Allview P5 Alldro review: Una dintre cele mai atractive oferte ale momentului

Scris de | 11 septembrie, 2012
Allview P5 Alldro review: Una dintre cele mai atractive oferte ale momentului

Allview P5 intră în luptă cu o serie de atuuri cum ar fi un procesor dual core, ecran IPS de 4.3 inchi, dual SIM şi Android 4.0 , totul la un preţ imbatabil de 999 lei. Vom afla în continuare dacă noul smartphone Allview are şi slăbiciuni şi cum se descurcă acesta atunci când trebuie să se ia la trântă cu nume grele precum Samsung, HTC sau Sony.

Allview a lansat la începutul lunii august două smartphone-uri dual SIM cu Android 4.0, denumite simplu P4 şi P5. Era evident că noile telefoane reprezintă un important pas înainte pentru compania ce are şanse să câştige o importantă cotă de piaţă, în special printre utilizatorii foarte atenţi la preţ. Să vedem însă ce oferă modelul mai ieftin, Allview P5.

Construcţie şi design

P5 este un smartphone ce respectă toate principiile de design ce guvernează acest segment în momentul de faţă – ecran generos (4.3 inchi), margini rotunjite, look simplu, dar elegant, grosime mică (9.8 mm) şi o greutate satisfăcătoare, de 134 de grame. Partea din spate în special (ce aduce aminte de cea a popularului Samsung Galaxy S II) arată excelent şi oferă o senzaţi plăcută la atingere, graţie suprafeţei fin texturate. La fel ca şi S II, smartphone-ul Allview protejează partea dorsală cu un capac subţire şi uşor, însă surprinzător de rezistent. Întreaga construcţie dă senzaţia de calitate, cu îmbinări bine realizate şi chiar dacă vorbim despre plastic, este un plastic rezistent, solid.

Partea frontală a telefonului este dominată de displayul IPS LCD cu diagonala de 4.3 inchi, rezoluţie 480 x 800 pixeli, 16 milioane culori şi sticlă rezistentă Gorilla. Vorbind despre un ecran IPS avem unghiuri de vizibilitate foarte bune, dar culori mai puţin intense şi nuanţe de negru mai şterse decât în cazul unui Super AMOLED. Displayul este multi touch capacitiv şi răspunde exemplar la atingere. În concluzie, nimic revoluţionar, însă un display de bună calitate, precis, luminos.

Tot în zona frontală mai regăsim o cameră secundară VGA pentru apeluri video, completată pe partea din spate de o cameră principală de 8 megapixeli, cu bliţ LED.

Tasta Power şi tastele de volum sunt plasate comod pe muchia dreaptă, în timp ce pe muchia superioară este plasat conectorul micro USB şi jack-ul de 3.5 mm pentru căşti.

allviewSistem de operare şi stabilitate

Allview P5 soseşte cu Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich, un sistem matur, ce îi oferă un plus de viteză oricărui terminal. Acesta este condimentat cu o interfaţă de utilizator specială implementată de Allview, care în funcţie de utilizator poate să placă sau nu. Modificările sunt destul de multe, de la cele de ordin estetic (icoane) şi până la scurtături şi accesibilitate. Spre exemplu home screen-ul afişează în partea dreapta jos un folder gata creat, denumit More, de unde poţi accesa aplicaţia care îţi permite să modifici temele, aplicaţia de ştiri Allview sau un program pentru notiţe.

P5 vine cu acces la magazinul AplyStore, însă vestea bună este că şi Google Play este disponibil din primul moment.

Sistemul este neaşteptat de stabil, cu un singur blocaj (cauzat de cameră) în cele cinci zile de când îl utilizăm.

O caracteristică specială a lui P5 este faptul că vorbim despre un dual SIM, însă doar dual standby – în standby sunt disponibile ambele cartele, însă în timpul unei convorbiri nu poţi prelua apeluri în cazul în care eşti sunat pe cealaltă cartelă. Accesul la opţiunile celor două cartele este foarte facil, utilizatorul putând selecta dintr-o atingere care cartelă este activă, pe care va prelua mesaje sau care o va folosi pentru apeluri video.

Procesor, benchmark, cameră, baterie

Allview P5 are la bază un procesor dual core Cortex A9 la 1.0 GHz, completat de un GPU PowerVR SGX 531 şi 512MB RAM. Combinaţia este suficientă pentru a asigura o operare fluentă în meniuri, răspuns rapid la accesarea aplicaţiilor şi performanţe bune în jocuri. Deşi din benchmark-uri telefonul nu promitea foarte mult pe partea de 3D, jocurile, inclusiv cele ce solicită serios GPU-ul, cum ar fi Dead Trigger sau Temple Run, rulează fără probleme. În Dead Trigger lipsesc efectele disponibile doar pe modelele cu Tegra, însă acest lucru era de aşteptat.

Navigarea web decurge fluent, mai ales dacă instalezi şi noul browser Chrome al celor de la Google, iar conţinutul multimedia este şi el redat fără probleme până la video-uri 720p. În funcţie de compresie, am reuşit să redăm şi clipuri 1080p, însă majoritatea video-urilor Full HD solicită deja excesiv telefonul.

Smartphone-ul celor de la Allview a obţinut rezultate foarte bun în principalele aplicaţii de benchmark: în Vellamo P5 a obţinut o medie de 1330 de puncte, peste Samsung Galaxy Nexus sau Galaxy Note şi sub HTC One X.

În Quadrand Standard rezultatul obţinut a fost 2545, similar cu cel al lui Galaxy Nexus, sub HTC One X şi peste HTC Desire HD sau LG Optimus 2X.

Modelul este unul competitiv, cu performanţe care îi permit să stea lângă, sau chiar să depăşească alte telefoane cu statut de vedetă.

Am putea considera un minus memoria internă flash, de doar 4GB, motiv pentru care este o idee bună să achiziţionezi şi un card microSD.

Camera foto se descurcă destul de bine, în special în condiţii de lumină optimă. Nu te aştepta la viteza camerelor de pe seria HTC One sau la nivelul de detalii de pe Galaxy S III, însă imaginile sunt totuşi bune, utilizabile (şi postabile pe Facebook fără a atrage critici). În interior vorbim despre zgomot destul de mult, un bliţ uneori prea puternic şi timpi de declanşare mari.

Înregistrările video sunt şi ele mediocre spre bune, clipurile suferind totuşi din cauza compresiei. Totuşi, se vede un progres semnificativ faţă de alte modele Allview.

Modelul P5 dispune de o baterie cu capacitate generoasă – 1800 mA (Galaxy S II oferă 1650 mA) solicitată însă de procesor şi de ecranul IPS. Rezultatul este o autonomie bună, telefonul reuşind  să reziste stresului circa o zi în condţii clasice – navigare web, apeluri, gaming.

Concluzie

Dacă am fi avut ocazia să testăm modelu P5 fără a-i cunoaşte preţul am fi spus că este un smartphone bun, competitiv, cu multe puncte forte şi puţine slăbiciuni, clasat undeva de la jumatea clasamentului în sus în topuri. Intră însă în ecuaţie preţul de 999 lei, care îl transformă rapid într-un best buy pentru mulţi utilizatori care visau la un dual core cu Android 4.0.

Etichete: , , , ,