Samsung Galaxy S10 și S10 Plus hands on

Sud coreeni propun trei noi modele principale în linia Galaxy S10 – S10 Plus, S10, S10e, dar avem și modelul S10 5G, ce momentan nu va fi disponibil pe plan local. Cea de-a zecea iterație a seriei aduce inovații pentru display, camera și performanță și este cel mai bun smartphone produs de Samsung până acum. Poate chiar cel mai bun smartphone.

Scris de | 1 martie, 2019
Samsung Galaxy S10 și S10 Plus hands on

La 10 ani de la lansarea primului model Galaxy S, Samsung pune în joc tot ce are mai bun sau tot ce trebuie sa aibă un smartphone mai bun în 2019. Putem spune, fără îndoială, că nimic nu lipsește din noua gama Galaxy S10, dar fiecare lucru trebuie testat amănunțit pentru a trage concluzii. Dincolo de noile caracteristici interesante pe care le aduce, noua serie nu se distinge masiv față de modelele anterioare Galaxy, dar punctează la toate capitolele importante care contează astăzi: un ecran mai bun, o cameră în plus cu senzor ultrawide, cititor de amprentă în ecran, o nouă interfață. Am văzut-o și din prezentarea oficială, o vedem și după un hands on de la Mobile World Congress, producătorul merge pe varianta fără complicații și amintește doar caracteristicile care contează astăzi cu adevărat, fără emoji/animoji, fără gimmick-uri de marketing care să ne ia ochii.

 

Samsung Galaxy S10

Samsung Galaxy S10+

Samsung Galaxy S10e

Display

6.1 inchi, 550 ppi

6.4 inchi, 522 ppi

5.8 inchi, 480 ppi

Procesor

Exynos 9820 octa-core, 8 nm

Exynos 9820 octa-core, 8 nm

Exynos 9820 octa-core, 8 nm

Memorie internă

128/512 GB, microSD

128/512/1 TB, microSD

128/256 GB, microSD

Memorie RAM

8 GB RAM

8/12 GB RAM

6/8 GB RAM

Camera principala

12 MP, f/1.5-2.4, 26mm (wide), 1/2.55″, 1.4µm, Dual Pixel PDAF, OIS
12 MP, f/2.4, 52mm (telephoto), 1/3.6″, 1.0µm, AF, OIS, 2x optical zoom
16 MP, f/2.2, 12mm (ultrawide), 1.0µm

12 MP, f/1.5-2.4, 26mm (wide), 1/2.55″, 1.4µm, Dual Pixel PDAF, OIS
12 MP, f/2.4, 52mm (telephoto), 1/3.6″, 1.0µm, AF, OIS, 2x optical zoom
16 MP, f/2.2, 12mm (ultrawide), 1.0µm

12 MP, f/1.5-2.4, 26mm (wide), 1/2.55″, 1.4µm, Dual Pixel PDAF, OIS
16 MP, f/2.2, 12mm (ultrawide), 1.0µm

Camera frontala

10 MP, f/1.9, 26mm (wide), 1.22µm, Dual Pixel PDAF

10 MP, f/1.9, 26mm (wide), 1.22µm, Dual Pixel PDAF
8 MP, f/2.2, 22mm (wide), 1.12µm, depth sensor

10 MP, f/1.9, 26mm (wide), 1.22µm, Dual Pixel PDAF

Baterie

3500 mAh, Fast Charging, Reverse Charging

41200 mAh, Fast Charging, Reverse Charging

3100 mAh, Fast Charging, Reverse charging

Conectivitate

Bluetooth 5.0, Wi-Fi 802.11 ac, USB type C

Bluetooth 5.0, Wi-Fi 802.11 ac, USB type C

Bluetooth 5.0, Wi-Fi 802.11 ac, USB type C

Alte functii

Senzor amprenta in display, Android 9, One UI

Senzor amprenta in display, Android 9, One UI

Android 9, One UI

Infinity-O display

Cea de-a zecea linie a familiei Galaxy S aduce mai multe modele, dar fiecare au la bază designul propus de sud coreeni încă de la Galaxy S6: sticlă față-spate, margini din aluminiu și per total senzația de telefon creat cu atenție la detalii. Iar față de alte telefoane ce propun aceeași construcție metal-sticlă, cele de la Samsung nu par ieftine. Și da! Jack-ul de 3.5 mm pentru căști este la locul lui, ceea ce nu poate decât să ne bucure. Cu toate astea, Samsung a anunțat recent și Galaxy Buds, o pereche de căști wireless in-ear care sunt deja la a treia generație și care sunt din ce în ce mai reușite. Posibil ca într-un viitor nu foarte îndepărtat să vedem și primele modele Samsung fără jack pentru a împinge vânzările de căști cu conectivitate Bluetooth.

