Browsere mai puternice pentru smartphone: cât de bune sunt Opera, Google Chrome, Firefox, Brave, Microsoft Edge, Via și Opera VPN?

Toată lumea navighează cu smartphone-ul pe Internet. Dar, în loc să folosești browserul producătorului, ar trebui să mizezi pe alternative mai puternice: îți prezentăm aplicații, care oferă funcții avansate de navigare, o protecție mai bună a datelor personale și posibilități de personalizare multiple.

Scris de | 25 septembrie, 2018
Browsere mai puternice pentru smartphone: cât de bune sunt Opera, Google Chrome, Firefox, Brave, Microsoft Edge, Via și Opera VPN?

Browser-ul de internet este cea mai importantă aplicație de pe smartphone. Rareori, funcțiile de bază ale diverselor browsere se deosebesc: un mod incognito, în care nu este memorat istoricul de navigare sau posibilitatea de stocare offline a paginilor de internet, sunt oferite de aproape toate browser-ele. Pe lângă aplicațiile producătorilor de dispozitive, în magazinele Google Play și Apple mai sunt disponibile și o multitudine de aplicații ale terților, cu ajutorul cărora poți naviga mai confortabil pe internet. Acestea oferă o protecție mai bună a datelor, o sincronizare pe toate dispozitivele, un AdBlocker sau ajută la economisirea traficului de date. Avantaje, pe care în majoritatea cazurilor, cele preinstalate nu le oferă.

Alternative pentru confort sporit

Patru dintre cele șase alternative, pe care le prezentăm în continuare, sunt cunoscute din domeniul PC-urilor – dacă utilizezi același instrument pe calculator și pe smartphone, poți profita de schimbul de date prin legătura între conturi. Una dintre aplicații asigură o confidențialitate mai mare, iar o alta este extrem de mică și o recomandăm tuturor utilizatorilor de smartphone-uri cu memoria la limită. Aplicația numărul șase datorită serviciului Proxy ascunde originea căutării.

Opera

Browser-ul din Norvegia oferă un AdBlocker și face posibilă reducerea traficului de date.

Opera este în mod eronat un outsider printre browser-e, pentru că oferă multe funcții și setări într-un design atractiv. Fără a fi necesară instalarea extensiilor, aplicația oferă un AdBlocker și previne afișarea ferestrelor pop-up la navigare. Este posibilă și optimizarea aspectului. De această posibilitate se vor bucura în speciale utilizatorii de phablet-e și tablete, deoarece pe acestea bara cu simboluri din partea de jos dispare și filele deschise, la fel ca și la PC, sunt afișate pe bara de adrese. Pe lângă o funcție de sincronizare pentru semne de carte & Co., Opera oferă și un mod de economisire a datelor, care comprimă fotografii și clipuri video. Foarte practic este faptul că se poate ajusta chiar și calitatea fotografiilor. Și dacă este necesar, este posibilă eliminarea tuturor fotografiilor din paginile web. Când deschizi o filă nouă apare un Feed (flux) cu știri actuale. Cu gesturi de glisare într-o parte se navighează prin subiecte individuale. Acestea pot fi ajustate în setări după propriile dvs. interese. Opera este o alternativă bună pentru toți cei care își doresc mai multe posibilități de setare sau un AdBlocker, un plugin care blochează toate reclamele nedorite ce apar pe paginile vizitate. Dar cu viteza Chrome nu poate ține pasul.

+ oferă multe setări, este posibilă ajustarea calității imaginii, AdBlocker

– nu este cel mai rapid

Google Chrome

Cu browser-ul clasic navighezi rapid și intuitiv. Însă nu oferă multe funcții suplimentare.

Cei care dețin un smartphone Android, beneficiază de Chrome din fabrică. Acesta este probabil motivul pentru care este cel mai utilizat browser mobil.  Atât funcțiile de bază, cât și viteza de navigare sunt considerate etalon. Lasă impresia că este neînvins: comparativ cu Firefox & Co., Chrome pare să încarce paginile o idee mai repede. Operarea se face ușor după o perioadă de acomodare. Este posibilă comutarea filelor printr-un gest de glisare în bara de adrese sau dacă se trece cu degetul de sus în jos peste acestea. Cei care se conectează cu contul Google, sincronizează automat semnele de carte, istoricul și filele pe mai multe dispozitive. Dacă se vizitează o pagină, este posibilă adăugarea acesteia ca scurtătură pe ecranul de pornire al smartphoneului. Dacă este necesar, aplicația își amintește, de asemenea, parolele și completează automat formularele. Astfel, utilizatorul este scutit de introducerea manuală a acestora. În modul de salvare a datelor, traficul de navigare este direcționat prin serverul Google. Acestea comprimă tot conținutul unei pagini, înainte ca dispozitivul să o afișeze. În acest mod, în cazul conexiunilor mai lente, navighezi mai repede. Dacă dorești să trimiți date către Google, este o altă întrebare.

