LG Nexus 5 red review: Pentru fanii Android!

Scris de | 1 aprilie, 2014
LG Nexus 5 red review: Pentru fanii Android!

Nexus 5, cel mai nou dispozitiv sub egida Google și LG a încântat la apariția sa în redacția connect. În primul rând pentru că a venit în noua culoare, roșu aprins, iar apoi pentru că ne place experiența pură oferită de Android, pusă în valoare de un display excelent, un hardware extrem de performant și cele mai noi conectivități, LTE și NFC.

Cei care doresc să folosească cea mai recentă versiune de Android ar trebui să se îndrepte către dispozitivele Nexus. Update-urile sunt rapide, dispozitivele sunt performante, iar prețurile ar trebui să se poziționeze sub cele de top.

LG a avut un an 2013 semnificativ mai bun decât în trecut pe partea de smartphone-uri, cu un model LG G2 foarte bine primit în piață chiar dacă a inovat destul de îndrăzneț în ceea ce pivește amplasarea butoanelor în spate. Și pentru că lucrurile au mers bine cu Nexus 4, Google a păstrat parteneriatul cu LG pentru următorul model, semn că vânzările au fost pe măsura așteptărilor.

Finisaj mat

În ceea ce privește designul, Nexus 5 nu este special, dar nici nu avem parte de materiale ieftine. Construcția este impecabilă, elegantă, vorbim deun finisaj mat cu aspect soft-touch plăcut, ce lasă o impresie de înaltă calitate. Marginile din dreapta și din stânga ecranului sunt înguste, apropiindu-se de conceptul edge-to-edge, iar cele două laturi de sus și jos au o formă ușor arcuită, asemenea Nexus-ului anterior, în timp ce colțurile sunt rotunjite, oferind un grip bun și o manevrabiltate precisă cu o singură mână.

lg-nexus-5-red-5

Ecranul a trecut de la 4.7 la 4.95 inchi, Nexus 5 bucurând privirile cu un display IPS la rezoluție Full HD. Densitatea pixelilor măsoară 445 ppi și luminozitatea ajunge până la 428 cd/m2, ceea ce face display-ul ușor de citit chiar și în lumina soarelului. Prezența Gorilla Glass 3 îl ține departe de zgârieturile accidentale.

lg-nexus-5-red-4

Partea frontală are un aer simplist, fără butoane capacitive, iar camera frontală și speakerul sunt poziționate în marginea ecranului de sus. Pe spate, LG Nexus 5 are elementele de branding bine poziționate, iar camera principală iese ușor în relief și este amplasată în colțul din stânga. La bază găsim difuzorul și portul microUSB, pe latura superioară este jack-ul pentru căști, în timp ce pe dreapta avem butonul Power/Lock și slotul pentru cartela microSIM, iar pe stânga sunt poziționate butoanele pentru volum.

lg-nexus-5-red-2

Nexus 5 este disponibil în trei variante de culoare: negru, alb și roșu. În redacția noastră a ajuns cea mai proaspătă versiune, pe roșu, păstrând același finisaj mat de la versiune neagră. Google îl promovează drept “roșu aprins”, dar în opinia colegelor noastre ar putea fi un roșu corai. Mă mai gândesc dacă să le cred pe cuvânt sau nu, pentru că încă am impresia că este un portocaliu fluorescent , strălucitor și colorat pe spate, muchii și în dreptul difuzorului frontal. Dar un lucru e cert, a prins foarte bine la sexul frumos și a atras privirile celor din jur.

Procesorul momentului

Componentele hardware cu care LG a dotat Nexus 5 fac ca acesta să devină un model de referință. Avem de-a face cu un procesor cu patru nuclee Qualcomm Snapdragon 800 la 2.26 GHz, cel mai puternic procesor la data lansării lui Nexus 5, alăturat unui nucleu grafic Adreno 330 la 450 MHz și unei memorii de lucru de 2 GB.

lg-nexus-5-red-3

Se mișcă extraordinar de bine în toate acțiunile pe care le putem încerca, a rulat jocuri cu grafică 3D sofisticată din Google Play (Deus Ex: The Fall, Asphalt 8, Real Racing 3, Modern Combat 4, Dead Trigger 2, Reckless Racing etc), am vizionat filme la calitate FHD și am navigat pe internet fără a observa latențe.

