Incarcatoare solare: Alternativa verde

Scris de | 23 aprilie, 2012
Incarcatoare solare: Alternativa verde

Evoluţia explozivă a smartphone-urilor a transformat companionii noştri mobili în adevăraţi vampiri energetici, care consumă bateria după doar câteva ore de întrebuinţare. Şi pe drept cuvânt, ecranul mare, conexiunea permanentă la internet, iniţierea de jocuri, aplicaţii şi lista poate continua, au crescut timpii necesari pentru încărcare. Ce facem însă în situaţia în care nu ne aflăm în apropierea unei prize? O soluţie viabilă o reprezintă încărcătoarele solare, care tind să devină tot mai performante.

Text de: Daniel Chira

Cred că nu mai există niciun dubiu asupra faptului că telefonul mobil joacă un rol din ce în ce mai important în viaţa noastră de zi cu zi. Ataşamentul este complet, iar menţinerea acestor dispozitive în stare de funcţionare şi mai ales cu acumulatorul plin poate crea chiar obsesii. Ce se întâmplă însă dacă nu ai în apropiere o priză electrică pentru a încărca smartphone-ul? Primele soluţii sunt desigur să consumi energia din laptop sau să te conectezi cu ajutorul unui cablu la bricheta din autoturism. În lipsa acestora, câştigă teren soluţiile de alimentare cu ajutorul unor încărcătoare solare. Piaţa de profil lansează anual zeci de astfel de dispozitive (la târgul CES din acest an exista chiar o secţiune specială care punea în dezbatere dezvoltarea de soluţii verzi pentru electronice), unele mai inovatoare ca altele, care permit alimentarea cu energie nu doar a smartphone-ul ci şi a altor dispozitive portabile, precum tableta, playerul MP3, notebook-ul etc.

Pro şi contra
Din start prevalează ideea de energie verde şi de a nu depinde de prize şi alte conexiuni bazate pe energia electrică. Să presupunem că te afli într-o excursie pe munte, iar distanţa până la prima sursă de energie electrică clasică este una mare. Aici îşi dovedesc din plin utilitatea încărcătoarele solare. Ele sunt de dimensiuni mici şi pot fi foarte uşor transportate, mai mult permit amplasarea chiar pe rucsac, astfel încât acestea să se afle cu faţa la soare şi să se încarce în timpul drumeţiei. Aceasta este de altfel şi soluţia optimă pentru ca aceste încărcătoare să-şi dovedească din plin utilitatea şi de aici derivă şi prima slăbiciune a lor –dispozitivul trebuie îndreptat preponderent cu faţa către soare pentru un efect maxim, deoarece încărcarea poate fi lentă prin prisma faptului că depinzi exclusiv de puterea razelor solare. Prin urmare, dacă ai aparte de o zi înnorată, dispozitivul se încarcă greoi. În cât timp încarcă un telefon mobil, un astfel de dispozitiv? În funcţie de modelul încărcătorului, dacă include un acumulator (mărime, tip) sau nu şi ce putere are, durata de încărcare a unui telefon mobil poate fi între 2 şi 10 ore. Merită atunci achiziţia unui astfel de dispozitiv? Răspunsul este invariabil unul afirmativ, mai trebuie doar să alegi care dintre încărcătoarele solare prezentate pe paginile următoare ţi se potrivesc cel mai bine.

PowerSkin SolarCharge
A fost lansat anul acesta la CES şi pe lângă numele de SolarCharge mai poartă şi denumirea de OP1001, care provine de la faptul că încărcătorul solar include şi un acumulator de 1000 mAh (extinde timpul de vorbire cu până la 350 de minute, poate fi încărcat direct de la priză). Modelul are o carcasă din plastic, protejată de jur-împrejur cu silicon (oferă protecţie sporită în cazul în care este scăpat) şi conţine şi o carabină pentru a putea fi ataşat uşor la o geantă sau un rucsac.