+ browser foarte rapid, funcție de traducere directă

– cu 138 MB relativ mare, utilizatorul are puține posibilități de optimizare

Firefox

Firefox punctează datorită multitudinii de funcții pe care le oferă și a posibilității de instalare a Add-ons.

Pentru mult timp, Firefox a fost cel mai utilizat browser de pe PC. După o cursă strânsă împotriva Chrome, de anul trecut a pierdut supremația. În ceea ce privește popularitatea, nici versiunea de mobil nu poate ține pasul cu Chrome. Dar aplicația Firefox oferă mai multe posibilități de personalizare și mult mai multe funcții decât concurentul Google. Astfel, poți seta o sesiune pentru vizitatori, atunci când dai dispozitivul unui prieten: în acest mod, datele personale de acces, istoricul și semnele de carte sunt ascunse. În urma unei astfel de sesiuni, aplicația șterge automat toate datele de navigare ale utilizatorului. Pentru a activa funcția, deschide meniul, alege „Extras“ și apoi „Sesiune nouă“. Și în ceea ce privește protecția datelor, Firefox oferă multe posibilități de configurare – ca de exemplu opțiunea de a șterge toate datele din browser, de îndată ce se închide aplicația. În plus, browser-ul poate împiedica urmărirea activității tale pe internet. O caracteristică unică o reprezintă Add-on-urile, care se pot descărca prin intermediul meniului, pentru a oferi aplicației și mai multe funcții. Căutarea acestora seamănă foarte mult cu versiunea Desktop a browser-ului, dar oferta de extensii, care funcționează și la versiunea mobilă, este din păcate puțin mai mică. De la sine înțeles că Firefox oferă toate funcțiile standard, precum sincronizarea filelor, a semnelor de carte, istoricul și date de acces. Sunt disponibile și file private și un News Feed. Foarte util este faptul că, la fel ca pe PC, este posibilă setarea unei pagini de pornire personale. În acest fel, este facilitat accesul rapid la pagina preferată sau la motorul de căutare preferat. În ceea ce privește motorul de căutare, poți alege chiar și alternative care oferă un grad mai ridicat de protecție a datelor, precum Duckduckgo sau Qwant. Din păcate, Chrome nu deține o ofertă atât de mare.

+ o multitudine de setări și funcții, compatibilitate Add-ons, sesiuni vizitatori

– meniu ușor haotic

ADD-ONS PENTRU FIREFOX

 

Microsoft Edge

Browser-ul Microsoft nu oferă nimic inedit.

Utilizezi Windows 10 pe PC-ul tău? Atunci s-ar putea să-ți placă și versiunea Edge mobilă. La fel ca și în cazul concurenților, este posibilă sincronizarea paginilor favorite, lista de citit și paginile de top între diverse dispozitive – cu condiția deținerii unui cont Microsoft. Dacă utilizatorul își dorește, aplicația poate completa automat formulare sau poate memora parole. Practică este posibilitatea de trimitere a paginilor de internet de pe browser-ul mobil pe PC – o funcție, care nu este disponibilă sub această formă la alte aplicații și permite o navigare fără întreruperi între diferite dispozitive. Dacă se deschide o filă nouă, este afișată o pagină de top configurabilă, și un News Feed de la MSN. Prin intermediul barei de căutare, este posibilă scanarea direct a codurilor QR și este posibilă inițierea unei căutări vocale. Util este și modul de citire Edge, care se poate activa în cazul conținuturilor corespunzătoare. Astfel, este posibilă afișarea clară a unui articol, în font Sans Serif. Pentru protejarea ochilor în cazul lecturii de seară, din setări este posibilă selectarea unei culori mai întunecate. În modul de citire, textul alb este scris pe un fundal gri.

+ comutare simplă între smartphone și PC,  rapid

– puține posibilități de personalizare

Brave

Brave îți protejează sfera privată, fără a fi necesară instalarea unei extensii.

