Aproape 200 de țări membre UNESCO adoptă noi linii directoare etice pentru inteligența artificială

Scris de | 7 decembrie, 2021
Aproape 200 de țări membre UNESCO adoptă noi linii directoare etice pentru inteligența artificială

Inteligența artificială devine din ce în ce mai mult un prieten apropiat pentru noi. În timp ce ne ajută cu lucruri precum gătitul sau curățenia, au fost, de asemenea, sarcini de îndeplinit din ce în ce mai importante și mai grele date noilor noștri însoțitori.

Nu se poate nega: fără această tehnologie, viața ar fi foarte diferită și mult mai puțin convenabilă. Și așa cum sugerează recenta Carte a drepturilor pentru AI, utilizarea sa este în creștere doar de aici.

 

Cu toate acestea, pe măsură ce evoluțiile în domeniu continuă, apar din ce în ce mai multe provocări. Confidențialitatea și securitatea cibernetică ridică multe semne de îngrijorare, precum și faptul că, datorită informațiilor pe care le predă, inteligența artificială poate fi predispusă la părtiniri discriminatorii în domenii precum rasa și genul.

 

Așadar, a sosit momentul: AI are acum linii directoare etice, prin amabilitatea UNESCO.

 

Acest proiect a fost lansat în 2018 și tocmai a fost finalizat după trei ani de lucru alături de sute de experți la nivel global. La sfârșitul lunii noiembrie, 193 de țări membre UNESCO au adoptat primul set de linii directoare scrise special pentru utilizarea și „dezvoltarea sănătoasă” a IA.

 

„Lumea are nevoie de reguli pentru ca omenirea să beneficieze de inteligența artificială. Recomandarea privind etica IA este un subiect major. Aceasta stabilește primul cadru normativ global, dând în același timp statelor responsabilitatea de a-l aplica la nivelul local”, declară Audrey Azoulay, directorul general UNESCO, într-o declarație.

 

Patru domenii majore sunt detaliate în text, care includ protecția datelor, interzicerea punctajului social și supravegherea în masă, contribuția la monitorizarea și evaluarea și protejarea mediului.

 

Cu toate acestea, deoarece Statele Unite nu sunt o țară membră UNESCO, înseamnă că o capcană a acestui nou set de linii directoare este că giganții din SUA precum Google, Amazon, Meta și Apple nu sunt obligați să le respecte. Ele sunt, de asemenea, companiile care, fără îndoială, folosesc cel mai mult și pe scară largă AI.

 

Dar aceasta nu înseamnă că alte organizații și instituții internaționale nu vor călca pe urmele UNESCO pentru a dezvolta un set similar de legi atunci când vine vorba de utilizarea inteligenței artificiale într-un mod care este, în cele din urmă, benefic pentru noi.

Etichete: ,