 

Cea mai importantă schimbare la nivel vizual vine de la ecran, care acum se întinde pe toată suprafața părții frontale, iar pentru a scăpa de notch-ul introdus de ceilalți producători Samsung a optat pentru o perforație în colțul din dreapta pentru S10 și S10e și pentru o elipsă pentru modelele S10 Plus și S10 5G. Sud coreeni îi spun display Infinity-O, iar ecranul este acum unul Dynamic Amoled, ceea ce ne aduce în prim plan o nouă generație de ecrane, cu certificare HDR10+ și o luminozitate de până la 1.200 nits.  Se cunoaște de ani de zile că Samsung produce cele mai bune ecrane pentru smartphone-uri, iar ecranul de pe noua serie Galaxy S10 nu se dezminte. Afișează culorile cu o acuratețe foarte bună, nu mărește artificial contrastul, unghiurile de vizualizare sunt largi, iar negrul este intens.

Ecranul are aspect 19:9, cu un raport display-corp foarte bun pentru fiecare dintre cele patru modele. Marginile au fost reduse, cu bezel ceva mai vizibil în partea inferioară, în timp ce în zona superioară este lăsat spațiu doar pentru cască. Decupajul pentru camere afectează doar imaginile cu fundal alb și clipurile video, dar dacă mă întrebați pe mine acest lucru este mai puțin deranjant decât notch-urile multor telefoane lansate în trecut. Este o chestie de obișnuință.

Pe spate avem un mononbloc de 3 camere pentru Galaxy S10 și S10 Plus, în timp ce modelul S10e are două camere, alături de un bliț și un senzor. Camera depășește cu câțiva milimetrii nivelul capacului, dar adoptarea unei huse va deveni oricum iminentă pentru că pe aproape toate modelele se văd amprentele. Sunt disponibile culorile Prism White, Prism Black, Green Prism, Blue Prism, Yellow Canary și Flamingo Pink.

Senzor de amprentă în ecran

 În plus, sub ecran avem acum și un senzor ultrasonic pentru amprente, ceea ce ne scapă de cititorul clasic de amprentă poziționat pe spate în trecut. Nu mă deranja poziționarea anterioară de la S9, dar nu pot să nu apreciez faptul că tehnologia evoluează și mi-a plăcut întotdeauna senzorul de amprentă frontal, iar acum nu mai este nevoie de un spațiu suplimentar în partea inferioară a ecranului.  Înrolarea amprentei se face rapid, prin poziționarea degetului dorit într-o zonă marcată a ecranului din partea de jos a ecranului, ceva mai jos decât senzorul din ecranul celui de la Huawei Mate 20 Pro și mai ușor accesibil.

Doar Samsung Galaxy S10 și S10 Plus integrează un senzor de amprentă în ecran, modelul S10e beneficiind de un senzor clasic de amprentă pe butonul Power de pe marginea din dreapta, similar cu cel pe care l-am întâlnit la Galaxy A7. Cele două modele Samsung cu senzor de amprentă în ecran sunt primele telefoane care folosesc tehnologia ultrasonică in-screen de la Qualcomm, care folosește unde sonore pentru a citi amprenta. Față de cititoarele optice integrate de Huawei sau Oneplus, senzorul de pe noua seria Galaxy S nu are nevoie să lumineze zona de citire pentru a recunoaște amprenta, iar în practică asta înseamnă că reușește să deblocheze ecranul înainte ca display-ul apucă să treacă în modul Always on display. La prima utilizare, chiar pare să funcționeze impecabil și foarte eficient.

Camera Pro-Grade

Samsung aduce acum un ansamblu complet de camere pe partea din spate. Pe lângă senzorul obișnuit și cel pentru zoom integrează și un senzor ultrawide, ideal pentru imaginile landscape. Așadar, avem o cameră principală de 12 megapixeli cu diafragmă f/1.5, o cameră de 12 megapixeli cu f/2.4, stabilizare optică și zoom optic 2x, iar camera ultrawide are un senzor de 16 megapixeli cu diafragmă f/2.2. Modelul S10e nu dispune de camera pentru zoom.