Leul curajos vă ajută să navigați destul de repede pe internet: paginile se încarcă rapid și fără întârziere. De asemenea, aplicația protejează utilizatorul de ferestrele pop-up și publicitatea enervantă, chiar și publicitatea locală este ocolită. Potrivit dezvoltatorilor, acest lucru ar trebui să asigure și protecție împotriva malware-ului, care se ascunde în unele anunțuri. În plus, Brave blochează cookie-uri ale terților și dacă este necesar blochează și scripturi Java sau Flash. Cu toate acestea, va trebui să reajustați setările, dacă este necesar, deoarece acest lucru poate avea un impact asupra funcționalității unor paginilor de internet. De asemenea utilă este protecția inclusă împotriva Browser Fingerprinting. Această tehnologie, identifică în mod unic utilizatorul pe baza informațiilor lingvistice, a rezoluției ecranului, a informațiilor procesorului sau a fonturilor de pe smartphone-ul său. Cookie-urile sau adresa IP sunt irelevante pentru acest Tracking. Pentru a îmbunătăți în continuare securitatea, browser-ul deține actualizarea HTTPS: întotdeauna solicită versiunea criptată a unei pagini web, în cazul în care este disponibilă. Însă nu toate paginile sunt transpuse automat într-o conexiune securizată; un lacăt verde în bara de adrese semnalează protecția.

+ foarte rapid, multe setări de confidențialitate, selecție mare a motoarelor de căutare

– nu deține mod de economisire a traficului de date

Via

Această aplicație necesită puțină memorie, și în plus este rapidă și foarte plăcută datorită design-ului ordonat.

În ceea ce privește viteza de navigare, Via poate ține pasul cu Chrome: paginile de internet se încarcă cel puțin la fel de repede ca și în cazul concurenților. Aplicația se remarcă datorită dimensiunii mici de numai 1 MB. Cu toate acestea, dezvoltatorii au integrat multe funcții în browser-ul lor. De exemplu este disponibil un AdBlocker și un Pop-up-Blocker. Anumite pagini, se pot exclude prin reguli, de la blocare. Pentru toți utilizatorii, care navighează și seara pe internet, modul de noapte este foarte practic: când este activat, culoarea barei de adrese se modifică în negru, iar ecranul este întunecat, protejând astfel ochii. Însă lista cu funcții continuă: prin intermediul tastelor pentru reglarea volumului este posibil scroll, dezactivarea sau afișarea barei pentru adrese doar în caz de necesitate, ceea ce asigură mai mult spațiu pe display. În plus, poți interzice browser-ului să încarce imagini în rețeaua mobilă și astfel se reduce consumul de date. Și cei care preferă un browser curat, pot seta foarte ușor, ca la închiderea aplicației, toate filele să fie șterse. Pentru a oferi aplicației o notă personală, paginii de pornire (a unei file noi) i se poate atribui o imagine de fundal sau un text personal.

+ mărime redusă, design simplu, afișează repede pagini

– meniurile nu sunt complet traduse

Opera VPN

Mai multă intimitate: această aplicație nu este un browser, dar este potrivită pentru navigarea anonimă.

Cu această aplicație beneficiezi de mai multă intimitate pe smartphone, în plus ocolește restricțiile impuse de pagini – indiferent de browser-ul folosit pentru navigare. VPN-ul din denumire este puțin înșelător, deoarece aplicația este mai degrabă un serviciu proxy, care se dedică mai puțin protecției datelor, și mai degrabă anonimizării. Deci nu există nicio conexiune VPN criptată. Cu toate acestea, utilizatorul poate alege o locație virtuală din cinci țări, prin care are loc navigarea pe internet. În plus, un Ad-Tracker împiedică spionarea comportamentului de navigare de către paginile accesate. Conform afirmațiilor Opera acest lucru nu funcționează doar în rețeaua mobilă, ci și în conexiunile Wi-Fi. Cu toate acestea, aplicația lasă un gust amar: aceasta împiedică urmărirea utilizatorului prin paginile accesate, dar aplicația în sine poate să colecteze date. O privire asupra politicii de confidențialitate ne dezvăluie că teoretic ea poate utiliza comportamentul de navigare al utilizatorului pentru a afișa publicitate în aplicație. De nu ar trebui să vizitezi site-uri prea sensibile. Însă, aplicația este foarte bună pentru a evita Ad Tracking și restricțiile legate de locație.

+ ajută împotriva urmăririi publicității, ocolește restricțiile legate de locație, nicio conexiune VPN criptată

– ar putea folosi comportamentul de navigare pentru publicitate

 

Etichete: ,