privește autonomia, Lumia 820 este echipat cu o baterie modestă de 1650 mah, dar care te duce o întreagă zi în funcție de anumite setări: notificări push, semnal, luminozitatea ecranului, activare 3G etc.

Sistem de operare și software

Din punct de vedere vizual, Windows Phone 8 nu este o schimbare majoră față de Windows Phone 7, o diferența fiind mărirea sau micșorarea tile-urilor din ecranul de start. Aici poți aduce aplicațiile cele mai utilizate și să le redimensionezi după bunul plac, iar pentru toate aplicațiile instalate va trebui să glisezi în stânga. Jocurile le găsești în Games Hub și în cazul în care ți-ai instalat multe aplicații, ai și posibilitate de căutare.

Ecranul de deblocare îl poți personaliza cu o imagine proprie și poți seta anumite funcții care să-ți apară direct. Poți alege să-ți apară calendarul direct în lock screen, ultima actualizare de pe Facebook, mailurile sau mesajele necitite și poți seta și aplicațiile pentru care să apară notificări (apel nou, mesaj nou, mail nou etc), precum și posibilitatea de acces la ecranul de start doar după ce introduci o parolă.

Interfața de pe Windows Phone 8 este relativ simplă și devine foarte intuitivă după ce te joci un pic. Ecranul principal este cel care face diferența față de celelalte OS-uri. Asemenea lui Windows 8, sistemul de operare pentru mobil de la Microsoft este gândit să aducă în primul ecran toate informațiile importante, actualizate. Vorbim aici despre mailuri, apeluri, mesaje, calendar, actualizări pe Facebook sau Twitter, vreme și multe altele,  toate în primul ecran, la distanță de o singură apăsare de buton.

Alt punct forte al Windows Phone 8 este reprezentat de integrarea socială, prin intermediul People. Prin adăugarea conturilor din rețele sociale ți se aduc informații actualizate și poți sincroniza contactele cu cele din agenda personală. Odată sincronizate ai la dispoziție imagini de profil și toate informațiile de contact pe care le au disponibile pe profilele lor (telefon, mesaj pe Facebook, e-mail, dată de naștere etc). Altă funcție importantă din People este Together, o caracteristică în care îți poți seta camere și grupuri cu contactele tale. Prin invitarea persoanelor în „camera ta” (rooms) poți împărtăși cu ceilalți calendarul sau pozele și poți avea o conversație. În grupuri poți vedea update-urile doar pentru persoanele selectate sau poți trimite un mesaj tuturor.

Principala diferență între Nokia și ceilalți producători de smartphone-uri cu Windows Phone 8 este reprezentată de aplicații. Nokia și-a dezvoltat o serie de aplicații pe care le pot instala doar utilizatorii de Nokia, de la aplicații pentru hărți (Maps, Nokia Drive+ Beta), editare foto (PhotoBeamer, Smart Shoot, Cinemagraph, Creative Studio), jocuri (Angry Birds Roost, Words With Friends, The Caddie etc) și până la aplicații în parteneriat cu câteva branduri mari (EPSN, CNN, Goal.com, Michelin, Red Bull etc). Alte aplicații importante de la Nokia: Nokia City Lens, Nokia Trailers, Transfer my Data, Nokia Music, Smart Shoot.

În momentul de față, aplicațiile și jocurile importante sunt veriga slabă din întreg sistemul de operare Windows Phone 8, vorbim aici despre numai 120.000 de aplicații în Windows Store (față de cele 700.000 de aplicații din App Store-ul celor de la Apple) dar se anunța un an 2013 mai bun pentru Microsoft la acest capitol. Gameloft a anunțat că 12 din cele mai importante titluri ale lor vor ajunge în Store-ul celor de la Microsoft, iar Microsoft a comunicat că 46 din cele mai populare 50 de jocuri de pe celelalte platforme vor lua și calea Windows Phone-ului până la sfârșitul lui 2013.

Concluzie

Nokia Lumia 820 reprezintă o alegere potrivită în cazul în care vrei ceva cu Windows Phone. Sistemul de operare este într-o creștere și 2013 va duce la maturitatea OS-ului. Smartphone-ul este disponibil la QuickMobile.ro la un preț de 2.499 RON.

Etichete: , , , , , , , , , ,