Testele de benchmark îl plasează între cele mai bune smartphone-uri ale momentului. Obține 29.284 puncte în Antutu, 8289 în Quadrant, 17.696 în testul Ice Storm Unlimited din 3Dmark (în celelalte două teste fiind Maxed out), 58.7 fps-uri în Epic Citadel si 1652 în testul HTML5 din Vellamo.

Autonomia este primul compromis pe care l-am putea reproșa, dar cu o utilizare moderată (apeluri, navigat periodic pe internet, 30 de minute de gaming) se poate ajunge la o zi de utilizare. Nexus 5 dispune de o baterie de doar 2.400 mAh care rezistă 4 ore în gaming și aproape 6 ore în vizionarea unui film la calitate HD 720p.

Pentru spațiul de stocare, Nexus 5 vine în versiuni de 16 sau 32 de GB, fără posibilitatea de a atașa o memorie externă microSD. Din cei 16 GB sunt utilizabili 12,55 GB, restul fiind alocați sistemului de operare, iar pentru varianta de 32 de GB rămân disponibili 26.78 de GB. Recomandăm în acest sens achiziționarea versiunii de 32 de GB sau utilizarea unei soluții pentru stocarea fișierelor în cloud.

lg-nexus-5-red-7

Cel mai nou smartphone care poartă amprenta Google dispune de port microUSB, jack de 3.5 mm pentru căști și este SlimPort enabled, adică poate fi conectat la un ecran mare cu ajutorul portului microUSB, printr-un adaptor HDMI. Totodată Nexus 5 are conectivitate 4G/LTE, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac și poate fi încărcat wireless cu ajutorul unui dispozitiv Qi.

Dacă privim retrospectiv, aproape smartphone-urile semnate Nexus au suferit pe partea de fotografiere. Din acest punct de vedere, nici Nexus 5 nu se descurcă extraordinar, dar nu putem spune că este un punct foarte slab. În fond,dispune de un senzor foto de 8 megapixeli cu OIS, care realizează capturi bune în lumina bună, dar focusul nu este foarte rapid și are o durată cam mare de la declanșare până la realizarea fotografiei.

Android 4.4 Kit Kat

Actualizarea la Android 4.4 Kit Kat nu aduce schimbări majore față de versiunea anterioară, dar au apărut modificări la nivel vizual care sunt mai coerente, cu nuanțe mai prietenoase și care creează o impresie mai bună. Butoanele sunt integrate într-un fond transparent și nu pe o bară neagră ca la versiunea precedentă, bara de notificări a cunoscut modificări minore, iar Hangouts a devenit aplicația principală pentru mesaje.

În ceea ce privește aplicațiile preinstalate, Google a plasat doar ceea ce este esențial. Dispune de serviciile Google și câteva aplicații necesare, între care un un calculator, manager de descărcări, ceas, aplicația de e-mail, știri și meteo, QuickOffice, galeria de imagini și aplicația pentru cameră.

Google now se accesează acum prin două gesturi, odată prin trecerea din ecranul principal spre ecranul din stânga și altă dată prin tragerea butonului Home în sus. Notificările au primit noi pictograme, dar nu au apărut alte schimbări notabile.

Nici aplicația pentru cameră nu a trecut prin modificări majore. Sunt disponibile opțiuni pentru fotografierea HDR, expunere, balans de alb, scenă, temporizator, dimensiunea fotografiei, bliț, posibilitatea de a fotografia în panoramă sau PhotoSphere, opțiune care realizează o panoramă în 360 de grade, similară cu Street View.

Concluzie

Nexus 5, asemenea modelelor anterioare din această gamă, oferă cea mai nouă experiență a sistemului de operare Android pe un smartphone cu performanțe bune și care luptă de la egal la egal cu modelele de top. Prețul cu care este comercializat în România este cam ridicat, dar credem că va suferi o modificare până spre 1.600-1.700 de lei odată cu apariția unor noi modele high-end.

Plusuri

  • Experiența Android pură, cu cele mai recente update-uri
  • Display calitativ, rezoluție Full HD
  • Performanță foarte bună
  • Construcție solidă, design calitativ
  • Conectivitate LTE și Wireless ac, NFC
  • Încărcare Wireless

Minusuri

  • Autonomie mediocră
  • Fără posibilitatea de a extinde memoria
  • Prețul în România

Etichete: , , , , , , ,