Potrivit producătorului, SolarCharge captează energia solară într-un ritm de 50% mai rapid decât alte dispozitive similare prezente pe piaţă datorită tehnologiei cu senzori de lumină dezvoltată de companie (include panouri solare performante şi un chip pentru conversia rapidă a energiei). Puterea celulelor solare la intrare este de 5,5V (0,14A). Din momentul în care butonul LED de pe dispozitiv devine verde, SolarCharge poate fi conectat la telefonul mobil printr-o mufă clasică micro-USB. SolarCharge are greutatea de 74 grame şi poate fi cumpărat online la preţul de 70 de dolari.
Eton Mobius
Mobius este un model care se adresează în special posesorilor de iPhone 4 şi 4S, iar forma mai „butucănoasă” a acestuia se datorează faptului că include sub panourile solare (cu monocristale) şi o baterie Li-Ion cu capacitatea de 1800 mAh (cu ajutorul acesteia beneficiezi din start de 5 ore în plus de convorbire). Eton Mobius are dimensiunile de 61,9 x 129,5 x 22,2 mm, greutatea de 96,4 grame şi a fost creat aidoma unei huse în care trebuie introdus telefonul. Bateria Li-Ion poate fi încărcată complet după câteva ore de expunere la soare (timpul exact este variabil şi depinde de puterea soarelui) sau prin conectare la priză ori laptop prin USB. O oră de încărcare la razele soarelui generează energie suficientă cât pentru 25 de minute de convorbiri. Preţul este de 70 de dolari pe Amazon.
Solio Bolt
Este vorba de un încărcător solar ce conţine şi un acumulator (o baterie). Dispozitivul include două panourile solare rotative şi un creion. Probabil te întrebi de ce un creion? Ei bine, acesta are rol de stativ şi cu ajutorul lui poţi fixa panourile în aşa fel încât acestea să fie tot timpul îndreptate către soare (aidoma florii soarelui, care îşi roteşte faţa după cum îşi schimbă soarele poziţia pe cer). Este important ca dispozitivul să fie folosit în acest mod, deoarece rata de încărcare creşte semnificativ. Bateria internă a dispozitivului este Litiu-polimer, putere 2000 mAh. Durata de încărcare completă de la soare este cuprinsă între 8 şi 10 ore, iar cea prin port USB de 4:30 ore. Solio Bolt poate fi conectat la aproape toate dispozitivele care se alimentează prin USB, inclusiv playere MP3, camere digitale şi chiar netbook-uri. Posesorii de dispozitive Apple sunt favorizaţi deoarece dispozitivul dispune de un mod de încărcare rapidă a acestora. Tot ce trebuie să faci este să ţii apăsat butonul de încărcare 5 secunde şi acest devine albastru (culoarea verde semnalează modul normal), indicând că acesta funcţionează în modul optimizat pentru produse Apple, cum ar fi iPad, iPod şi iPhone. Solio Bolt are greutatea de 150 de grame şi costă online aproximativ 70 de dolari.
Powermonkey extreme
Este unul dintre cele mai puternice încărcătoare solare prezente pe piaţă şi include o baterie cu capacitatea 9000 mAh. Dispozitivul este cu adevărat uimitor, poate fi ataşat la mai multe tipuri de dispozitive (tabletă, laptop, telefon, GPS etc) şi poate fi încărcat în trei moduri: prin intermediul încărcătorului universal de alimentare, folosind panoul solar sau prin USB. Powermonkey extreme are un design tip scoică, carcasa este robustă (este acoperit cu o textură din cauciuc) şi este foarte rezistent la şocuri. Dispozitivul se descurcă cu brio chiar dacă este scăpat în apă (rezistă 30 de minute într-o apă cu adâncimea de până la un metru) şi include şi o protecţie la scurt circuit şi descărcare accidentală. Panourile solare sunt realizate din poli-silicon, iar puterea acestora este de 3 Waţi. Pentru încărcarea completă a bateriei de 9000 mAh sunt necesare aproximativ 15 ore, însă după ce este plină poate încărca o tabletă iPad de 1-2 ori, un iPhone sau alt tip de smartphone de 4-6 ori, un sistem GPS de 4-6 ori şi un telefon mobil clasic de 8-12 ori. Powermonkey extreme mai este dotat cu un ecran LCD, foarte util pentru a vedea statusul de încărcare şi are greutatea de 460 de grame. Preţul este puţin cam ridicat – 120 de lire sterline.
Bresser solar charger
Acest model creat de compania Bresser a fost conceput pentru a fi folosit drept încărcător solar pentru notebook-uri, dar permite şi conectarea la alte dispozitive mobile (include un adaptor mini-USB pentru telefoane Nokia, Sony-Ericsson, Samsung, Motorola, iPhone etc.). Panoul solar este mare, iar acumulatorul integrat de 13200 mAh garantează rezerve suficiente de energie pentru alimentare. Aparatul este echipat cu o ieşire DC ce poate fi setată la alegere pe 16 V, 19 V sau 21 V. Dimensiunile sunt de 185 x 115 x 29 mm, iar greutatea este de 612 grame. Preţul online este de aproximativ 90 de euro.

