Gigantul Vaio Z

Scris de | 8 martie, 2011
Gigantul Vaio Z

Specificațiile fac de rușine expresia „de top”, iar noul Vaio Z se înscrie încă din primul moment printre cele mai bine dotate notebookuri existente în acest moment pe piață.

Titlul ar putea părea cumva ciudat, dar dacă vezi ce se ascunde sub carcasa micului notebook al celor de la Sony îți vei schimba cu siguranță părerea.

Stil din plin
Vaio Z
Să începem însă cu începutul și să nu anticipăm prea mult (deși e foarte greu să faci asta când vorbești despre asemenea tehnologie). La prima vedere, noul Vaio Z (care, între noi fie vorba, este 100% produs în Japonia) pare un netbook ceva mai mare – este vorba, totuși, despre un model de 13,1 inchi, care pe deasupra mai e și extrem de ușor – are cu totul sub un kilogram și jumătate (ca să fim în totalitate preciși, 1,43 kilograme cu baterie cu tot). Este perfect pentru transportatul în călătorii lungi de afaceri, odată fiindcă are o construcție robustă, cu o carcasă metalică „sănătoasă” și în al doilea rând pentru că este, așa cum am spus și mai sus, extrem de ușor.

La o privire mai atentă vei vedea că nici de porturi nu ducem lipsă, astfel că perifericele vor putea fi conectate fără probleme. Pe dreapta avem un port USB, numai bun pentru conectarea unui mouse, iar pe stânga mai sunt două. Lor li se alătură un port HDMI (numai bun pentru conectare displayurilor de ultimă generație, dar și unul VGA, pentru monitoarele mai vechi.

Să nu uităm de cele două card readere, unul pentru SD și unul pentru Memory Stick.

Normal că nu lipsește nici portul ethernet, dar cum este suportat WLAN 802.11 a/b/g/n, nu prea vei avea multă nevoie de el, pentru că ai parte de o conexiune wireless de mare viteză.

Tastatură de calitate

Cu toate că este o provocare să reușești să realizezi o tastatură cu adevărat de calitate atunci când spațiul avut la dispoziție este atât de mic, cei de la Vaio au reușit să facă o treabă excelentă. În buna tradițiea notebookurilor realizate de companie, și această tastatură este una cu taste bine delimitate și destul de mari, astfel că precizia este la ea acasă.

Ne-a plăcut faptul că tastatura este iluminată inteligent, cu ajutorul unui senzor, care determină când este necesară pornire luminii, evitând astfel consumarea inutilă de energie din baterie.De remarcat prezența deasupra tastaturii a butonului de eject al drive-ului optic, o alegere mai puțin obișnuită, dar care nu e o premieră la Vaio. La început va fi mai greu, dar pe urmă te vei obișnui cu acest lucru. Lângă el se află butonul Assist, care pornește software-ul Vaio Care, care te ajută să ai la îndemână toate informațiile despre notebookul tău. Trackpadul este de culoarea gri a carcasei și este foarte precis. În plus, este multitouch, deci permite folosirea gesturilor, cum ar fi zoomul cu două degete într-un document.

Configurație de top

Toate ca toate, dar deschiderea notebookului este momentul în care realizezi cu adevărat cu ce ai de-a face. Displayul este primul care face impresie pozitivă; vorbim despre un display Full HD, lucru ceva mai rar văzut la o diagonală de 13,1 inchi. Este un display foarte luminos, unul dintre cele mai bune care au trecut prin redacția connect. Mai mult decât aceasta, poate fi vizualizat conținutul afișat de el în condiții foarte bune indiferent de unghiul din care este privit. O capodoperă, într-adevăr, pe care nu vei avea probleme să te uiți la conținut video de cea mai înaltă calitate sau chiar să te joci.

Trebuie să spunem că nu a existat nimic care să nu fie rulat excelent pe parcursul testului de utilizare zilnică (nici nu prea avea cum, cât timp vorbim despre un notebook cu procesor Intel core i7 M640 la 2,80 GHz, cu tehnologie Turbo Boost. Acesta ajunge fără probleme la 3450 MHz și se descurcă fără probleme cu cam orice ai putea să îi dai de făcut.

Procesorul este completat de 6 GB de memorie DDR3, astfel că simpla idee de a-l bloca este extrem de pesimistă. Dacă însă ții cu tot dinadinsul să încerci, vei avea serios de lucru.

SSD din plin

Viteza este asigurată și de soluția de stocare aleasă de cei de la Vaio. Aceasta este una Solid State; cu alte cuvinte, nu se folosește un hard disk, ci 4 SSD-uri, care scriu în paralel în RAID 0. Rezultatele sunt absolut spectaculoase n ceea ce privește vitezele de copiere. La fișiere mai mici, acestea trec de 400-500 MB pe secundă, iar la o imagine de DVD de 8 GB, viteza s-a stabilizat la o valoare în jur de 220 MB pe secundă. Normal că viteza totală a sistemului suferă îmbunătățiri dramatice și ea din această cauză.

Și pentru că tot am vorbit despre performanțe, este bine de știut că stilatul notebook nu spune nu nici când vine vorba despre jocuri. Am încercat să jucăm un Call of Duty: Black Ops (la rezoluție full HD, bineînțeles) și totul a rulat excelent, fără sacadări. Bine, la acest lucru a contribuit și faptul că avem parte de o soluție grafică duală, comutabilă de la un buton situat deasupra tastaturii. Acesta îți permite să schimbi între un Nvidia GeForce GT330M și un Intel HD Graphics. Chipul Nvidia, adică acela care îți va folosi cel mai mult la jocuri și aplicații multimedia serioase, este unul cu 1 GB memorie, destul pentru foarte multe sarcini pretențioase.

Trebuie spus că acel comutator are și o poziție Auto, care te scapă de grija de a comuta între cele două chipuri grafice, pe care o pasează pe umerii notebookului.

Când ai zice că nu mai este nimic de spus despre acest monstru în materie de dotări, ajungi la Blu-Ray writer, care nu lipsește nici el, oferindu-ți posibilitatea să faci backup de fișiere mult mai simplu, sau să vezi cele mai noi filme la calitatea pe care o merită ecranul excepțional.

Concluzie

Mai e ceva de spus? Da, că există un preț care se plătește pentru acest ultim vizitator al redacției connect. Acesta bate spre 15000 RON (da, în jur de 150 de milioane de lei vechi), dar cel care îl plătește se alege cu unul dintre cele mai complexe notebookuri ale momentului, căruia nu îi prea poți face reproșuri.

Etichete: , , , ,