Din testele noastre de la standul Samsung din Mobile World Congress, nu am putut să remarc schimbări majore în ceea ce privește calitatea fotografiilor, dar Samsung propunea oricum una dintre cele mai bune camere. Focalizarea este rapidă, culorile sunt reproduse rapid, iar diferența o face senzorul ultrawide, care captează imagini cu un unghi de cuprindere de 123 de grade, similar ochiului uman. În ceea ce privește camera frontală, doar modelul S10 Plus vine cu două camere, una principală de 10 megapixeli cu f/1.9 și alta pentru adâncimea de câmp de 8 megapixeli cu f/2.2, în timp ce celelalte modele mizează doar pe senzorul de 10 megapixeli și din ceea ce am observat, pare suficientă și cu rezultate foarte bune. Probabil în condiții ideale, cea de-a doua camera obține imagini de tip portret mai bune. După un test mai amănunțit vom trage și o concluzie pentru ansamblul de camere.

S-a pus mai mult accent și pe inteligența artificială pentru cameră, iar S10 vine acum cu o unitate de procesare neurală (NPU) care ajustează setările camerei în funcție de scenariul surprins. Se continuă cu caracteristica Shot Suggestion, care oferă încă de pe Note9 sugestii pentru o imagine mai bună, iar odată cu S10 se oferă recomandări automate de compoziție, de exemplu te ajută să încadrezi mai bine .

 Wireless Powershare, stocare mai mare și alte funcții inteligente

Galaxy S10 aduce Fast Wireless Charging 2, certificare IP68 pentru rezistența la apă și praf, procesor Exynos de generație nouă, modelul 9820 pe 8 nm, memorie RAM cu variante de 6 sau 8 GB și stocare de până la 512 GB, cu posibilitate de a extinde spațiul de stocare cu ajutorul unui microSD.  Sunetul este stereo și poartă certificarea Dolby Atmos, dar la standul companiei nu am putut remarca diferențe între noile modele și Galaxy S9.

Samsung introduce pe noua serie S10 posibilitatea de a încărca alte dispozitive certificate Qi, numind funcția de încărcare reversibilă Wireless Powershare. De la smartphone-uri și până la alte dispozitive inteligente, precum Galaxy Watch Active sau Galaxy Buds, S10 poate fi alimentat la o sursă de curent și să încarce și un alt dispozitiv simultan, o veste excelentă mai ales pentru călătoriile în care dorești să scapi de multitudinea de cabluri.

Noile smartphone-uri Samsung rulează Android 9 și interfața One UI, mai aerisită și regândită pentru a fi utilizată cu o singură mână în zona de setări. Totodată, conform producătorului, noul software reușește să optimizeze automat bateria, CPU-ul, memoria RAM și temperatura dispozitivului în funcție de acțiunile efectuate pe smartphone, fiind continuu într-un proces de învățare pentru a deveni din ce în ce mai bun. Speram ca inteligența artificială să optimizeze hardware-ul pentru a obține un consum energetic cât mai redus.

Samsung Galaxy S10 vine cu Wi-Fi inteligent, cu conexiune neîntreruptă prin comutarea dintre Wi-Fi și rețeaua LTE, iar noua seria dispune de noul standard Wi-Fi 6, ceea ce înseamnă performanțe mai bune atunci când smartphone-ul este conectat la un router compatibil.

Concluzie

La un deceniu de la lansarea primului smartphone Galaxy S, Samsung propune cea mai puternică tehnologie și aduce în prim plan modele cu tehnologie de top, de la ecranul care se întinde pe toată partea frontală, senzorul de amprentă, încărcarea reversibilă și ansamblul de camere și până la software-ul care funcționează din ce în ce mai bine. Rămâne de văzut ce va aduce competiția, cum se descurcă în practică noile modele Galaxy S10, dar cu siguranță nu este anul în care Samsung va pierde dominația pe piața smartphone, atât la nivel global cât și local. Toate modelele Galaxy S10 vor fi disponibile în România începând cu 8 martie, iar cei care precomandă un telefon vor primi o pereche de căști Galaxy Buds gratuit.

amsung g

Etichete: , , , ,