K3 Wind and Solar Charger
Dispozitivul este 3 în 1 şi se bazează pe energia solară, cea clasică (priză, USB) şi pe cea eoliană (are o turbină mică), astfel că în lipsa soarelui îţi poţi încărca smartphone-ul doar cu ajutorul forţei vântului. Modelul poate fi conectat la o multitudine de dispozitive mobile, de la telefoane mobile de ultimă generaţie (dacă K3 este încărcat complet permite alimentarea de 5 ori a telefonului mobil), până la MP3 playere, sisteme GPS şi dispozitive portabile de jocuri etc. Capacitatea bateriei interne este de 4000 mAh, iar conectarea se face printr-un port USB. Pentru a beneficia de 30 de minute de convorbire este necesar ca dispozitivul să fie ţinut o oră la soare şi în vânt (în cazul folosirii unui MP3, timpul de folosire creşte la 300 de minute). K3 are preţul de 65 de euro.

Blue Earth
Folosirea energiei solare se află şi în atenţia companiilor producătoare de telefoane mobile. Samsung a lansat în 2009 modelul S7550, numit „Blue Earth”, primul telefonul touchscreen care funcţionează
pe baza energiei solare. Încărcarea se realiza prin intermediul unor mini-panouri solare ce erau amplasate în partea din spate a telefonului. Pentru 30 de minute de convorbiri, era necesară o oră de încărcare la lumină puternică, iar o încărcare completă se efectua între 10 şi 14 ore. Luminozitatea ecranului şi durata de iluminare puteau fi setate pe modul economic pentru a gestiona cât mai bine consumul de energie. Samsung Blue Earth mai puncta prin faptul că era construit din materiale reciclabile.

Alte soluții

Mai ţii minte vechile dinamuri de la bicicletă? Ei bine, iată că soluţia folosită atunci câştigă teren şi acum când vorbim de încărcarea telefonului. Dispozitivele nou create poartă numele de wind-up charger şi se bazează pe rotirea manuală a unei manivele ori pe bătaia vântului (încărcătoarele funcţionează pe baza inducţiei magnetice). De exemplu, învârtind mânerul încărcătorului, se generează curent electric necesar pentru a te bucura de câteva minute de convorbire. Aceste tipuri de încărcătoare nu sunt concepute însă pentru încărcarea completă telefonului, ci se folosesc doar pentru menţinerea energiei acumulatorului şi încărcarea parţială a telefonului pentru a putea realiza convorbiri scurte din locuri izolate.
Un alt dispozitiv inovativ ce promite să revoluţioneze modul în care ne încărcăm dispozitivele mobile, poartă numele de PowerTrekk şi a fost lansat la CES 2012 de o companie suedeză. Dispozitivul generează energie electrică în urma unei reacţii chimice, ce include folosirea de apă în combinaţie cu siliciura de sodiu
(sub formă de pastile sau puc-uri). Spre exemplu, sunt necesare câteva picături de apă pentru produce în jur de zece ore de viaţă pentru bateria telefonului. Desigur puc-urile trebuie înlocuite.

Etichete: , , , , ,