Smartphone-urile în 2013: Principalele direcții

Scris de | 2 ianuarie, 2013
Smartphone-urile în 2013: Principalele direcții

Trăim într-o societate de consum în care stagnarea înseamnă moarte, cel puțin pentru jucătorii ce activează în domeniul Consumer Electronics. Companiile alocă bugete enorme pentru cercetare și dezvoltare, iar timpul dintre generațiile de produse pare să fie tot mai scurt. Pentru utilizatorul final acest marș forțat are atât efecte pozitive (dispozitive din ce în ce mai sofisticate), cât și negative (gadgeturile se uzează moral într-un timp mult mai scurt, necesitând noi investiții).

Lucrurile se schimbă însă cu sau fără voia noastră, așa că e timpul să aruncăm o privire asupra principalelor direcții spre care vor evolua smartphone-urile în anul 2013.

Ecrane masive, rezoluții Full HD

Este un trend care a început să se impună deja de un an sau doi, după ce producătorii au realizat că dispozitive precum Samsung Galaxy Note, cu display-uri de 5.5 inchi, se bucură de o cerere masivă. Ideile susținute în special de Apple, conform cărora un ecran cu o diagonală de peste 4 inchi afectează în mod negativ manevrabilitatea, au pierdut teren. Până și compania din Cupertino s-a văzut nevoită să crească ecranul lui iPhone 5.

În 2013 displayurile pentru smartphone și tabletă vor evolua substanțial, modelele cu densități a pixelilor de peste 400 ppi fiind tot mai răspândite. Anul trecut Sharp sau Japan Display anunțau deja ecrane Full HD 1920×1080, iar la începutul lui 2013, la Consumer Electronics Show, vom mai vedea câteva display-uri impresionante de la LG, spre exemplu. Aceștia vor prezenta un ecran de smartphone de 5.5 inchi și rezoluție 1920×1080 pixeli (densitate 403 ppi), precum și un display pentru tablete de 7 inchi , de 1900×1200 pixeli.

Avantajele pe care le aduc aceste ecrane cu o densitate a pixelilor de peste 330 ppi (pixels per inch) sunt discutabile. Ochiul uman încetează să mai distingă pixelii unui ecran de circa 300 ppi ținut la o distanță de vizualizare normală, de circa 25 cm, ceea ce înseamnă că 400 ppi ajungă să fie mai mult o unealtă de marketing decât un avantaj real.

Procesoarele cresc puterea, reduc consumul

La jumătatea lunii decembrie au început să apară tot mai multe detalii despre următoarea generație de procesoare mobile a celor de la Nvidia – Tegra 4. Potrivit zvonurilor acestea vor fi construite pe procesul economic de 28nm și vor crește numărul de core-uri grafice la nu mai puțin de 72. Procesoarele vor folosi în continuare configurația quad core pentru CPU, însă vor avea suficientă putere pentru a suporta rezoluții de până la 2560×1600 pixeli, iar un alt plus ar putea fi suportul pentru USB 3.0.

O altă companie care ar putea marșa puternic pe acest segment este gigantul Intel. După Medfield, Intel lucrează la un nou SoC (system on a chip), miniaturizat la 22nm, care ar urma să ofere un plus de performanță cu un consum energetic redus, un factor extrem de important pentru gadgeturile mobile.

Camere cu focus post ajustabil

Nokia 808 PureView, cu senzorul său de 41MP părea să impună un nou trend pentru camerele de mobil. Din nefericire însă acesta a fost mai mult o anomalie, următoarele modele bazate pe PureView fiind mult mai “docile”.

Pentru 2013 însă o evoluție interesantă vine din partea celor de la Toshiba, care au prezentat un modul de cameră de doar 1 cm ce include 500.000 de micro lentile care îi permit utilizatorului să schimbe focusul dintr-o fotografie chiar și după ce aceasta a fost deja realizată. Sistemul este similar cu cel folosit de camerele Lytro.

Plățile cu telefonul, tot mai utilizate

Sistemul de plăți cu telefonul, în special prin NFC, câștigă teren extrem de greu, motivele fiind multiple, printre care și lipsa de încredere în noua tehnologie sau absența echipamentelor adecvate la comercianți.

Cu timpul însă acesta pare să se impună, iar 2013 ar putea reprezenta un an critic. Un segment important în care sistemul NFC își dovedește utilitatea este cel al plăților în mijloacele de transport în comun. De curând Londra și-a echipat întreaga flotă de peste 8500 de de autobuze cu cititoare NFC, călătorii putând plăti atât cu mobilele cât și cu cărțile de credit cu chip atașat.

De urmărit

Câteva dintre cele mai importante repere ale acestui an sunt și lansarea primelor telefoane BlackBerry 10, un joc de totul sau nimic pentru RIM, precum și a unui “super” telefon care va lua naștere prin colaborarea dintre Google și Motorola. Un model ce ar putea purta denumirea de X Phone.

Nu trebuie lăsată din vedere nici invazia super smartphone-urilor din China, cum este modelul Nubia Z5, cu ecran de 5.5″ Full HD (443 ppi) și cameră de 13MP.

 

Etichete: , , ,